fbpx
22.9 C
Kecskemét
2024. május 2., csütörtök

FRISS HÍREK

Kínában cenzúrázzák Zhao Oscar-győzelméről szóló híreket

- Advertisement -
A nomádok földjének kínai-amerikai rendezője, Zhao mind az adaptált forgatókönyvért, mind a rendezésért megkapta az Oscart. Utóbbi kategóriában ő volt a második nő, aki akinek sikerült győznie. Kínában azonban az erről szóló hírek módszeresen cenzúrázva vannak – írja a Sky News alapján a Jövő TV.

A kínai állami média egyik hírportálja – a CCTV vagy Xinhua – sem számolt be a hírről. Egyedül a 14 millió követővel rendelkező Weibo Blog Watch osztott meg egy bejegyzést a hírről, ezt azonban néhány órával azután eltávolították, hogy hétfőn reggel közzétették.

A kínai felhasználók nem tudnak rákeresni a Zhao győzelméről szóló hashtagre sem. A felhasználók csak a rendező teljes kínai nevének beírásával láthatnak a Weibo oldalán egy hónappal korábbi, a gálához nem kapcsolódó találatokat, de az Oscar szóra keresve is csak a dél-koreai és amerikai nagykövetség posztjait lehet megtalálni a témában.
Zhao egyébként a díj átvételekor egy verset is elszavalt mandarin nyelven. A rendező Pekingen született, majd 14 éves korában költözött az Egyesült Államokba. Zhao nem egyszer nyilvánosan kritizálta hazája politikai rendszerét, ez szintén heves nemtetszést váltott ki a kínai közbeszédben.

Kínában egyébként teljes mértékben korlátozza az internetet a Kínai Kommunista Párt, illetve olyan nyugati tulajdonban lévő platformok is teljesen le vannak tiltva, mint a Google, a Facebook vagy a Twitter.

Zhao Nomadland című filmjét, amely egy olyan nő történetét meséli el, aki férje elvesztése után hajléktalanná válik, április 23-án vetítették volna először Kínában, azonban egyelőre szó sem esik a premierről, a mozik pedig láthatóan nem készülnek semmilyen bemutatóval.
- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...