fbpx

FRISS HÍREK

Így állítanák helyre a sajtószabadságot

- Advertisement -
Többek között közös országos önkormányzati pénzalap létrehozását szorgalmazza a Nyomtass te is! Mozgalom és a Magyar Újságírók Országos Szövetsége a sajtószabadság helyreállítása és a média finanszírozási gondjainak megoldására.

Állítsuk vissza az önkormányzatokban a sajtószabadságot!” – ezzel a címmel juttatott el közös felhívást a Media1-nek a Nyomtass te is! Mozgalom és a legnagyobb taglétszámú hazai újságíró-szervezet, a MÚOSZ, azaz a Magyar Újságírók Országos Szövetsége.

A közlemény leszögezi: „az önkormányzati sajtó mára az aktuális helyi hatalom kritikátlan kiszolgálójává vált, totális függésbe került a finanszírozójától, teljesen elveszítette ellenőrző funkcióját. A helyi újságok, rádiók és televíziók, valamint az internetes híroldalak a rendszerváltás óta folyamatosan elveszítették a hitelüket, és egyre kevésbé teljesítették valódi funkciójukat: a helyi társadalom sokoldalú és kiegyensúlyozott tájékoztatását.”

„A folyamat az utóbbi évtizedben drámaian felgyorsult. Ezek a médiumok ma már az újságírás elemi szabályait sem tartják be, és egyszerű propagandaeszközökké silányultak” – húzza alá a közlemény.

Október 13. lehetne az új kezdet nyitánya

A Nyomtass te is! Mozgalom és a MÚOSZ felhívása szerint az október 13-i önkormányzati választások után induló új önkormányzati ciklus lehetőséget nyújt mindenkinek – függetleneknek, ellenzékieknek, de még a kormánypárti helyi politikusoknak is – az újrakezdésre.

„Nem folytatható ugyanis tovább az a gyakorlat, amely a helyi médiumokból teljesen kiszorítja a politikai ellenfeleket, és kizárólag az önkormányzati többség, illetve a polgármester tevékenységének kritikátlan propagandájára szorítkozik. Nem foszthatják meg továbbra is a településeken élőket a saját életkörülményeik és problémáik sokoldalú bemutatásától és ennek tárgyilagos, szakmai alapú megvitatásától. Nem akadályozhatják meg, hogy a helyi média elvégezze ellenőrző funkcióját”.

Ezeket várják az önkormányzatoktól

A közlemény kibocsátói ezután leszögezik: azt várják az újonnan megalakuló önkormányzatoktól, de különösen az ellenzéki összefogás győztes polgármestereitől és képviselőitől, biztosítsák, hogy

  • A helyi médiumokban dolgozó újságírók, főszerkesztők kiválasztása nyílt, átlátható pályáztatás keretében történjen.
  • Az újságírókat munkájukban ne korlátozzák, ne próbálják befolyásolni. Feladatukat világos szakmai elvek és etikai elvárások alapján végezhessék.
  • Jöjjön létre egy olyan helyi, állampolgári testület, amely ellenőrzi az önkormányzati médiumok pártatlanságát, elfogulatlanságát, a kiegyensúlyozott és sokoldalú tájékoztatás követelményeinek teljesülését, illetve segíti a szakmai színvonal folyamatos javítását.
  • Az önkormányzati sajtó munkatársai kapjanak tisztességes, versenyképes bért, ezzel biztosítva az anyagi függetlenségüket.
  • A helyi közszereplők ne tagadják meg az információadást egyetlen médium esetében sem.
Hasonló cikkünk:  Az ENSZ főbiztosa figyelmeztetést adott ki a magyarországi választásokkal kapcsolatban

Jöjjön létre egy közös országos önkormányzati pénzalap!

A Nyomtass Te is! Mozgalom és a MÚOSZ ezután azt javasolja, hogy az újonnan megválasztott önkormányzatok hozzanak létre egy olyan közös országos pénzalapot, amely támogatja, hogy minden megyeszékhelyen működjön egy, a helyi hatalomtól is független hírportál.

Így ezek az internetes híroldalak sem anyagilag, sem szervezetileg nem kötődnének a megyei, városi önkormányzatokhoz. Működésükre támogatást az országos pénzalaptól kapnák. A két szervezet szerint ez garanciája lehet annak, hogy képesek legyenek a helyi hatalom ellenőrzésére, illetve referenciaként szolgálhatnak az önkormányzat által működtetett médiumoknak.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Megszűnhet a járóbeteg-ellátás a Honvédkórházban

2025. január 1-jétől már nem lesznek járóbeteg-szakrendelések a Honvédkórházban (Repülőkórházban) - értesült a KecsUP az intézmény jelenlegi és korábbi...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...