fbpx
25.9 C
Kecskemét
2024. szeptember 27., péntek

FRISS HÍREK

A Pegasus-botrányt vizsgáló EP-küldöttség Magyarországra jön

- Advertisement -

Az Európai Parlament illegális megfigyelésekkel foglalkozó különbizottsága (PEGA) csütörtök délelőtt hallgatta meg a Pegasus lehallgatási botrány két magyarországi áldozatát (Dercsényi Dávid újságírót és a kanadai-belga állampolgárságú Adrien Beauduint). Jövő héten kétnapos tényfeltáró látogatást tesz Magyarországon a szaktestület küldöttsége, a meghallgatás az erre való felkészülés miatt volt.

Jeroen Lenaers bizottsági elnök elmondta, hogy a delegáció szeretne találkozni Varga Judittal is, de négy nappal a tervezett vizit előtt még nem kaptak választ az igazságügyi minisztertől, hogy hajlandó-e fogadni őket. Később azonban az Igazságügyi Minisztérium egy e-mailben jelezte, hogy Varga Judit válaszolt a Pegasus-különbizottságnak, de hogy mit, azt nem árulták el.

Mind a parlamenti szakbizottság, mind az áldozatok sötétben tapogatóznak, amikor megpróbálják feltárni, hogy pontosan kik és miért vetették be a Pegasus kémszoftvert több száz ember ellen. Rónai Sándor DK-s EP-képviselő, a PEGA alelnöke elmondta, hogy az országgyűlési jegyzőkönyveket évtizedekre titkosították, a magyar adatvédelmi hatóság vizsgálata pedig nem talált semmi törvénysértőt abban, hogy a Pegasust felhasználták újságírók, üzletemberek és politikusok ellen.

A PEGA mind két meghívottja meglepődött azon, hogy mennyi pénzt költöttek a lehallgatásukra. Dercsényi, aki akkoriban a HVG munkatársa volt, és elmondása szerint teljesen átlagos újságíróként dolgozott, a mai napig nem tudta megfejteni, hogy miért hallgatták le illegálisan. Az dühíti, hogy egyszerre három helyre telepítették a kémszoftvert: a munkahelyi és a magántelefonja mellett, a volt felesége mobilját is megfertőzték.

Hasonló cikkünk:  Független vidéki sajtó: vasúti történetek, nem mindig életmentő gondosóra és az év legédesebb témája a heti menü

Dercsényi szerint a magyar parlament ellenőrző szerepében bízni illúzió, részletek akkor derülhetnek ki, ha konfliktus kezdődik a Fideszen belül. Ilyen belső harc lehet a Völner-Schadl ügy és a kiszivárogtatott hangfelvételek, amelyek iránt a PEGA jelentéstevője, a holland liberális Sophie in’t Veld is érdeklődést mutatott az ülésen.

Adrien Beauduin a meghallgatás során többször leszögezte, hogy az Európai Unió cserben hagyta a magyar és a Magyarországon élő uniós polgárokat, amikor hagyta, hogy idáig fajuljanak a dolgok egy tagállamában.

Az EP különbizottsága kilenc hónapja vizsgálja a Pegasus és más kémszoftverek illegális bevetését az Európai Unió országaiban. Végleges jelentése, amely ajánlásokat is tartalmazni fog a tagállamok és az uniós intézmények számára, várhatóan tavasszal készül el.

via Népszava

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

„A kocsmák ideje szép lassan, de biztosan lejár” – interjú a Szívós borozó tulajdonosával, Tóth Imrével

Eltűnőben van a klasszikus kocsmakultúra, mára szinte csak törzsvendégek járnak Kecskemét egyik legrégebbi kocsmájába, a Szívós borozóba. Tóth Imrével,...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...