Szombaton rendezik meg Lajosmizsén, az Iskola-tónál a Szamócás Vásári Forgatagot, immár tizennegyedik alkalommal. Tavaly itt sütötték meg az ország legnagyobb hamburgerét, idén pedig ismét gasztronómiai rekordot tűztek ki célul: 115 kilogramm császármorzsa elkészítését, amelyet szamócalekvárral kínálnak, a tiszteletjegyekből befolyó összeget pedig jótékony célra ajánlják fel: egy lajosmizsei családot támogatnak a bevételből.
Lajosmizsén és környékén sok termelő szamóca termesztéssel foglalkozik, itt ugyanis adott a homokos vályog- és a barna homoktalaj, amelyet a szamóca kedvel, és az éghajlati viszonyok is kedvezőek.
A mizseiek már hosszú évek óta megünneplik, hogy náluk található az ország egyik legnagyobb szamócatermesztő vidéke. A cél természetesen minden alkalommal a szamóca népszerűsítése és a helyi közösség erősítése. A Szamócás Vásári Forgatag idén május 10-én, szombaton lesz, sok kísérőprogrammal, ezekről a rendezvény Facebook-oldalán lehet tájékozódni.
Mint Dudás Klára könyvtárvezetőtől, főszervezőtől megtudtuk, idén is szeretnének felállítani egy magyar rekordot.
„Mindenki kedvencét, a császármorzsát szemeltük ki erre a célra. Ilyen magyarországi rekord kísérlet még nem volt, így a mi feladatunk felállítani egy olyan rekordot, amit későbbiekben túl lehet szárnyalni. A rekord kísérletben segítségünkre lesz Németh József Venesz díjas mesterszakács. A cél nagyjából 115 kilogramm császármorzsa elkészítése, amely körülbelül 600 adag. A helyszínen elkészített édességet szamócalekvárral kínáljuk, az ebből befolyó összeget jótékony célra ajánljuk fel, egy lajosmizsei családot támogatunk, ahol a három gyermekből a két idősebb fiú Duchenne-féle izomsorvadásban szenved” – tájékoztatott a főszervező.
Tavaly egy óriás hamburgert sütöttek Lajosmizsén:
Rekord méretű hamburgert készítettek a lajosmizsei Szamócás Vásári Forgatagban – galériával