fbpx
9.4 C
Kecskemét
2024. október 16., szerda

FRISS HÍREK

A polgármester elismerte: lassan nem sok döntési kompetenciájuk marad a Városházán

- Advertisement -

Városőrség megalakítása, a közbiztonság javítása, a helyi vállalkozások támogatása és megerősítése, a közösségi közlekedés fejlesztése, a szociális háló erősebbre szövése – többek között ezeket ígéri a harmadik polgármesteri ciklusát kezdő Szemereyné Pataki Klaudia kecskeméti polgármester. 2024-29-es programjának ismertetése során azt is kijelentette: lassan már nem sok mindenről dönthet a közgyűlés és az önkormányzat, de ez nem tántorítja el, mert annál nagyobb kihívás, hogy tudják képviselni a város érdekeit. Ilyen nyíltan nemigen ismerte még be a polgármester, hogy az önkormányzati autonómiát nagyon megnyirbálták 2010 óta, a NER időszakában. „Kecskemétnek nemcsak az erősödése, hanem egyenesen a túlélése a cél” – ilyet is mondott Szemereyné.

Az új kecskeméti közgyűlés alakuló ülésén, október 8-án, kedden mondta el a most induló ciklusra tervezett programját Szemereyné Pataki Klaudia polgármester. A húsz perces beszéd elején arról beszélt, hogy a változás évtizedét éljük, folyamatosan újratervezésekre van szükség, „tudomásul kell vennünk azt is, hogy egy ipari forradalom szereplői vagyunk, ami húzza magával a társadalmi és a kulturális forradalmat is”, egyre nagyobb teret hódít a technológia, a mesterséges intelligencia, amit okosan kell kezelni, és akkor a hasznunkra is válhat.

A polgármester szerint Kecskemét az egyik legsikeresebb magyar város, míg más városok csak „rövid fellángolásokat” érnek el. Úgy látja, ennek hátterében a kecskemétiekre jellemző összefogás és a hosszútávú gondolkodás áll.

„Amikor nagy horderejű, az életünket befolyásoló döntésekről van szó, városunk közössége képes többségében egy irányba húzni, függetlenül attól, hogy milyen különbözőek is lehetnek a nézeteink. Ez ad Kecskemétnek egy egyedi, nagy erejű kohéziót. Másodszor, mi itt Kecskeméten nem kapkodunk, szeretjük átgondolni és alaposan megvitatni a döntéseinket. Képesek vagyunk kompromisszumot kötni, mert nem csak a holnapnak, hanem a holnaputánnak is dolgozunk, ezért tudunk kiemelkedni” – fogalmazott Szemereyné Pataki Klaudia.

Az elért eredmények között kiemelte például a Városháza felújítását, a Neumann János Egyetem képzéseinek bővülését, a közösségi házak építését, a biomassza fűtőművet, és hogy más városokhoz képest „egy sokkal nagyobb tempót diktáltunk az utak építésében”.

Ki lett mondva, ami régóta nyilvánvaló

„Az is biztos, hogy nem lesz könnyű az előttünk álló időszak. Kihívásból eddig is volt elég, a java pedig még csak most jön. Minket is szorít a hanyatló európai gazdaság, mi is érzékeljük a világban dúló háborúkat. De ami országunkat, városunkat és a képviselői munkánkat leginkább érinti, az az önkormányzati feladatrendszer folyamatos változása. Lassan nem sok döntési kompetenciánk marad itt az épület falain belül, de ez nem tántorít el bennünket, hiszen annál nagyobb kihívás, hogy mégis tudjuk az érdekeinket képviselni” – fogalmazott Szemereyné Pataki Klaudia.

A közgyűlés alakuló ülése / Fotó: Hraskó István

Apró megjegyzés: nem emlékszünk, hogy a polgármestere korábban ilyen őszintén és nyíltan beszélt volna – ha csak egy kijelentő, megállapító tagmondat erejéig is – az önkormányzatok autonómiájának 2010 óta tartó folyamatos csökkentéséről. Etéren elég csak gondolni arra, hogy a centralizáció, államosítás jegyében a NER-ben elvették a települési önkormányzatoktól az iskolák, kórházak fenntartói jogát, elkerültek tőlük az okmányirodák, az építési hatósági jogkörök; az önkormányzatok hitelt csak a kormány engedélyével vehetnek fel, a nagyobb városoknak szolidaritási hozzájárulást kell fizetniük, elvonták a gépjárműadót és egy minapi hír szerint jövőre elveszik az iparűzésiadó-bevétel egy részét is a városoktól, és a járások kapják meg azt; ha egy gazdasági létesítményt „különleges gazdasági övezetté” nyilvánít a kormány, akkor azzal kapcsolatban az önkormányzat elveszti tulajdonjogát és helyi adóztatási jogát is. És a felsorolás nem is teljes.

Ebben a helyzetben arra van szükség, hogy „legalább mi, kecskemétiek az otthonunk, a családunk védelme érdekében megegyezzünk és erős szövetséget alkotva kitartóak legyünk a következő években”, mert az építkezés nem állhat meg a városban – jelentette ki Szemereyné Pataki Klaudia.

Mit mondott és ígért még a polgármester?

  • Az elkövetkező öt évben arra kell törekedni, hogy megőrizzék a munkahelyeket, és a bérek tovább emelkedjenek.
  • Helyi gazdaság erősítése, „meg kell erősíteni az egyensúlyt és a harmóniát a kis-és középvállalkozások, valamint az ideérkező nagyberuházások között. Cél, hogy Kecskemét gazdasága sokoldalú legyen, és ezáltal ellenállóbb, stabilitást adjon a városnak.
  • „A legfontosabb feladatunk az, hogy a kecskeméti családok megélhetését biztosítsuk.”
  • Külön figyelmet kell fordítani a fiatalabb generációkra, hogy Kecskeméten találják meg a boldogulást, ennek érdekében folytatják az intézmények korszerűsítését.
  • „Minden tőlünk telhetőt megteszünk azért, hogy a pedagógusoknak és a diákoknak mindaz fizikailag is rendelkezésre álljon, ami az ő munkájuk feltételeihez rendkívül szükséges.”
  • A közbiztonságot „minden szempontból meg kell erősíteni”.

Fotó: Hraskó István

  • A közösségi közlekedés megfizethető lett az elmúlt években, a rendszer továbbfejlesztése a cél. A polgármester szerint erre minden lehetőség megvan, az elmúlt évek „egyik legnagyobb és leginkább előremutató döntése” a saját közlekedési cég elindítása volt. A buszflotta átlagéletkora 5,9 év, ez az országban a harmadik legfiatalabb járműállomány, de ezen is javítani akarnak, többek között az új hidrogén üzemanyagcellás autóbuszok beszerzésével.
  • Szemereyné Pataki Klaudia szerint „nem mehetünk el szó nélkül” az úthálózat fejlesztése mellett sem, a nagy lemaradást nagy lépésekkel kezdték ledolgozni, „a munka javában folyik”, csak az elmúlt öt évben negyvenöt út és csomópont épült meg, vagy esett át felújításon, elsősorban a külső városrészekben és az ipari területeken (az Izsáki út, a 441-es, a 44-es bevezető szakasza, a hetényegyházi bekötő, Károly Róbert körút lett említve). Mostantól a belvárosra koncentrálnak, „a kiskörút megújítása lesz az egyik komoly feladat”.
  • A polgármester úgy látja, nincs annál fontosabb feladat, hogy a közösségeket megtartsák, megerősítsék és hogy újabbak szülessenek. „Kecskemétnek nemcsak az erősödése, hanem egyenesen a túlélése a cél” – fogalmazott ezen a ponton.
  • Szintén kiemelt feladatnak tartja, hogy az egészségügyi és szociális ellátás minél magasabb színvonalú legyen, új szolgáltatásokkal, például prevenciós programokkal és szűrővizsgálatokkal.
  • „Stratégiai kérdés”, hogy mit tudnak nyújtani a fiataloknak, különösen a karrierjüket elkezdő, családalapítás előtt állóknak. A jó válaszok érdekében egy új ifjúsági koncepciót kell kidolgozni, ami foglalkozik a tehetséggondozással, a minőségi, tartalmas kikapcsolódással és az otthonteremtéssel is.
  • „Szociális hálónk erős és szétszakíthatatlan, ezt a következő időszakban még sűrűbbre, még szorosabbra fogjuk fűzni, hogy ne csak megtartson, hanem a kitörés lehetőségét is megteremtse.”
  • Már eddig is voltak lépések a közterület-felügyelet fejlesztése terén, de a polgármester tervei között szerepel egy városőrség megalakítása, „a mesterséges intelligencia felhasználásával”. Konkrétumokról nem esett szó, csak hogy olyan tettrekész emberekre számítanak, „akik az egész közösség biztonságáért dolgoznak önzetlenül”.

Eskütétel a közgyűlésen / Fotó: Hraskó István

  • Továbbfejlesztik a térfigyelő kamerarendszert.
  • A kultúráról egy számunkra elég homályos és nehezen értelmezhető mondat hangzott el: Szemereyné Pataki Klaudia szerint ezen a területen „nagyon sok kihívás előtt állunk, és nagyon sok egységes döntésnek kell születnie a következő években annak érdekében, hogy harmonikus városi élethez járuljon hozzá Kecskemét kulturális élete”.
  • A környezetvédelem sem kapott túl nagy hangsúlyt, arról annyi szó esett, hogy „kiemelt szerepet kell kapnia a fenntarthatóságnak” és hogy „a klímaváltozás mellett nem mehetünk el védelmi intézkedések nélkül, nem várhatunk másokra, csakis magunkra számíthatunk”.

„A közösségi összefogás mindig is erős volt ebben a városban, és erre az erőre kell építenünk. Ez az erő ad hitet mindannyiunknak hitet a nehéz helyzetek átvészeléséhez és hitet a jövő jobbá tételéhez” – hangsúlyozta a polgármester, aki beszédét azzal zárta: a következő öt év tele lesz kihívásokkal, de lehetőségekkel is: „hiszem, hogy közös erővel, egységben képesek leszünk egy olyan várost építeni, amely nem csak gazdaságilag erős és biztonságos, hanem otthonos és jövőbemutató, olyan várost, ahol mindenki megtalálja a boldogulását, és minden egyes kecskeméti büszkén mondhatja azt, hogy ez az én városom”.

A témában ajánljuk még:

Ahogy a Bëlga megénekelte: „mi választottuk őket, minket képviselnek!”

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Gera Zoltán lehet a Kecskeméti TE következő vezetőedzője

Korábban beszámoltunk arról, hogy a KTE október 15-én kedden felmentette a vezetőedzői poszttal járó munkavégzése alól Szabó Istvánt. Egybehangzó...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...