fbpx
19 C
Kecskemét
2024. május 2., csütörtök

FRISS HÍREK

Enyhít a kormány az akkumulátorgyárakra vonatkozó szabályozáson

- Advertisement -

A Külgazdasági és Külügyminisztérium szerdán tette közzé azt a jogszabálytervezetet, amely kivonja a nemzetgazdasági célból kiemelt beruházásokat a területrendezési terv hatálya alól. A szabályozást a már folyamatban lévő ügyekre is alkalmazni kell, két elemet pedig külön kiemelnek:  akkumulátorgyár-építési projekteket.

Társadalmi egyeztetésre bocsátotta a kormány honlapján a Külgazdasági és Külügyminisztérium egyes beruházásokkal összefüggő hatósági ügyek kormányrendeletek módosítását, amely az egyes nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű ipari parki, illetve víziközmű-beruházásokra vonatkozóan egy általánosan alkalmazandó területrendezési szabályozást vezet be.

Ez egyértelmű lazítást jelent a hatósági ügyek esetében, pedig maga a nemzetgazdasági célú kiemelt jelentőség kormányzati besorolás már eleve több könnyítést jelent a hagyományos beruházásokhoz képest. Így az ilyen projektek esetében a hatósági eljárást megelőzően a beruházó és az eljáró hatóság és szakhatóságok szemlét illetve egyeztetést tarthatnak. De a besorolás lehetővé teszi a soron kívüliség és rövid határidők előírását is az egyes beruházásoknál, vagyis sokkal kevesebb és kevésbé szigorú vizsgálaton eshetnek át, hogy gyorsabban elkészüljenek az ilyen fejlesztések.

Hasonló cikkünk:  Milyen a nyilvánosság helyzete a vidéki önkormányzatoknál?

A kormány indoklása szerint az iváncsai és a debreceni fejlesztések esetében az a célszerű, ha az ipari terület elkülönülve kerül kialakításra a lakott területektől, így a tervekhez sem kell ragaszkodni. Vagyis esetükben nem kell a területrendezési tervekhez alkalmazkodni.

A két településen az elmúlt időszakban heves lakossági és politikai vitát váltottak ki a tervezett akkumulátorgyár-építések. Az eddig megtartott közmeghallgatások botrányba fulladtak.

via Portfolio

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...