fbpx
14.9 C
Kecskemét
2024. május 3., péntek

FRISS HÍREK

Bács-Kiskun 1-ben és 2-ben közülük választhatunk április 3-án

- Advertisement -

Kialakulni látszik Bács-Kiskun 1-ben és 2-ben is, hogy kik állhatnak rajthoz a 2022-es országgyűlési választáson.

A Bács 1-es körzetben, aminek a nyugati határa a Dunáig tart, tehát Kecskemét belváros szélétől Kunszentmiklósig nyúlik el a választókerület, öt jelölt közül választhatunk. Az indulók közül kettőjük esetében ez még nem jogerős, de őket is nyilvántartásba vette a választási iroda. Velük együtt a szavazólapon szerepel: Dr. Salacz László (Fidesz, KDNP), Erős Erzsébet (Mi Hazánk), Szőkéné Kopping Rita (DK, Jobbik, Momentum, MSZP, LMP, Párbeszéd), Kordik Szabolcs (MKKP), Ábrahám Attiláné (NÉP).

A Bács 2-es körzetben, aminek a keleti határa a Tisza, tehát Kecskemét belváros másik szélétől Tiszakécskéig tart, szintén öt jelölt közül választhatunk. A Kutya Párt jelöltje még nem jogerős, de őt is nyilvántartásba vették. A szavazólapon őket fogjuk látni: Bodrozsán Alexandra (DK, Jobbik, Momentum, MSZP, LMP, Párbeszéd), Faragó Dániel (Mi Hazánk), Sánta László (NÉP), Dr. Szeberényi Gyula Tamás FIDESZ, KDNP), Karikó Ágnes (MKKP).

Mindkét körzetben indult a választásokra gründolt MEMO, amit a szexkamera-bizniszen meggazdagodó milliárdos üzletember, Gattyán György alapított, de a két jelöltjének nem sikerült összegyűjteni az 500-500 érvényes aláírást. Bács 1-ben indult volna még egy független jelölt.

Átjelentkezések

Érdemes odafigyelni arra is, hogy mekkora az átjelentkezettek száma egy-egy körzetben, amit március 25-ig kérvényezhetnek azok, akik nem a lakóhelyünk szerinti szavazókörben szeretnének szavazni. Bács 1-ben jelenleg az átjelentkezettek száma 78 fő, a külképviseletre jelentkezetteké, tehát akik hazai lakcímkártyával szavaznak külföldön eddig 150 fő. Bács 2 ebben a tekintetben már most jelentősen eltér, miszerint az átjelentkezettek száma 352 fő, a külképviseletre jelentkezetteké pedig 208 fő.

Hasonló cikkünk:  Lefotózták a Fidesz leendő képviselő-jelöltjeit, a "stylist" az önkormányzat kommunikációs vezetője volt

A lakóhely fogalmát érintő tavaly novemberi törvénymódosítás után gyakran felvetődik az a kérdés: a kormánypárt tömeges átjelentkezésekre készül, így billentené át fideszesbe a billegő körzeteket? Egyelőre nem tudhatjuk, van-e ilyen szándék, azt viszont most a Választási földrajz elemzői a Válasz Online megbízásából készült írásukban feltérképezik, hol bizonytalan a választások kimenetele, tehát hol érdemes figyelni a névjegyzékekben bekövetkező változásokat.

Az elmúlt évek választási eredményeit összegezve Bács 1-et a TOP 15 fideszes körzet közé sorolják, Bács 2-őt oda, ahol a Fidesz 50-55% körül állhat. Ezek statisztikák és átlagok, ami egy kiélezett kampányban, mint ami most van, meg is változhat. 16 év után állt elő ismét az a helyzet, hogy két körülbelül egyforma nagyságú tömb áll egymással szemben. És a versenyt olyan előre nem látott esemény határozza meg, mint a szomszédunkban folyó orosz-ukrán háború. Bár módszertanilag kétes értékű ebből bármi nagy következtetést levonni. A politikai hangulatra viszont mindenbizonnyal kihatással van.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...