fbpx
21 C
Kecskemét
2024. május 3., péntek

FRISS HÍREK

Orrunk előtt az egész Naprendszer

- Advertisement -

Kecskemét utcáin (látszólag) szétszórtan itt-ott találhatunk nagy fémgömböket, amik első ránézésre maximum gyér utcai díszítésnek tűnhetnek. Közelről nézve azonban feltűnik a golyókra írva egy-egy bolygó neve is: merthogy ezek a gömbök igazából nem holmi rosszul elhelyezett parkolásgátlók, hanem az egész Naprendszerünk – persze az űr helyett Kecskeméten és 3,3 milliárdszoros kicsinyítésben – hívta fel a figyelmet az Index.

Kicsinyített Naprendszerek

A miniatürizált bolygórendszerek nem számítanak újdonságnak, világszerte találkozhatunk olyan kisebb-nagyobb modellekkel, amik méretarányosan és/vagy távolságarányosan kicsinyítik le univerzumunkat. Ilyen Ausztráliában a Solar System Drive, ami a világ egyik legnagyobb modellje, 38 milliós kicsinyítéssel vezeti végig az autópályán utazókat a Naprendszeren. Két filmes pár évvel ezelőtt a nevadai sivatagban épített fel 36 óra alatt egy 11 km hosszúságú – igaz, nem állandó – Naprendszer-modellt.

Ahhoz azonban, hogy ilyeneket lássunk, nem kell Ausztráliába mennünk, ugyanis Magyarországon is található két bolygórendszer-modell: az egyik a budapesti Népligetben, ahol a földön lévő táblák jelzik távolságarányosan (10 milliós kicsinyítésben), hogy hol lennének a bolygók, ha a világűr helyett a Népliget füvén hevernének. A 2D-s változat mellett a másik ilyen kicsinyített rendszer Kecskeméten található, ahol 3D-s Naprendszert tekinthetünk meg – ráadásul a többiekkel ellentétben itt nem modellek vagy táblák, hanem szobrok jelzik a bolygók helyét.

Kecskemét Naprendszere

A kecskeméti bolygórendszer 3,3 milliárdszoros kicsinyítésben mutatja meg a Nap és az ezredfordulón ismert bolygók méret- és távolságarányos modelljét. A kecskeméti Planetárium csillagásza, E. Kovács Zoltán szerint a városszerte kihelyezett bolygók története egészen egyetemista koromig nyúlik vissza, akkor a budaörsi kollégiumnál egy 50 méter hosszú folyosón készítettem egy méret- és távolságarányos bolygórendszer-modellt. Ennél 2 cm-es volt a Nap, így még a Plútó pont elfért a folyosó végén, de itt a bolygók csak kis papírlapra lyuggatott nagyon parányi lyukak voltak. Tükörrel kellett odairányítanom a folyosó világítását, hogy látszódjanak. Akkor rájöttem, hogy ehhez inkább egy város kell.

Ezért amikor E.  Kovács 1986-ban Kecskemétre került, rögtön azon gondolkozott, itt hogyan valósulhatna meg a bolygómodell. Még az 1990-es évek végén nyertek is a Planetáriummal pénzt a projektre a Magyar Turizmus Rt-től, de a szigorú feltételeknek nem tudtak megfelelni, és a támogatás elúszott. Az ötletet azonban nem adták fel, E. Kovács így megkereste a Munkácsy-díjas szobrászművészt, Lakatos Pál Sándort, aki kezdetben nem akarta elvállalni a szobrok elkészítését, de aztán kihívást látva benne, nekifogott a munkának. Végül önkormányzati hozzájárulásból és a Planetárium önerejéből az ezredfordulóra pár év alatt elkészült a

TÍZ EGYFORMA SZOBOR, AMI UGYANAKKOR TELJESEN KÜLÖNBÖZŐ.

Mindegyik a Nap méretarányos kicsinyített mása, egy-egy szeletnyi kivágásban azonban elhelyezték a miniatürizált égitesteket, így a bolygók méretei a Naphoz és egymáshoz viszonyítva is megfigyelhetők. A fémgömb-szobrok a városban elszórtan találhatók, távolságban az egész nincs két kilométer. Helyileg a Naptól a Marsig a Városháza körül, a többi bolygó pedig a Planetárium felé vezető úton található – hogy részletesen hol, azt a planetárium oldalán is meg lehet nézni, de innen térkép is kérhető, ami magyarul és angolul (régebben pedig eszperantó nyelven is) leírja, merre találhatók a bolygók. Az elhelyezésnek a távolságarány megtartásán túl két fontos szempontja volt: Az egész táv maga ne legyen túl hosszú, viszont akkora legyen a kicsinyítés, hogy a(z így mákszemméretű) Plútó még jól látszódjon.

Hasonló cikkünk:  Tesztelik Kecskeméten a brazil katonai szállító repülőgépet, amelyből kettőt vásárol a honvédség

Utóélet

Megkérdeztük a kecskeméti utcákat járva a helyieket, mit tudnak a szobrokról, azonban sokak azt sem tudták, miről beszélünk. E. Kovács szerint valóban sok kecskeméti nem ismeri a bolygócsoportot, holott a csillagvizsgáló túrákat is szervez, illetve volt már, hogy külföldiek is betévedtek a Planetáriumba a bolygókat követve: köztük például egy kanadai amatőr csillagász is, akin keresztül végül a Magyar Csillagász Egyesület kapcsolatba került a kanadaival.

Kovács azt is elmondta, régen felmerült, hogy tájékoztató táblákat helyezzenek ki a bolygók mellé, azonban ezt a szobrász nem engedte, hiszen a bolygók nem természettudományos illusztrációk, hanem a város szobrai. Megkérdeztük azt is, mi a helyzet a Plútóval, néha levették és visszatették-e, amikor a Plútót bolygóból törpebolygóvá minősítették. Erkei szerint többek között pont azért, mert a Plútó nem egy modell, hanem a város szobra, így mivel az ezredfordulón még nagybolygónak számított, nem volt kérdés, hogy ezután is marad.

(Borítókép: Bődey János / Index)

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...