fbpx
12.5 C
Kecskemét
2024. szeptember 29., vasárnap

FRISS HÍREK

Magyar Péter felbukkanására eddig rosszul reagáltak az ellenzéki pártok

- Advertisement -

Magyar Péter váratlanul feltűnt, az ellenzéki pártoknak pedig valahogy reagálnia kellett erre, hogy jól, vagy rosszul, az a közvélemény-kutatási adatokból kiderült: nem jól. Kérdés, mit kellett volna, mit kellene tenniük az ellenzéki pártoknak annak megakadályozására, hogy a Tisza Párt elszipkázza a szavazóikat.

Magyar Péter és vele a Tisza Párt két frontos harcot indított, egyet a Fidesszel és Orbán Viktorral szemben, valamint az ellenzékkel szemben is. Mikecz Dániel politológus szerint a mindenkori kihívókkal szemben végső soron kétféle módon léphetnek fel a hatalmon lévők: megpróbálhatják megbékíteni, integrálni, vagy ellenkezőleg, kiszorítani őket.

A politológus megjegyzi, hogy a Fidesz által kialakított választási rendszerben elkerülhetetlennek tűnik az ellenzéki együttműködés, ami tulajdonképpen a kihívó betagozódása a régi ellenzékbe. Magyar Péter azonban nem kíván együttműködni a 2022-ben vesztes ellenzékkel, ami a támogatói számára az egyik leginkább vonzó tulajdonsága.

Ha az ellenzék elismerné Magyar Péter érdemeit és karizmáját, az azzal a veszéllyel járhat, hogy megkönnyíti az átjárást szavazói számára a Tisza Párthoz. Magyar fideszesként való azonosítása megnehezítheti ugyan az átjárást a választók számára, de igazolja Magyar Péter elbeszélését arról, hogy nincs különbség a két oldal között – fogalmazott Mikecz Dániel.

A Momentum az integráció mellett tette le a voksát, de nem bizonyult olyan erősnek, hogy ő „falja fel” Magyart. A DK kiszorítós stratégia igazolja azokat a véleményeket, hogy Gyurcsány Ferenc nem érdekelt a valódi változásban.

A DK esetében a megbékítés, az integrálás stratégiája azt jelentette volna, hogy elismeri Magyar Péter helyét a jobboldali ellenzéki erők között, és sok sikert kívánnak a csalódott Fidesz-szavazók megszólításában. Hogy erre mit reagáltak volna a párt szavazói, nehéz felmérni.

Hasonló cikkünk:  A rendőrök szinte mindenre is kíváncsiak, amikor ellenőrzik a gyermekvédelemben dolgozókat

Figyelmen kívül sem hagyhatja az ellenzék Magyart, mert az utóbbi két hónapban az ellenzéki pártok is Magyar Péter kapcsán kapnak nyilvánosságot, nagyon nehezen tudnak saját kezdeményezésekkel, kampányüzenettel eljutni a választókhoz.

Az ellenzék elmúlt kétéves tevékenységének erős kritikája fogalmazódik meg abban, hogy ilyen gyorsan ilyen sok ember átpártolt Magyar Péterhez és a Tisza Párthoz – mondta Tóka Gábor, a Vox Populi választási kalauz szerzője. Szerinte az ellenzéki pártoknak nem az új politikai erő megjelenése után kellett volna küzdeniük vele szemben, hanem megelőzni a lehetőségét annak, hogy ehhez hasonló helyzet előállhasson.

A Magyar Kétfarkú Kutya Párt viszont nem reagált. Úgy tűnik, a pártnál országos kampányra nem marad figyelem. Lehet azt mondani, hogy a kutyapárt nem egy szokványos párt, másra költi a pénzt, nem kampányra, de „ennek most megisszák a levét, az biztos” – fogalmazott Tóka Gábor.

Háromféle stratégiát alkalmazott Magyar Péterrel szemben az ellenzék: támogatás, elutasítás, hallgatás. Tóka Gábor szerint az ellenzéki pártoknak lett volna egy negyedik stratégia is, amit követniük kellett volna: meggyőzni a választókat arról, hogy az ő pártjuk ajánlata hitelesebb, vonzóbb, több és jobb annál, amit Magyar Péter kínál.

Az EP-választás esetében könnyű lenne megindokolni, miért van szükség arra, hogy Magyar Péter mellett más alternatíva is maradjon az ellenzéki oldalon. A fővárosi választásra készülve pedig hangsúlyozni lehetne, mennyire fontos, hogy Karácsony Gergely főpolgármesternek meglegyen a közgyűlési többsége.

via Népszava

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

„A kocsmák ideje szép lassan, de biztosan lejár” – interjú a Szívós borozó tulajdonosával, Tóth Imrével

Eltűnőben van a klasszikus kocsmakultúra, mára szinte csak törzsvendégek járnak Kecskemét egyik legrégebbi kocsmájába, a Szívós borozóba. Tóth Imrével,...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...