fbpx

FRISS HÍREK

Mateusz Morawiecki kapott megbízást első körben kormányalakításra Lengyelországban

- Advertisement -

Andrzej Duda lengyel államfő Mateusz Morawiecki jelenlegi miniszterelnököt bízta meg kormányalakítással. Az MTI beszámolója szerint a hírt maga az államfő jelentette be hétfő este.

Az október 15-i lengyel parlamenti választásokon Morawiecki pártja, a Jog és Igazságosság (PiS) szerezte a legtöbb szavazatot, de így is kevesebb voksot kaptak, mint az ellenzéki pártok együtt. Ezért valószínűtlen, hogy a PiS Morawiecki vezetésével kormányon maradjon, már csak azért is, mert a jelenleg rendelkezésre álló információk alapján az ellenzéki pártok készek összefogni.

A választási eredmény arra utal, hogy Donald Tusk jobboldali-liberális Polgári Koalíció (KO) nevű pártja lehet majd a következő, koalíciós kormány vezető ereje. Ennek ellenére Mateusz Morawiecki már a választás után közvetlenül azt nyilatkozta, hogy Duda első körben mindenképp a legerősebb pártnak küld kormányalakítási megbízást. Ezt Duda azzal indokolta, hogy „folytatja a jó parlamenti hagyományt, mely értelmében a győztes tömörülés kap elsőként esélyt”.

Az államfő ugyanakkor kilátásba helyezte, hogy az alkotmánnyal összhangban, kormányalakítási kudarc esetén a második körben a parlamenti alsóház abszolút többségi szavazással bíz meg valakit a kabinet összeállításával.

Hasonló cikkünk:  Európai és régiós összevetésben sem remekel a magyar átlagnyugdíj

via Telex

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...