fbpx

FRISS HÍREK

Államtitkár: akkumulátorgyárat építenek Kecskeméten – a polgármester az ellenkezőjéről beszélt

- Advertisement -

Sokszor átsiklunk azon tény fölött, hogy a németek Kecskeméten fognak a Mercedes-beruházás kiegészítéseként akkumulátorgyárat építeni.” –

ezt Magyar Levente külgazdasági és külügyminisztériumi államtitkár mondta az Országgyűlésben 2023. február 27-én, amikor a törvényhozók a Magyarországra telepített és telepítendő akkumulátorgyárak környezeti és gazdasági hatásairól vitatkoztak. Az államtitkár elmondta azt is, hogy azért a külföldi gyártók, mert a magyar cégek nem rendelkeznek technológiával az akkumulátorgyártáshoz; ilyen gazdaságok pedig Kína, Korea, az Egyesült Államok és Németország. Az államtitkár ekkor említette meg azt, hogy „átsiklunk azon tény fölött”, hogy Kecskeméten építenek akkugyárat és, hogy a debrecenivel ellentétben „valamiért ott (mármint Kecskeméten – szerk.) nem volt ekkora az averzió”.

Bakos Bernadett, az LMP országgyűlési képviselője Magyar kijelentésére budapesti sajtótájékoztatóján hívta fel a közvélemény figyelmét. A zöld politikus többek között azt kifogásolta, miért az államtitkár „elszólásából” tudható az akkumulátorgyár építésének terve, és a kecskemétiek miért nem kapnak tájékoztatást a városukba tervezett akkumulátorgyárról.

A februári kecskeméti közgyűlésen nem erről volt szó

Bakos bejelentését követően a kecskeméti ellenzék, a Szövetség a Hírös Városért frakció, Kecskemét polgármesteréhez, Szemereyné Pataki Klaudiához fordult.

Az elmúlt közgyűlésen teljes mellszélességgel állította Polgármester Asszony, hogy nincsenek ilyen tervek. Mára azonban azt látjuk, hogy a kormányzat pozitív példaként emeli ki, hogy Kecskemét nem tiltakozik a beruházás ellen. Ami nem igaz, mert a képviselőcsoportunk kifejezte a tiltakozását a legutóbbi közgyűlésen és fenntartja a korábbi indítványát.” – írja a Szövetség, visszautalva a februári ülésre, ahol Szemereyné Pataki Klaudia polgármester és Falu György alpolgármester azt mondták, nincs szó  akkumulátorgyártásról Kecskeméten.

Semmilyen tárgyalások nem folytak akkumulátorgyártással összefüggésben. És nem is tervezünk a jövőben ilyet” – érvelt a polgármester a február 17-i közgyűlésen.

Az ellenzéki frakció most azt kérdezi a polgármestertől, hogy miért nem tudtak a kecskemétiek a beruházásról és mikor óhajtotta ezt megosztani a város polgáraival? Amennyiben viszont, ha nem tudott a polgármester a készülő beruházásról „az is baj, ha tudott, és letagadta, az is baj!” – fogalmaz az ellenzéki frakció.

A február 17-i közgyűlési vitáról részletesen írtunk itt a KecsUP-on; akkor a Szövetség azt kezdeményezte, hogy a kecskeméti képviselőtestület egyhangúlag mondja ki: a jövőben ne támogassák akkumulátor és energiatárolással összefüggő vegyi- és veszélyes gyárak létesítését Kecskeméten és közvetlen környezetében. Közös politikai állásfoglalásra ugyan nem került sor, de a vita azzal zárult, hogy nem terveznek Kecskeméten akkumulátorgyárat építeni.

Kerestük a polgármestert és az alpolgármestereket, akiktől azt kérdeztük: tudtak-e a legutóbbi kecskeméti közgyűlésen a tervezett akkumulátorgyár építéséről? Volt-e háromoldalú egyeztetés a Mercedes-Benz, Magyarország Kormánya és Kecskemét Megyei Jogú Város vezetése között? Mekkora kapacitású akkumulátorgyárat terveznek építeni Kecskeméten? Mikor indulna a beruházás és mikor terveznek az ügyben lakossági fórumot tartani? Cikkünk megjelenéséig választ nem kaptunk, amint kapunk, cikkünket frissítjük.

Hasonló cikkünk:  Az egyháztól kerüljön a városhoz a Szentháromság-szobor - indítványozza Király József

Ami eddig helyi ügynek számított, az most már országos téma

Eddig is épültek hazánkban akkumulátorgyárak, de a Debrecenben épülő gyár és a helyiek tiltakozása új megközelítésbe helyezte a magyar kormány iparosító politikáját is. A gyár vízigénye és a mérgező anyagok miatt aggódnak a helyiek, akik hol lakossági fórumokon, hol tüntetéseken ellenzik a beruházást. Az ellenzéki pártok helyi népszavazási kezdeményezést is indítottak az ügyben, amit azonban a választási bizottság elutasított.

Ami eddig helyi ügynek számított, az most már országos téma. Orbán Viktor ugyanis nem csupán a Magyarországon működő autógyárakat akarná ellátni akkumulátorral, hanem egyenesen akkumulátor-nagyhatalommá változtatná az országot, és jóval többet állítanának elő nálunk, mint, amire helyben valójában szükség lehet.

  • A kormány érvkészletében az szerepel, hogy ez az útja az elektromobilitásnak és biztosítani kell az alkatrészeket, hogy a robbanómotoros autók lecserélhetők legyenek.
  • A tiltakozó lakosok és az ellenzéki pártok pedig azt kifogásolják, hogy az ilyen irányú iparosítás túlzó; és ezeknek a veszélyesüzemeknek a környezeti hatása problémás, mert veszélyeztetik az édesvízkészletet, elveszik a termőföldeket. És végeredményben gazdasági hatásuk sem éri meg, hiszen Magyarország továbbra is összeszerelőüzem marad.

A kormány ráadásul jelentős állami támogatást is nyújt a Magyarországra érkező akkumulátoripari beruházásoknak, például a jászberényi Sangsin-bővítésnél ez az arány 30 százalékot tett ki; ahogy a debreceni kínai üzem is jelentős állami támogatásban részesül. A beruházások körül több probléma is akadt az elmúlt időszakban. A helyi lakosság általában azt kifogásolja, hogy úgy jelentették be és indították el őket, hogy több esetben az érintett önkormányzatokkal való egyeztetést is mellőzték. A településeknek 2020 márciusa óta amúgy sincsenek építési ügyekben hatósági jogköreik, ezeket a kormányhivatalok gyakorolják, de egyes akkumulátoripari beruházásokat nemzetgazdasági szempontból kiemeltté is nyilvánított a kormány, amivel méginkább megkönnyítette a hatósági eljárásokat a cégek számára, összegezte a Magyar Narancs.

Magyar Levente bejelentését követően várhatóan az akkumulátorgyár építése körüli közvita fel fog gyorsulnia Kecskeméten is. Az energia- és vízigényes üzem miatt felmerülő kérdésekre minden bizonnyal a kecskeméti polgárok világos, őszinte és megnyugtató választ akarnak kapni.

Ez is érdekelheti! Ki mit mondott a februári kecskeméti közgyűlésen az akkumulátorgyárról szóló vitában

Közgyűlés: nincs szó róla, de azt nem mondták ki, hogy ne épüljön akkumulátorgyár Kecskeméten

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Megszűnhet a járóbeteg-ellátás a Honvédkórházban

2025. január 1-jétől már nem lesznek járóbeteg-szakrendelések a Honvédkórházban (Repülőkórházban) - értesült a KecsUP az intézmény jelenlegi és korábbi...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...