fbpx
19.4 C
Kecskemét
2024. április 28., vasárnap

FRISS HÍREK

Csütörtökön debütál a 100 éves Bauhaus animációs film Ulrich Gábor rendezésében

- Advertisement -

Szeptember 14-én csütörtökön mutatják be a Weininger Andor 1923-as forgatókönyve alapján készült Rekonstrukt című animációt a budapesti Uránia Filmszínházban az idei Budapesti Klasszikus Film Maratonon.

A Kecskemétfilm Kft. és Mikulás Ferenc gondozásában valósult meg az első magyar animációs filmterv 1923-ból. Weininger Andor, magyar származású festőművész-építész, a Bauhaus zenekarának alapítója egy a korában egyedülálló rajzfilm forgatókönyvét hagyta az utókorra. Ezt 100 évvel később, 2023-ban láthatjuk a filmvásznon először.

Rendezte, zene: Ulrich Gábor

Ötlet: Orosz Márton

Producer: Mikulás Ferenc

Gyártásvezető: Vécsy Vera

Gyártó: Kecskemétfilm

“Weininger munkája teljesen egyedi lett volna az animáció történetében” – olvashatjuk a leírásban – “hiszen a dadaizmussal rokon narratíva az absztrakt és a figuratív elemek közötti asszociációból jött létre. A mű olyan különleges filmnyelv megfogalmazására tett kísérletet, amely a mozgókép eszköztárával kifejezhető akusztikus és a vizuális hatásokat szervesen egyesítette volna önmagában. Ulrich Gábor rendező a megmaradt vázlatok és Orosz Márton kutatása alapján készítette el Weininger animációjának parafrázisát a szinopszis születésének centenáriuma alkalmából.”

Hasonló cikkünk:  Kecskeméti civilek gondolnák újra a város közösségi közlekedését

A premier vetítés részletei az esemény Facebook oldalán elérhetőek.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

„Elengedte” a városvezetés a Csiperót, az egyesület kijelentette: nem kíván eltérni az alapkoncepciótól

Hat éve nem rendezték meg Kecskeméten az Európa Jövője Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Találkozót, közkedvelt nevén a Csiperó Fesztivált....

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...