fbpx
15.5 C
Kecskemét
2024. május 2., csütörtök

FRISS HÍREK

Kényes lehet a városnak a munkásszállós történet – a Hírös Hírekben nincs is szó ezekről

- Advertisement -

Ha másért nem, egy miatt érdemes lehet néha rápillantani a Kecskeméti TV híradójára. Kiderül belőle, mi az, ami igazán fontos az önkormányzatnak, és az is, ami egyáltalán nem. Pontosabban mi az, amit nem szeretnének nagydobra verni. Itt fontos leszögezni, hogy a Kecskeméti TV közpénzből működik ( mindannyiunk adóforintjaiból ), ezért nem teheti meg, hogy ilyen érdekek mentén válogasson. Biztosan nem is teszi, és csak a véletlen műve, ha olykor kimaradnak olyan témák, amelyek esetleg az önkormányzatra nézve kínosak lehetnek.

Úgy tűnik, kényes téma a munkásszállások ügye is. Persze lehet az is teljesen véletlen, hogy éppen akkor zajlik a híradóban a Homokbányán megvalósuló fejlesztések magasztalása, amikor a Jobbik éppen ott tartott sajtótájékoztatót az önkormányzat által finanszírozott, épülő munkásszállás előtt.

De ami igazán figyelemre méltó, hogy szó sem esik munkásszállásról. Még a munkás szót is kerülik az anyagban. A polgármester is éppen – minden bizonnyal véletlenül – a dolgozói lakásokról beszél ebben, nem másról. Persze vannak itt olyanok is, mint az említett Mercedes-lakások. A város vagyonkezelő cége újította fel ezeket, és a cég tulajdonában is vannak. A konstrukció szerint a Mercedes-gyár bérlőkijelölési jogot kapott. Kedvezményes áron költözteti be kiválasztott dolgozóit a gyár, ugyanakkor a piaci árhoz képest a különbözetet kifizeti a vagyonkezelő cégnek.

A polgármesteri interjú után jönnek a vágóképek arról az épületről, amelyről mi is írtunk korábban, és a Jobbik is beszélt. Ez lesz ugyanis a 300 fős munkásszálló. Elhangzik a megvalósítás összege, bruttó 1,4 milliárd forint ( mi nettó 1.1 milliárdról írtunk ). De a Hírös Hírek ekkor is dolgozói lakásépítési programról beszél. Munkásszállóról szó sincs. Lakásokról esik szó, jól megnyomva a szót, hogy ez vésődjön be a KTV-t nézők tudatába. Nézze meg!

De alapjában sincs erről igazán szó, sem a KTV honlapján, sem a hiros.hu hírportálon ( mindkettő a Kecskeméti Médiacentrum része ). Előbbin nem is dob ki találatot a munkásszálló és munkásszállás szavakra. Utóbbi két releváns találatot hoz. Az egyik egy 2016-os hír, amelyben Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter azt nyilatkozta, hogy adókedvezményt adnak azoknak a cégeknek, amelyek lakásokat biztosítanak, munkásszállót építenek dolgozóiknak. Ebben a hírben azonban csak más városokból érkező munkásokról írnak. Külföldiekről nem esik említés. Lehet, nem is hagyta el ez a szó a miniszter száját. Közel esett ez a dátum ahhoz az időhöz, amikor a kormány elindította a bevándorlók elleni kampányát.  A másik egy 2018. április 27-i hír. Ebben a polgármester arról beszél, hogy a Homokbányán üzleti szereplőknek jó befektetés lehet munkásszálló építése. Nem tudjuk, hogy a sajtóreggelin szó esett-e róla, de ez a híradás biztosan nem említi, hogy ekkor már egy hónapja beadta az önkormányzat a kérelmét, hogy állami támogatással munkásszállót építhessen. Legyünk jóhiszeműek, és gondoljuk azt, hogy azért nem volt erről szó, mert nem tudhatták ekkor még, hogy júniusban el is nyerik az igényelt támogatást.

A munkásszállás persze nem ördögtől való alapjában, azonban a körülötte érzékelhető sunnyogás azt a látszatot kelti, hogy ebben az ügyben mégsem stimmel valami.

 

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...