fbpx
9 C
Kecskemét
2024. április 28., vasárnap

FRISS HÍREK

A fideszes tag nemmel szavazott a média szabadságát védő uniós tervezetre az EP-ben

- Advertisement -

Az Európai Parlament kulturális bizottsága csütörtökön új jogszabály-tervezetet szavazott meg a tömegtájékoztatás szabadságáról. A tervezet védené a médiaszolgáltatók tényleges szerkesztői szabadságát, és megtiltana bárminemű beavatkozást vagy nyomásgyakorlást a médiára és az újságírókra nézve. Független lenne az Európai Bizottságtól az új uniós médiahatóság, és saját jogkörben léphetne, valamint dönthetne a kérdéses esetekben.

Szabályoznák a kormányzati források mértékét egy médiaorgánum működésében, valamint az állami hirdetések vállalatok közötti elosztását is. Az új jogszabály szerint tilos lenne például újságírókat arra kényszeríteni, hogy kiadják a forrásaikat, nem férhetnek hozzá a titkosított tartalmaikhoz, és nem vethetnek be ellenük kémprogramokat – olyat, mint az elhíresült Pegasus.

Az Európai Parlamentnek is állást kell foglalnia a tömegtájékoztatás szabadságáról szóló európai jogszabályról, ezután kezdődhetnek az egyeztetések az Európai Unió Tanácsával, ahol a tagállamok szakminiszterei ülnek. Az elfogadásra szűk egy év marad a jövő júniusi EP-választásig, amit nagyobb szünet követ az intézményi átrendeződések miatt. Az addig el nem fogadott tervezeteket akár ejthetik is.

Hasonló cikkünk:  Eurostat: a 25 legszegényebb uniós régióból négy magyar

Bocskor Andrea, a bizottság magyar tagja egyike volt a három nemmel szavazónak. Facebook-bejegyzésben fejtette ki véleményét a törvénytervezetről:

„Sorosék újabb támadásával szemben meg kell védeni a magyar nyilvánosságot! Az uniós médiatörvény javaslata ismételten egy súlyos beavatkozási kísérlet a tagállamok szuverenitásába”.

Azzal indokolta a nem szavazatot, hogy szerinte a tagállamok joga és felelőssége szabályozni a nyilvánosságot; és a rendelettervezet arra irányul, hogy a „háborúpárti és migránssimogató híradásoktól” és „genderpropagandától” eltérő hang és vélemény ne jelenhessen meg.

via 444

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

„Elengedte” a városvezetés a Csiperót, az egyesület kijelentette: nem kíván eltérni az alapkoncepciótól

Hat éve nem rendezték meg Kecskeméten az Európa Jövője Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Találkozót, közkedvelt nevén a Csiperó Fesztivált....

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...