Teheránban népszerűsítette a magyar animációt a Kecskemétfilm

0
Képkivágás Jankovics Marcell: János Vitéz című animációjából

Március elején rendezték meg 11. alkalommal a Teheráni Nemzetközi Animációs Fesztivált, amelyre Mikulás Ferenc, a Kecskemétfilm ügyvezető igazgatója is meghívást kapott zsűritagként. De ha már ott volt, azt kezdeményezte és meg is valósította – ebben a Filmarchívum is partner volt -, hogy egy ottani kiállításon ismerhessék meg a résztvevők a magyar animáció 100 évét, és ezzel párhuzamosan 10 felújított filmet is levetítettek.

Ha már felújítás! 2018-ban 4K felbontásra javították fel a János Vitézt és teljeskörűen restaurálták is. Ezt március 16-án a műsorára tűzte a világ legrégebbi filmarchívuma és filmmúzeuma, a párizsi Cinémathèque française fesztiválja. Április 4-én pedig a Szlovén Filmarchívum tűzi programjára.

Jankovics Marcell 2 éven át dolgozott a János Vitézen. 1973-ban mutatták be és ezzel indult el az egész estés animáció gyártása Magyarországon. A párizsi vetítés volt az első nemzetközi helyszín, ahol bemutatták a felújított változatot. Ezt több országban is kiadják 2020-ig.

Április 9. és 14. között a bolzanói filmfesztiválon is pörög majd öt magyar rövidfilm, a Koncertisszimó (Gémes József), az Oscar-díjas A légy (Rófusz Ferenc), a Cannes-ban Arany Pálmát nyert Küzdők (Jankovics Marcell) és Moto perpetuo (Vajda Béla), valamint A szél (Varga Csaba).

Április 12. és 14. között a Cinemira Nemzetközi Gyerekfilm Fesztiválon a legkisebbek is élvezhetik a restaurált animációs filmeket, így Ternovszky Béla Macskafogó című filmjét, és lesz egy összeállítás Dargay Attila és Macskássy Gyula filmjeiből is.

Vannak ügyek, amelyek csak akkor lesznek köztudottak, ha mi megírjuk ezeket.
Kérjük, támogassa munkánkat! A szabad sajtót.


1000 Ft5000 Ft10000 Ft


500 Ft1000 Ft3000 Ft