fbpx

FRISS HÍREK

Mateusz Morawiecki kapott megbízást első körben kormányalakításra Lengyelországban

- Advertisement -

Andrzej Duda lengyel államfő Mateusz Morawiecki jelenlegi miniszterelnököt bízta meg kormányalakítással. Az MTI beszámolója szerint a hírt maga az államfő jelentette be hétfő este.

Az október 15-i lengyel parlamenti választásokon Morawiecki pártja, a Jog és Igazságosság (PiS) szerezte a legtöbb szavazatot, de így is kevesebb voksot kaptak, mint az ellenzéki pártok együtt. Ezért valószínűtlen, hogy a PiS Morawiecki vezetésével kormányon maradjon, már csak azért is, mert a jelenleg rendelkezésre álló információk alapján az ellenzéki pártok készek összefogni.

A választási eredmény arra utal, hogy Donald Tusk jobboldali-liberális Polgári Koalíció (KO) nevű pártja lehet majd a következő, koalíciós kormány vezető ereje. Ennek ellenére Mateusz Morawiecki már a választás után közvetlenül azt nyilatkozta, hogy Duda első körben mindenképp a legerősebb pártnak küld kormányalakítási megbízást. Ezt Duda azzal indokolta, hogy „folytatja a jó parlamenti hagyományt, mely értelmében a győztes tömörülés kap elsőként esélyt”.

Az államfő ugyanakkor kilátásba helyezte, hogy az alkotmánnyal összhangban, kormányalakítási kudarc esetén a második körben a parlamenti alsóház abszolút többségi szavazással bíz meg valakit a kabinet összeállításával.

Hasonló cikkünk:  Orbán szerint a brüsszeli bürokraták a történelem szemétdombjára valók

via Telex

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Csütörtökön kezdődik a CityRocks-KecskemétRocks Fesztivál

Hétfőn a Café Plázs Dessert Boutique-ban Gajda Ferenc, a fesztiválsorozat főszervezője és Szemereyné Pataki Klaudia polgármester tartottak sajtótájékoztatót az...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...