fbpx
14 C
Kecskemét
2024. május 4., szombat

FRISS HÍREK

Egyre több a mikroműanyag a Tiszában

- Advertisement -

A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) harmadik éve folyó kutatása alapján nő a mikroműanyagok mennyisége a Tiszában – írja az MTI. A szennyezés elsősorban kommunális eredetű.

Az adatok alapján a 0,05 és 5 milliméter közötti méretű mikroműanyagok egy része kozmetikai szerekből származik, többségük azonban nagyobb darabok morzsolódásával, fizikai behatás révén jön létre. Ilyen hatás többek között a mosás, amely során a műszálas ruhákból egy-egy alkalommal akár 70 ezer apró szemcse is bekerülhet a szennyvízbe, majd onnan a folyókba.

A SZTE kutatói egy, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal finanszírozásával zajló projekt keretében elemzik a Tisza mikroműanyag-szennyezettségét a forrástól egészen a torkolatig. Évente mérik, mennyi szennyeződés rakódott le az üledékben. Az Európai Űrügynökség (ESA) műholdja, a Sentinel-2 ötnaponta készített felvételei alapján arra is következtetnek, milyen a víz lebegtetett hordaléktartalma, és ennek mekkora részét teszik ki a mikroműanyagok.

A vizsgálatok azt mutatják, hogy egyre több a mikroműanyag a Tiszában, és változik a szennyezés eloszlása is.

Hasonló cikkünk:  Mi történik a testünkkel, ha nem fogyasztunk elég vizet?

Ennek egyik oka az, hogy a Felső-Tisza mentén a települések egy részén nem megoldott a szennyvíztisztítás, vagy csak az elmúlt négy-öt évben készült el a tisztító. Az elmúlt több évtizedben, amióta műszálas ruhák léteznek, a szennyvízzel a műanyagok a folyóba kerültek, és ott is maradnak, 500-1000 évig nem bomlanak le.

Az SZTE szakértői a tervek szerint tovább vizsgálják a Tisza és esetleg más folyók mikroműanyag-szennyezettségét, arra is választ keresve, hogy az árvizek miként szállítják tovább a szennyezést, és hol rakják azt le. A kutatük arra is kíváncsiak, hogy mennyi műanyag van a szennyvízben, a szennyvíziszapban, és milyen veszélyt jelenthet az iszap mezőgazdasági parcellákra történő kihelyezése a talajra.

A Tisza nevében, ami népeket köt össze – a Tisza fontos része az életünknek

 

 

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...