fbpx

FRISS HÍREK

Teljes holdfogyatkozás a horizonton

- Advertisement -

Május 16-án, hétfőn hajnalban teljes holdfogyatkozás kezdődik, amit hazánkból is megfigyelhetünk holdnyugta előtt, részleges holdfogyatkozásként a látóhatáron. De mi is az a holdfogyatkozás, és miért tűnik ilyen misztikus jelenségnek?

A történelem hajnalán az ember félelemmel vegyes csodálattal tekintett az éjszakai égboltra. Az ezernyi fénypontot fürkészve történeteket, legendákat szőtt a végtelenbe vesző sötétség szikrázó csillagai köré. Nincs ez másként napjainkban sem. Az elmúlt évezredek során sokat tanultunk az űr titkairól. Mégis, időről időre hatalmába kerít bennünket valamilyen varázslatos érzés, amikor a sötét éjszakában felnézünk azokra a ragyogó ékkövekre, amelyek őseinket is ámulatba ejtették.

Van azonban egy égitest, amelyik folyton változó arcával még jobban megragadhatta a régi korok emberét, és megragad ma minket is: ez maga a Hold, az égi kísérőnk. Amíg a csillagok egymáshoz képest mozdulatlanoknak tűnnek, a Hold folytonos hely- és alakváltozásaival kápráztat el bennünket. Fázisait szabad szemmel is könnyedén megfigyelhetjük, havonta fogy el és kövéredik újra és újra a szemünk előtt. Ez a hónap azonban mégis különleges! Május 16-án a telihold idején egy ritkább eseményt is megfigyelhetünk, mégha részlegesen is. Ez a teljes holdfogyatkozás.

A Nap, a Föld és a Hold alkotta rendszerben a fogyatkozások nem is olyan ritkák, mint hinnénk. Kevesen tudják, hogy napfogyatkozásból például több van, mint holdfogyatkozásból. Sajnos azonban ritkábban lehetünk tanúi ennek a különleges égi jelenségnek, mivel a Hold Földre vetített árnyéka jelentősen kisebb, ezért bolygónk felszínén csupán egy keskeny sávban figyelhető meg teljes mértékben. Nem csoda, hogy a napfogyatkozás népszerűbb, mert vitán felül sokkal látványosabb, ahogyan a Hold korongja eltakarja éltető csillagunkat, alkonyati félhomályba borítva a tájat.

A Hold fogyatkozása kevésbé drámai, ugyanakkor sokkal nagyobb területen észlelhető, a teljes holdfogyatkozás is szinte a fél világon, mivel a Föld árnyéka képes égi kísérőnket teljesen beborítani. Ezért láthatunk akár minden évben teljes holdfogyatkozást. Vagyis csak láthatnánk. Hogy jobban megértsük a jelenséget, nézzünk egy kicsit a jelenség mélyére.

A Föld Nap körüli keringése során egy év alatt többször kerül éppen a Hold és csillagunk közé. Ilyenkor figyelhetjük meg teljes pompájában a teliholdat. Ez mégsem okoz fogyatkozást, mivel a Hold Föld körüli pályája nem esik a Föld keringési síkjába, azzal kis szöget zár be, vagyis a telihold kevéssel ugyan, de a Föld által vetett árnyék alá vagy épp fölé kerül. Időről időre azonban központi csillagunktól a Föld középpontján keresztül húzott képzeletbeli egyenes éppen a Hold felé mutat, az égitestek ilyenkor pontosan egy síkba esnek. Ekkor következik be a holdfogyatkozás.

Több kérdés is rendszeresen felmerül a jelenséggel kapcsolatban, amelyekre a tudomány segítségével most igyekszünk válaszolni.

  1. Nem fogy el a Hold. Mégis milyen fogyatkozás lehet az, amelynek során az égitest végig látható marad? A válasz a Föld légkörében keresendő. Bár bolygónk árnyéka valóban eltakarja a Holdat, a Föld légkörének köszönhetően mégis érdekes optikai jelenségnek lehetünk szemtanúi. Ez a gázburok felelős a Napból érkező fény szóródásáért. Légkörünk, akárcsak egy lencse vagy egy opálos bevonatú üveglap, megváltoztatja a fény haladásának irányát, amely így megvilágítja a Holdat.
  2. Miért vöröses színű a Hold? A régi idők embere bizonyosan misztikus magyarázatot adott az égitest színének hirtelen változásaira. Ma már tudjuk, hogy a Nap fénye nem csak egyetlen, homogén hullámhosszból áll. Prizmával könnyedén a szivárvány színeire bontható. A légkörön keresztül haladó fény is a fizika törvényeinek engedelmeskedik, színeire bomlik, akárcsak a prizma üvegén. A hosszabb hullámhosszú (vörös) sugarak kevésbé szóródnak a légkörben, ezért látjuk a naplementét is narancsvörös színben pompázni. Ugyanez a hullámhosszú fény folytatja útját a Föld gázburkán át a Hold felé, hogy felszínét ezekbe az árnyalatokba öltöztesse. A rövidebb hullámhosszú (kék) sugarak pedig erősen szóródnak, azért látjuk kék színűnek az eget nappal.
  3. Mit tudunk a mostani Holdfogyatkozásról? Egy viszonylag hosszú és teljes holdfogyatkozásban lesz részünk, 1,41-es umbrális magnitúdóval: A földárnyék tengelyének közepe át is döfi a Holdat, 1,17’-re a Hold északi peremétől. Ez azst jelenti, hogy a Hold a földárnyék majdnem legközepébe süllyed. Ezért is lesz hosszú: A félárnyékos fázis 3:32-kor kezdődik, de a gyenge félárnyék miatt csak 2:00 után vehetjük észre a Hold északkeleti oldalán. 4:27-kor elkezdődik a részleges szakasz, a Földárnyék a Holdba harap. 5:29-kor elkezdődik a teljes Holdfogyatkozás, az egész Holdat elnyeli a földárnyék. A fogyatkozás maximuma 6:11-kor lesz, a teljes fázisból pedig 6:53-kor lép ki a Hold, a Földárnyék elkezd levonulni róla. Bő egy óra múlva, 7:55-kor ér véget a részleges fogyatkozás, majd a félárnyékos fázis penumbrája 8:50-kor hagyja el a Holdat. 1óra 24 perc teljes fázis, 3 óra 27 perc részleges + teljes fázis és 5 óra 28 perc a teljes jelenség hossza. Nagy öröm lesz Amerikából, sajnos nálunk azonban még a részleges fázis során lenyugszik a Hold.
Hasonló cikkünk:  Szakmai konferenciára hívja a gyermekvédelem döntéshozóit Anyácska

Hogyan figyeljük meg a holdfogyatkozásokat? Szerencsére nincs szükségünk speciális felszerelésre, szemben a napfogyatkozás megfigyelésével. Elég, ha feltekintünk az égre. Könnyű lesz megtalálni, a telihold lesz a legfényesebben tündöklő égitest. Május 16-án, közép-európai idő (nyári időszámítás) szerint hajnali 4:27-kor figyelhetjük meg (2:27 UT) a részleges fogyatkozási fázis kezdetét, érdemes tehát korán kelni. A jelenségre a maga teljességében 5:29–6:11-6:53 óra között kerül sor, ez azonban legnagyobb sajnálatunkra hazánkból már nem lesz látható, a Hold 5:07-kor lenyugszik a nyugati-délnyugati horizonton.

Mire is számítsunk a megfigyelésnél? Egy sok körülménnyel nehezített, de annál egzotikusabb jelenséget láthatunk. Nem, sajnos most nem gyönyörködhetünk az éjszakai égbolt közepén vörösen derengő vérholdban. A részleges fázis kezdetén Holdunk már csak 5 fokkal tartózkodik a horizont fölött. Átellenben, a hajnali keleti égen a Vénusz és a Jupiter még fényesen tündököl, de már csak a legfényesebb csillagok látszanak. Nem nehéz geometriailag elképzelnünk, hogy holdfogyatkozáskor, amikor a Hold éppen lenyugszik, a Nap felkel az ég átellenes oldalán. Azért van ez így, mert egy egyenesbe esik a Nap, a Föld és a Hold. Így mire a Hold horizontközelbe ér, az eget már a kelni készülő Nap fénye varázsolja világosra. A jelenség csak teljesen szabad délnyugati látóhatár mellett figyelhető meg. Binokulárban és kis távcsőben azonban mindenképpen megkapó látvány lesz az egyre nagyobb fázist öltő fogyatkozási holdsarló, ahogy a horizont tereptárgyai fölött lebeg. A légköri fénytörés (refrakció) laposra torzítja a holdkorongot, ráadásul az alsó felét jobban összenyomja, mint a felsőt. A fogyatkozási holdsarló alakja pedig eleve eltér a megszokott holdsarló alaktól, hiszen a holdsarló fény-árnyék határa ellipszoid, holdfogyatkozáskor viszont egy Holdnál háromszor nagyobb sugarú gömb, a földárnyék harap bele. A holdnyugta időpontjában így egy két okból is szabálytalan, torzított, 42%-os sarlót látunk, mely a fénytörés miatt még aszimmetrikus szárakkal is rendelkezik. Ráadásul Holdunk másfél nap múlva lesz földközelben, átmérője a szokásosnál is nagyobb, 32,99′, így a horizont közelében egész nagynak tűnhet majd. Távcsőben, nagyobb nagyításon egészen különleges látványt mutat majd a fakó, torz és hatalmas fogyatkozási sarló!

A végtelen űrben keringő égitestek ritka együttállása időnként gyönyörű jelenségekkel ajándékoz meg bennünket. Szépségük rabul ejti a kíváncsi emberek szívét, lángra lobbantja képzeletét, és titkaik kifürkészésére ösztökéli a nyughatatlan elmét. A tudomány sokukra választ talált. Bonyolult fizikai folyamatok összjátékának eredményeképpen létrejövő csoda szemtanúi lehetünk. Egyúttal emlékeztet bennünket az emberiség által megtett évezredes útra, amely az ősi és misztériumokkal átszőtt világból a csillagok közé vezetett.

via svabhegyicsillagvizsgalo.hu

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...