fbpx
5 C
Kecskemét
2024. október 26., szombat

FRISS HÍREK

Schmidt Mária: Minden rossz a Nyugatról jön

- Advertisement -

Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója az M1 48 perc című műsorában fejtette ki véleményét az idei ötvenhatos nemzeti ünnep kontextusában múltunkról, jelenünkről és jövőnkről.

Kedvenc témája, a Nyugat ostorozása nem maradhatott el, ugyanis szerinte soha nem volt annak realitása, hogy Magyarország – a humanitárius segítségnyújtáson kívül – segítséget kapjon a Nyugattól, 1955-ben a nagyhatalmak ugyanis eldöntötték, hogy kivonulnak Ausztriából.

Szerinte a Nyugatnak nem volt érdeke, hogy győzzön a magyar forradalom, ezért bár „minket is kiengedhettek volna, de nem akartak” – mondta. Hozzátette, hogy bár ma pozitívan emelgetjük a Nyugatot, de a trianoni döntés és a második világháború végén a náci megszállás is nyugatról jött. Arról nem beszélt, hogy 1956-ban az oroszok  feltételezhetően nem Nyugatról, hanem Keletről jöttek.

Az Európai Unióhoz való csatlakozás közakarat volt, ám Schmidt szerint az EU akkoriban nemzetek közössége volt gazdasági előnyökkel, a szuverenitás meghagyásával. Mára viszont birodalmi ambíciókat táplál, és a nemzeteket nem tisztelő bürokráciává vált. Hozzátette, hogy a „birodalmak korának vége”, a Szovjetuniót is a nemzeti érzés „kapta szét.”

Az orosz-ukrán háborúban Putyin „az első etapot elvesztette”, de most már háború zajlik, „felőrlő háború, és ebben jól állnak”, amit Ukrajna sem katonai képességekben, sem emberanyagban nem tud ellensúlyozni – mondta Schmidt Mária.

Hasonló cikkünk:  Vlagyimir Putyin: jön az új világrend

A különbség 1956 és a mostani helyzet között szerinte az, hogy Ukrajnát támogatja az Egyesült Államok és az EU is, sőt humanitárius eszközökkel Magyarország is. 1956-ban Magyarország egyedül volt.

A történész szerint Orbán Viktor felismerte, hogy Magyarország Európa szívében helyezkedik el, ott is van a helye, de a magyar emberek érdekeit kell képviselnie, az ő biztonságukat szavatolnia, amihez „mindenki felé ki kell nyújtanunk a kezünket.” Szerinte Orbán nem várhatja ki, amíg az EU kidolgozza a maga vízióit a jövőről, ez is ’56 tanulsága, hogy a lehetőségeinkből kell kihozni a maximumot – mondta Schmidt Mária.

via 444.hu

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

A sofőrök szerint veszélyessé vált egy forgalmas út Bács-Kiskunban, a Magyar Közút szerint ez ideiglenes

Egy olvasónk elmondása szerint Bács-Kiskun vármegyében, a Dunatetétlen és Harta közötti bekötőúton véleményes módszerrel és eszközzel vágtak ki aszfaltra...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...