Idén újra nekünk ajánlhatod fel az adód 1 százalékát!

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne.

2023. óta nekünk is felajánlhatod adód 1%-át. Ne hagyd az államkasszában ezt a pénzt, rendelkezz róla, hogy a vidéki média kapja meg!

Áramlat Alapítvány adószáma: 19235743-1-03

PET palackból itták a vizet a környezetvédelmi programról szóló városházi tájékoztatón

- Advertisement -

Szemereyné Pataki Klaudia polgármester tudatta a kecskemétiekkel (saját Facbook oldalán is), hogy készül a város környezetvédelmi programja a következő öt évre. Így fogalmaz a posztjában:

„Bolygónk jövőjéért csak együtt tehetünk.”

Szépséghibája ennek a kijelentésnek, hogy a mondathoz csatolt fotók (a sajtótájékoztatóról)  között rögtön az első azt mutatja, hogy hárman ülnek még a polgármester mellett az asztalnál, előterükben pedig PET palackokban ásványvíz látható. Ez a cikkünk kezdőképe.

Nem tudjuk, hogy mennyire gondolja komolyan a városháza a környezetvédelmet. Amennyiben nem csupán politikai akció volt a klímahelyzetről szóló sok-sok híradás közepette a bejelentés, vagyis ha egy olyan akció volt, amely során a környezetvédelem mellett elkötelezett, felelős városvezetés szólalt meg, akkor kérdés, hogy helye van-e az asztalon PET palackoknak? És jó-e ez a szlogen a programhoz: „Fogyassz mértékkel, környezeti léptékkel”?

A fideszes többségű közgyűlés tavaly megszavazta, hogy visszaszorítják a PET palackok használatát

Hiszen az elmúlt években nem kevés híranyag jelent meg arról, micsoda rombolást tudnak ezek a palackok okozni, és úgy általában az eldobált műanyagok, például a szatyrok is. Folyókat képesek ellepni, a műanyagokat lenyelő állatok pedig epusztulnak. Felmérések szerint Magyarországon a fogyasztott italokat túlnyomó részben PET palackban vásárolják meg, amelyek percek alatt hulladékká válnak. Jobb esetben a kukába kerülnek, és nem erdőkben, folyók mentén, vagy egyszerűen az utcákon dobálják el. Azért is rendkívül veszélyes a környezetre a PET palack, mert 450 év a lebomlási ideje. Arról nem is beszélve, hogy 1 db műanyag palack előállításhoz háromszor annyi víz kell, mint amennyi vizet töltenek bele. Vagyis egy 1 literes PET palack előállításhoz 3 liter vízre van szükség.

Szóval volt egy városházi esemény, ahol szóba került a környezetvédelmi szemléletváltás, miközben PET palackokban adtak vizet a résztvevőknek.

Mindezt úgy tette a városháza, hogy 2019 tavaszán a közgyűlés Falu György bizottsági elnök (környezetvédelmi bizottság) előterjesztését elfogadva arról döntött, hogy az önkormányzat visszaszorítja a PET palackok használatát. Sztachó-Pekáry István képviselő is az ivóvíz fogyasztására buzdított, és a polgármester is megjegyezte, hogy egy versenyen a kecskeméti víz lett az egyik legjobb minőségű. Akkoriban Falusi Norbert képviselő többször is szerette volna, ha a közgyűlés megszavazza a PET palackok visszaszorítását, de a Fidesz-KDNP frakció nem találta alaposnak az indítványokat, ezért nem támogatta. Végül, amikor saját képviselőjük terjesztette elő bizottsági elnökként, akkor igennel szavaztak.

Van még más furcsaság is

Bodrozsán Alexandra önkormányzati képviselő (Szövetség) a polgármester Facebook oldalán a követekző mondatot írta kommentben:

„Szerencsések vagyunk, hiszen városunknak van egy környezetvédelmi tanácsnoka: szívesen adna Önöknek tanácsot, és talán akkor nem követtek volna el ilyen baklövést.”

A környezetvédelemért felelős tanácsnokot Szőkéné Kopping Ritának hívják (a Szövetség frakció tagja). Ő is kommentelt a polgármesteri oldalra.

„Tisztelt Polgármester Asszony! Érdekes…. Környezetvédelmért és fenntarthatóságért felelős tanácsnokként nem kaptam meghívót. Miért is??”

Megkerestük a tanácsnokot, aki a KecsUP-nak elmondta, hogy minden lehetséges helyen megnézte, hogy kapott-e meghívót, tehát még a spam mappában is, de nem talált ilyet. És itt egy újabb kérdést muszáj feltennünk. Azt írja Szemereyné Pataki Klaudia, hogy a környezetvédelmi program a társadalom széles bevonásával készül. De vajon mennyire széles az a bevonás, amelybe még az illetékes tanácsnok sem fér bele?

Arról is szó volt, hogy várják az észrevételeket, javaslatokat a programhoz. Mi azt javasolnánk, hogy első körben száműzzék a városháza tájáról a PET palackokat. Arra amúgy sincs nagy szükség, ha csak mentes vizet tesznek ki bennük az asztalokra. Hiszen a Bácsvíz sokszor elmondta, hogy a kecskeméti csapvíz ásványvíz minőségű. Tehát: kancsó, csapvíz és üvegpohár. Ez a javaslatunk. Amivel még pénzt is meg lehet takarítani, hiszen nem kellene ásványvizet vásárolni nagyobb tételekben.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Kicsi volt a nomád magyaroknak a Kárpát-medence – Rácz Lajos klímatörténész a kecskeméti könyvtárban

A honfoglaló magyarok életformájához kicsinek bizonyult a Kárpát-medence. A török háborúk kora alatt az elődeink radikálisan átalakították a természeti...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...
Exit mobile version