fbpx

FRISS HÍREK

Már több száz olyan döntést hozott a kormány, ami nem titkos, de 10 évig nem nyilvános

- Advertisement -

Ötvenegy hónap alatt 607 olyan, belső használatra szánt határozatot hoztak az Orbán-kormányok, amelyekben semmi titkos nincs, a többségükről mégsem tudunk – ha a kormányon múlik, legalább 10 évig. Ilyen speciális rendelkezés írta elő például a kormányzati igazgatásban Orbán Viktor jóváhagyását a home office-hoz.

A HVG adott be közérdekű adatigénylést, amire a Miniszterelnöki Kormányiroda válaszolt, és amiből kiderült, hogy idén április 4-ig 29 olyan különleges kormánydöntést írt alá Orbán Viktor kormányfő, amik nem jelentek meg a Magyar Közlönyben, és egy szűk körön kívül a következő 10 évben sem ismerhető meg. Az érdekesség az, hogy semmilyen titkos információ nincs bennük.

2018-ban vezették be azt a speciális kormányhatározat-típust, amit a sorozatszámuk alapján négyezresnek neveznek, és amelyek a kormánydöntések körébe tartoznak. Ezek nem titkosak, viszont nem is nyilvánosak, és jellemzően a kormányzati igazgatásra vonatkozó munkaszervezési döntéseket tartalmaz – emiatt tízezer embert is érinthet.

Az ilyen döntéssel érintett minisztériumi osztályvezető vagy kormányhivatali ügyintéző sem látja a határozat szövegét, csak a hivatali felettese tájékoztatja a tartalmáról, mert ő is csak úgy értesült az ő államtitkár főnökétől róla, aki talán már közvetlenül látta is. Emiatt a titokzatosság lengi körül ezeket a döntéseket, pedig valójában nem titkos kormányhatározatok.

Hasonló cikkünk:  Nyilvánosságra került Magyar Péter beígért hangfelvétele, kiderül majd mire lesz elég

Hadházy Ákos független képviselőhöz jutott el a kormányhivatalokhoz szétküldött körlevél, amely a valamikor március első felében született 4028/2023. számú döntésről szól. Ez a képviselő szerint arról szól, hogy röghöz köti a köztisztviselőket, megtilt minden előléptetést és ezzel fizetésemelést – a kormányzat nem cáfolta, hogy a határozat alapvetően megtiltja a kormánytisztviselőknek, hogy munkakört váltva magasabb fizetéssel járó pozíciót vállalhassanak.

Egy másik négyezres döntés is kiszivárgott, ami szerint tavaly Orbán külön engedélye kellett ahhoz, hogy valaki home office-ban dolgozzon állami cégnél vagy a kormányzati igazgatásban. Kiderült, hogy százas nagyságrendben születtek ilyen döntések. Az első évben, 2019-ben 140 volt, 2020-ban volt a csúcs 165 darabbal, 2021-ben már csak 162 volt, tavaly pedig 111.

A lap próbálta kikérni a kormányzattól az összes eddigi négyezres határozatot, de nem volt meglepő, hogy nem kapták meg azokat. Az indoklás szerint az ilyen négyezres döntések a keletkezésüktől számított 10 évig döntés-előkészítő anyagok, illetve további, jövőbeli döntés megalapozását is szolgálhatják.

via HVG

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Két új kecskeméti polgármesterjelölt – bővülhet még a számuk

Hódi Zsuzsanna, a Mi Hazánk és Király József, a Szövetség a Hírös Városért Egyesület polgármesterjelöltje is leadta - Szemereyné...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...