fbpx

FRISS HÍREK

Rákay Philip a mohácsi csatáig utazna vissza a filmes időgépén

- Advertisement -

Rákay Philip nagyon rákapcsolt az utóbbi időben a történelmi témájú filmes projektjeivel, nemrég került adásba az Aranybulla című sorozat – amiből moziváltozat is készül majd -, valamikor jövőre pedig várható a Petőfi filmje, a Most vagy soha! Ezek mellé sorakozna fel a Magyar Királyság felbomlásához vezető csatáról szóló játékfilm.

Rákay a köztévé Ez itt a kérdés nevű beszélgetős műsor január 12-i adásában elmondta: „Nekiálltunk a kreatív csapatommal a Mohács írásának”.

Előre megnyugtatnék minden fanyalgót, nem fogunk győzni a végén. A hősiességnek és a magyar kiállásnak egy egészen elképesztő példája Mohács” – tette hozzá, üzenve azoknak, akik kritikusan szemlélik a filmes tevékenységét.

2026-ban lesz ötszáz éve, hogy II. Lajos magyar király megütközött a török sereggel Mohácsnál, ami katasztrofális vereséggel zárult, és a király meghalt. Ez adja az apropóját a film elkészítésének. Hosszú távon is tragikus következményei voltak a vereségnek, hiszen az ország három különálló részre bomlott fel: a központi területek az Oszmán birodalomhoz, a nyugati és északi területre visszaszorult Magyar Királyság a Habsburgok fennhatósága alá került, keleten pedig az Erdélyi Fejedelemség lavírozott a két nagyhatalom között.

Hasonló cikkünk:  Oscar-díj: Mihalek Zsuzsa vihette haza a szobrot, mint a legjobb látványtervező

Nem beszélve arról az európai és világpolitikai helyzetről, ami helyenként kísértetiesen hasonlít a mára a különböző befolyásoló hálózatokkal” – vont párhuzamot Rákay az ötszáz évvel ezelőtti és a mostani Európa között. A riporter rákérdezett a korszak befolyásos kereskedő és bankárdinasztiájára, hogy jól látja-e, hogy ez a Fuggerek szerepeltetését jelenti.

„Jól látod, a Fuggerek, Szerencsés Imre és a többiek, akik mindent elkövettek azért, hogy a saját pénzügyi hasznuk szerint döntsék el háborúk, országok és akár császárságok sorsát” – válaszolta Rákay. Anton Fugger 1525-ben pénzügyi bojkottot hirdetett a magyar király ellen, miután II. Lajos elvette tőle a felvidéki bányajogait, a pénzügyi nyomás nehezítette az ország felkészülését a háborúra.

A Petőfi-film kapcsán elmondta, hogy a szűk stábnak levetítettek belőle 70 percet, ami félkész állapotban van, még hátra vannak a digitális kiegészítések: „VFX és CGI technológia nélkül nehezen képzelhető el ma film, hiába vittünk sok száz statisztát a Nemzeti Múzeum elé, tízezres tömeget kell mutatni.” Körülbelül egy év múlva készül el a film.

via Filmhu

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...