fbpx

FRISS HÍREK

Romhalmaz lett Mariupol, friss műholdképek a Google Earth-ön

- Advertisement -

Miközben David Pressman amerikai nagykövet egy panelbeszélgetésen hívta fel a magyar kormány figyelmét álságos viselkedésére az orosz-ukrán háború kapcsán, a Google Earth frissítette a mariupoli műholdképeit – mintegy megerősítve a szavait. A városból alig maradt valami.

Az oroszok hónapokig ostromolták a kelet-ukrajnai Mariupolt, itt zajlottak eddig a háború legvéresebb támadásai, többek között az a rakétatámadás, ami a menedékként használt színházat érte, és amiben 600 ukrán vesztette életét. Tavaly május 20-án adták fel a védők a város utolsó bástyáját, az Azovsztal acélgyárat, majd pár nappal később az oroszok elkezdtek a helyieknek orosz útlevelet kibocsátani.

A Google Earth friss műholdfotóin is jól látszik, hogy rá sem lehet ismerni a városra, a katonák rengeteg épületet porig romboltak. A Google Earth elvileg havonta frissíti a képeit, de ez a TechCult szerint gyakran különböző okokból elmarad. Azt nem tudni, hogy a mariupoli frissítés mikor érkezett a programba, a twitterezők most kezdték észrevenni a változást.

Hasonló cikkünk:  Mi a közös egy Fülöp-szigeteki horgolócsoport és egy magyar ellenzéki Facebook-csoportban?

Az ukrán szakértők tavaly azt mondták, hogy legalább 20 000 civilt öltek meg a városban az oroszok, és az építmények több mint 90 százaléka megsérült vagy teljesen megsemmisült. A város egy romhalmaz: szétbombázott, szétágyúzott, és 430 ezerről a becslések szerint 100 ezresre fogyatkozott a lakosság.

Egy ideig a legalapvetőbb dolgok sem működtek, nem voltak elérhetők. Az ostrom eleje óta nem volt áram, gáz, víz, a helyieknek fel kellett iratkozniuk a hatóságoknál, hogy ivóvizet kapjanak, ukrán források szerint volt, hogy kétnapos várakozási idővel.

via Telex

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...