fbpx
3.8 C
Kecskemét
2024. április 26., péntek

FRISS HÍREK

Kínai titkosügynökökről kérdezett Ungár a kínai Fudan egyetem kapcsán

- Advertisement -
Felkészült-e a magyar kémelhárítás a Fudan egyetem miatt ide érkező kínai titkosszolgálati szereplőkre? Hogy lehet az, hogy a kormány nem látja a nemzeti szuverenitás csorbulását a kínai egyetem magyarországi képzésének indulása miatt? – ezeket a kérdéseket tette fel a parlament Ungár Péter, az LMP képviselője.
Ungár arról beszélt, hogy a Fidesz sokszor hangoztatta, az ország legértékesebb vagyonának a nemzeti szuverenitást tekinti, és ebben az ellenzéki képviselő szerint mindenki egyet is tud érteni ma a parlamentben. A nemzeti szuverenitást sértő dolgok a Fidesznél azonban „dinamikusan változnak”, ebben kettős mércét alkalmaz a kormánypárt – mondta Ungár, összegzi az országgyűlésben kialakult vitát a Fudan egyetemről a telex.hu.

Tudományszabadság helyett hitelből marxizmus-leninizmus és a Kínai Kommunista Párt érdekeinek követése

Ungár felidézte, hogy a kínai egyetem budapesti kampuszának felépítésére 540 milliárdos hitelt vesznek fel, ami több mint a 2019-es magyar felsőoktatási büdzsé volt. Ráadásul a Ferencvárosba tervezett Diákváros helyén épül meg. A képviselő beszélt arról is, hogy a Fudan egyetemen diplomata képzés lesz és nem kell nagy „konteósnak” lenni, hogy „egy külföldről felügyelt diplomata képzés jelentősen sérti a nemzeti szuverenitást”. Majd hozzátette:

2019-ben a Kínai Kommunista Párt kivette a Fudan chartájából a gondolatszabadságot és a tudományszabadságot, viszont beleíratta, hogy a marxizmus-leninizmus tanainak meg kell felelni, és azt is, hogy a Kínai Kommunista Párt érdekeit követni kell.

Ungár így folytatta: ha Nyugat-Európában egy egyetemen betiltanak egy könyvet, vagy azt mondják egy szerzőre, hogy nem lehet tanítani, „akkor az Origótól a Mandineren át az összes megyei lap elmondja, hogy Nyugat-Európában véget ért a tudomány szabadsága.” „Garantálni tudják-e, hogy a Fudan egyetemen elhangozhat az, hogy Tienanmen-tér, vagy elhangozhat-e az, hogy a kommunista terrornak hány áldozata van” – tette fel a kérdést Ungár.
A kérdésre a kormány nevében Schanda Tamás államtitkár válaszolt, aki elmondta, hogy „büszkék lehetünk, hogy a Fudan Magyarországot választotta, hogy Kínán kívüli első kampuszát itt hozza létre”, ami a világ 34. legjobb felsőoktatási intézménye.

Kettős mérce

A Fundan Egyetem Budapestre költöztetése nem véletlen háborított fel sokakat, hiszen a giga kínai hitelből felépítendő egyetemet, már előre kiválasztott kínai céggel építteti majd a magyar kormány, amiről elsőként a Direkt36 oknyomozó portál számolt be.
Kettős mérce alkalmazásáról beszélnek azok is, akik Orbánék felsőoktatásban zajló privatizációjáról beszélnek, hiszen nemcsak kiszervezték néhány hónap alatt az összes nagy állami magyarországi egyetemet kormányközeli politikusok által irányított alapítványokba, hanem mert a kormány támogatja a külföldi egyetem beköltözését, míg a CEU-t elüldözte. Ráadásul egy olyan egyetemét, amely együttműködik a kínai hírszerzéssel, külön kémiskolát működtet, és a Kínai Kommunista Párt elitképzőjeként a Fudan tanárainak és hallgatóinak legalább negyede párttag.
- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

A húskirály fia Kecskeméten vásárol szántóföldeket

Marcello Pini, az olasz húsipari nagyvállalkozó Piero Pini fia szántókat vásárolt Kecskemét külterületén összesen 175 millió forintért. Édesapjához hasonlóan...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...