fbpx

FRISS HÍREK

Itt az ősz, a gyurgyalagok is elindulnak a telelőhelyükre

- Advertisement -

A Tiszakürti Arborétumban is szívesen vadászgatnak a hazánkban is költő gyurgyalagok csoportjai. A magas fűvű gyepfelületeknek köszönhetően gazdag táplálékforrást találnak a vonulásukra készülődő rovarevő madarak. A vonulást pedig augusztus végére, szeptember elejére időzítik, így itt az idő, hogy búcsút intsünk nekik.

A gyurgyalag az egyik legszínesebb madarunk, és mivel méheket is fogyaszt, ezért méhészmadárnak is hívják, azonban a házi méh igen kis részét képezi a táplálékának. Táplálkozik még darazsakkal, lepkékkel és egyéb repülő rovarokkal is.

Költőhelyül lösz- és homokfalakban, homokbányákban, csatornák, mélyebb árkok falában alakít ki lyukakat, amelyek elérhetik a 2 métert is. A telelőhelyről, Afrika déli részéről április végén – május elején érkezik vissza, ezért évente csak egyszer költ. Az állományait oltalmazni kell, mert a vízparton az áradások, máshol siklók, valamint a homok- és löszfalak leomlása, elhordása veszélyeztethetik.

Hasonló cikkünk:  Az Európai Bizottságnak megvan az a luxusa, hogy a tényeket nézze

Fészkelőállománya 29 000 – 32 000 pár (2017–2018, statisztikai becslés párok becslési adatai alapján). Fészkelőállományának trendje mérsékelten növekvő (1999–2021).

via Berek

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Orbán és Gyurcsány is csütörtököt mondott Kecskemétre (galériával)

Úgy tűnik Kecskemét lesz a 2024-es választások metszéspontja, ahol a párhuzamosok mégis találkoznak, ugyanis információink szerint egy napon látogat...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...