fbpx

FRISS HÍREK

Holdbázis épülhet a Kiskunságon

- Advertisement -

Egyre több a magáncég az űriparban, a francia Spartan Space űrbéli élőhelyeket épít és tesztel a Földön, a tervek szerint hamarosan Magyarországon is. A Kiskunsági Nemzeti Park is erős jelölt a cég listáján. Peter Weiss-szel, a Spartan Space egyik alapítójával készített interjút a Telex.

Peter Weiss élesen bírálta az Európai Uniót, mert nem fektet eleget az űriparba. Szerinte egy űrverseny közepén nem lehet passzívnak lenni. Nagy dilemma, hogy mire is kellene költeni és mennyit, ugyanis kérdés, hogy a Holdra, vagy a Marsra kellene először menni. Véleménye szerint ha nem megyünk a Holdra, akkor a Marsra sem fogunk eljutni.

A Hold egy különleges hely az embernek, amit nem lehet egy nemzetnek sem kisajátítani – az űrjog értelmében a Hold nem lehet senkié. Azonban aki leszáll az égitesten, az kialakíthat egy biztonsági zónát, ahová más nem léphet be. Mivel a Hold stratégiailag fontos hely, Európának is ott kellene lennie az amerikaiak és a kínaiak mellett.

„Mindenki a Holdra készül most. Ha egy kicsit provokatív akarok lenni, akkor felteszem a kérdést: miért nincs ott Európa is? Mit csinálnak az európaiak?” – teszi fel a kérdést Weiss.

A kérdésre meg is válaszol, ugyanis Európa csak az alapvonalon van, ahonnan tovább kellene lépni – ha nem így lesz, akkor „Európának nem lesz hozzáférése a holdi felszínhez. Mindig csak utasok leszünk más hajóján.”

„Húsz év múlva nagyon bánni fogjuk, hogy lemaradtunk erről a lehetőségről… Az Egyesült Államok három-négy év múlva embert akar küldeni a Holdra. Nem kérdés, hogy meg fogják csinálni. A kínaiak követni fogják őket. Európa pedig nem lesz ott a felszínen” – tette hozzá.

Hasonló cikkünk:  Közösségi szemétszedést szerveztek Kerekdombon

A Spartan Space-nek több projektje is fut, például egy szekunder élőhely, az Eurohab, amit robotok segítségével lehet a holdi felszínre navigálni, és alaptáborként használni a további felfedezésekhez. „Az űrhajósoknak szükségük lesz egy ilyen alaptáborra kiindulási pontként.” Egy ilyen másodrendű élőhellyel 20-30 kilométerre is el lehet távolodni a bázistól, ami fontos szempont a holdfelszínen való kutatásnak.

A cég kérte a Semmelweis Egyetem segítségét, hogy Magyarországon kutassanak fel olyan helyeket, ahol az ilyen élőhelyeket tesztelni lehet. Jelenleg készül egy katalógus a helyszínekről, mint például a Kiskunsági Nemzeti Park is, azonban ez „komplex kérdéseket vet fel.”

„Minden aspektust igyekszünk figyelembe venni. Biztos vagyok benne, hogy az év végére sikerül kettő-négy helyszínre leszűkíteni a listát, ahová már tudunk konkrét projektötletekkel előállni” – mondta Peter Weiss.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...