fbpx
8.8 C
Kecskemét
2024. október 18., péntek

FRISS HÍREK

Folytatódik a Magyar népmesék rajzfilmsorozat

- Advertisement -

Tizenhárom új epizóddal folytatódik a Magyar népmesék sorozat, amelynek a korábbi 100 epizódja a Kecskeméti Rajzfilmstúdióban készült 1976 és 2011 között. A hungarikummá nyilvánított filmsorozat ötletadója és producere Mikulás Ferenc volt, a vizuális koncepciót Jankovics Marcell alkotta meg. Várhatóan 2025-ben láthatják a nézők az új Magyar népmesék epizódjait a televízióban.

A változatosság érdekében számos alkotó vett részt a munkában, a sorozat vezető rendezői Jankovics Marcell mellett Horváth Mária és Nagy Lajos voltak. A Kaláka együttes népdalok felhasználásával teremtette meg a zenei aláfestést. A történetek népi mesemondók és neves színészek hangján szólaltak meg, leginkább Szabó Gyula orgánuma fonódott össze a Magyar népmesékkel.

A sorozaton generációk nőttek fel, nemcsak értéket mentett, de korszerű formában közvetíti a magyar kultúrát hazánkban és külföldön.

Forrás: magyarnepmesek.hu

Csak most szeptemberben népmese vetítéseket szerveznek Nagyváradon és Margittán (Románia), Túrkevén, Mikepércsen, és a Hungarikumok Napja alkalmából a Magyar Vadászati Múzeumban, kiállítás nyitnak meg a sorozat képeiből Berettyóújfaluban, és „Mesés kompetenciák” címmel kurzust szerveztek a Neumann János Egyetemen.

A 13 új epizód kiválasztását Jankovics Marcell és Mikulás Ferenc kezdték meg, később bekapcsolódott a munkába Tóth Gábor néprajzkutató. Az időközben sajnálatos módon elhunyt Jankovics Marcell helyére Csákovics Lajos lépett, aki a Toldi sorozatban társrendezőként dolgozott együtt Jankovics Marcell-lal.

Csákovics Lajos további forgatókönyvírókat, rendezőket vont be a munkába, így az új sorozatban közreműködik még Bogyó Péter, Király Krisztián és Maticska Zsolt is. A forgatókönyvek mellett elkészültek a hangfelvételek is, számos népszerű színművész vállalta, hogy elmesél egy-egy történetet. A munkát a Nemzeti Filmintézet és a Nemzeti Kulturális Alap támogatja. Várhatóan 2025-ben láthatják a nézők az új Magyar népmesék epizódjait a televízióban.

Hasonló cikkünk:  Október végén rendezi meg első őszi táborát a Kecskeméti Vadaskert

Forrás: magyarnepmesek.hu

Miközben a Kecskemétfilm stúdiójában újjáélednek a magyar népmesék figurái, egy másik sorozat éppen a befejezéséhez közeledik. A Cigánymesék utolsó részein dolgoznak a 3D részleg munkatársai. Előkészítés alatt áll a Lázár Ervin ismert meseregénye alapján készülő A Négyszögletű Kerek Erdő széria, melynek első négy epizódja már korábban megfilmesítésre került.

 

 

 

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Elhalasztják a kecskeméti buszok újraszámozását

Dr. Homoki Tamás alpolgármester Kecskemét Megyei Jogú Város Közgyűlésének 2024. október 17-én tartott ülésén elfogadta, hogy halasszák el a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...