Teheránban népszerűsítette a magyar animációt a Kecskemétfilm

Képkivágás Jankovics Marcell: János Vitéz című animációjából

Március elején rendezték meg 11. alkalommal a Teheráni Nemzetközi Animációs Fesztivált, amelyre Mikulás Ferenc, a Kecskemétfilm ügyvezető igazgatója is meghívást kapott zsűritagként. De ha már ott volt, azt kezdeményezte és meg is valósította – ebben a Filmarchívum is partner volt -, hogy egy ottani kiállításon ismerhessék meg a résztvevők a magyar animáció 100 évét, és ezzel párhuzamosan 10 felújított filmet is levetítettek.

Ha már felújítás! 2018-ban 4K felbontásra javították fel a János Vitézt és teljeskörűen restaurálták is. Ezt március 16-án a műsorára tűzte a világ legrégebbi filmarchívuma és filmmúzeuma, a párizsi Cinémathèque française fesztiválja. Április 4-én pedig a Szlovén Filmarchívum tűzi programjára.

Jankovics Marcell 2 éven át dolgozott a János Vitézen. 1973-ban mutatták be és ezzel indult el az egész estés animáció gyártása Magyarországon. A párizsi vetítés volt az első nemzetközi helyszín, ahol bemutatták a felújított változatot. Ezt több országban is kiadják 2020-ig.

Hasonló cikkünk:  Szijjártó: az Orbán–Zelenszkij-találkozó nem jön létre egyhamar

Április 9. és 14. között a bolzanói filmfesztiválon is pörög majd öt magyar rövidfilm, a Koncertisszimó (Gémes József), az Oscar-díjas A légy (Rófusz Ferenc), a Cannes-ban Arany Pálmát nyert Küzdők (Jankovics Marcell) és Moto perpetuo (Vajda Béla), valamint A szél (Varga Csaba).

Április 12. és 14. között a Cinemira Nemzetközi Gyerekfilm Fesztiválon a legkisebbek is élvezhetik a restaurált animációs filmeket, így Ternovszky Béla Macskafogó című filmjét, és lesz egy összeállítás Dargay Attila és Macskássy Gyula filmjeiből is.