fbpx

FRISS HÍREK

Ha a Facebookon terjed, nem biztos, hogy igaz is

- Advertisement -

A Facebookon kezdett el terjedni egy hír, miszerint az állam egy új törvénymódosítással elveszi a társasházakban élők lakását, amit aztán a volt tulajdonosok sehogy sem fognak tudni visszaszerezni. Erről egy olvasó hívta fel a Telex szerkesztőségének figyelmét. A lap utánajárt.

A bejegyzés így szól:

„Nyáron hatályba lép az a törvény, ami a társasházakat kötelezni fogja arra, hogy jogi személlyé alakuljanak, éppen úgy, mintha egy céget alapítanánk.
Ez azzal fog járni, hogy a lakók (ebbe mindenki beletartozik, aki saját tulajdonú lakásban él) alapításkor beadják a lakásukat a társasházi vagyonba (éppen úgy, mint Kft. alapításkor beteszed a törzstőkét a saját megtakarított vagyonodból). Ennek az a következménye, hogy onnantól kezdve a lakás nem a te tulajdonod lesz, hanem a társasházé, így te csak használati joggal fogsz rendelkezni!!”

Több helyen is megjelent az idézett bejegyzés, és már több mint 8200-an meg is osztották. Többen is erre a Magyar InternetFigyelőben megjelent cikkre hivatkoznak, ami valójában csak szó szerint átemelt egy cikket a Szilaj Csikó nevű, alternatív gondolkodást népszerűsítő oldalról.

A Szilaj Csikó társasházakról szóló írása szerint kaptak egy levelet, de a szerzők kérésére nem fedik fel, hogy kitől. Azért tartották fontosnak a levél közlését, mert azzal szerintük a népszerű összeesküvés-elméletek, az „Új Világrend” és a Nagy Újraindítás újabb bizonyítékát találták meg.

A 2021. évi XCII. törvényről van szó, ami a a jogi személyek nyilvántartásáról és a nyilvántartási eljárásról szól. A 2021-ben elfogadott, de 2023. július 1-jén hatályba lépő törvény nem arról szól, hogy az állam kiszervezi az ingatlanokat a magánszemélyek tulajdonából, hanem arról, hogy élve a 21. századi lehetőségekkel, modernizálja a jogi személyek adatbázisait, nyilvántartásait. A cikkben pusztán annyit emelnek ki a tervezetből, hogy „jogi személyként tételezi a társasházat”.

Lényegében arról van szó, hogy a társasházak, amik eddig az Ingatlan-nyilvántartásban szerepeltek, most bekerülnek egy nagyobb, könnyebben hozzáférhető adatbázisba, így több fontos adat nyilvánosan is elérhető lesz. A Facebookon több jogász is írt erről:

Hasonló cikkünk:  A református egyház közleményben kéri, hogy tisztelettel beszéljenek róluk

„A társasház nem rendelkezik jogi személyiséggel, csak ún. relatív jogalanyisággal, ami azt jelenti, hogy csak az épület fenntartással és a közös tulajdonnal kapcsolatban minősül jogalanynak (így pl. köthet szerződést takarítóval, indíthat pert közös költség tartozás iránt, de pl. nem vásárolhat részvényeket vagy köthet franchise szerződést). (…) A lakástulajdonosok szempontjából a társasház jogi személyiségének a hétköznapokban gyakorlati jelentősége nem lenne, hiszen már most is közös költség formájában fizetik a társasházak fenntartását, függetlenül attól, hogy milyen típusú jogalanynak minősülnek. A jogi személyiség nem egyenlő a vagyonbeszolgáltatással!” – írta Dr. Keserű Barna.

A cikk egyébként nagyon messzemenő következtetéseket von le, amiknek valójában semmi közük a törvényhez, pusztán abból indul ki, hogy a társasházak jogi személyek lesznek.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...