fbpx

FRISS HÍREK

Egy év kihagyással újra meghívót kapott Oroszország a Nobel-díj átadóra

- Advertisement -

Tavaly Oroszországot és Fehéroroszországot az ukrajnai invázió miatt nem hívták meg a Nobel-díj bankettekre. Idén azonban már kaptak meghívót, mellettük még Iránt (eddig az egyre súlyosbodó emberi jogi helyzete miatt hagyták ki) is meginvitálták Stockholmba és Osloba.

„Egyértelmű, hogy a világ egyre inkább szférákra oszlik, ahol az eltérő nézeteket vallók közötti párbeszéd mindinkább visszaszorul” – indokolta a döntést Vidar Helgesen, a Nobel Alapítvány ügyvezető igazgatója.

Hozzátette, hogy e tendencia ellen fellépnek, ezért kiszélesítik a meghívásokat, ezzel ünnepelve és megértve a Nobel-díjat, „valamint a szabad tudomány, a szabad kultúra és a szabad, békés társadalmak fontosságát”.

Karin Karlsbro svéd liberális képviselő szerint az alapítvány álláspontja naív. „Veszélyes precedenst” teremt az alapítvány azzal, hogy Oroszország részt vehet egy csillogó partin, miközben rakéták zuhannak ukrán kulturális központok fölé és gyerekeket gyilkolnak.

Hasonló cikkünk:  Pert indíthatnak a magyar egyetemek az Erasmus programból való kizárásuk miatt

Van még egy szokatlan meghívás is: a szélsőjobboldali Svéd Demokraták vezetőjét eddig kihagyták a svéd politikai pártok vezetőinek listájáról, most azonban őt is meghívták. A tavalyi választáson Jimmie Akesson pártja a szavazatok mintegy ötödét megszerezte, így idén először ő is meghívást kapott a Nobel-partikra. Akesson azonban közölte: nem ér rá, így nem lesz ott az eseményeken.

via 444

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...