fbpx
11.7 C
Kecskemét
2021. október 16., szombat

FRISS HÍREK

Mire figyeljenek a kecskeméti bringások karantén alatt?

A pandémia nem kedvez senkinek sem. Mindeközben beköszöntött a nyárias tavasz. A klímaváltozás kiszámíthatatlan időjárást okoz és előidézte a „tél nélküli teleket”, ami által lehetővé vált az egész évben történő bringázás, de a legtöbben mégis most veszik/vennék elő a téli hónapok után kerékpárjukat.

A kecsup olvasói többször találkozhattak már a portálon Kecskemétet érintő kerékpáros írásokkal. Ez azért is van így, mert városunk egyik legaktívabb civil közössége a kerékpárosoké, akik évek óta nemcsak túrasorozatot szerveznek hétvégenként, hanem gyakran hallatják hangjukat konstruktívan és kritikusan a kecskeméti városi közlekedésben.

Most arra vagyunk kíváncsiak, hogy mit csinál egy kecskeméti bringás karantén alatt Kecskeméten. Barna Imrét, a kecskeméti kerékpárosklub vezetőjét kérdeztük, hogy mit gondol a megengedő kijárási korlátozásokról? Mire figyeljenek vírusjárvány alatt a kerékpárosok? Az egészségügyi vészhelyzetben alternatívát jelent-e a kerékpáros közlekedés? És karantén idejére milyen bringás filmet vagy olvasnivalót ajánl figyelmünkbe?

Maradj otthon, de ha menned kell, akkor bringán tedd 

– szól a kerékpárosklub üzenete a koronavírus-járvány időszakára. Arra hívják fel a figyelmet, hogy lehetőség szerint maradjunk otthon, de ha mégis menni kell, akkor azt bringán tegyük. Így ugyanis kisebb az esélye a más emberekkel való közvetlen találkozásra, és a vírus terjedését segítő légszennyezettség csökkentésének is ez tesz jót.

Magyar Kerékpárosklub facebook oldala

A koronavírus-járvány alatt egyre többen választják a kerékpárt a városi közlekedésben

Nemcsak Bogotában, New Yorkban, de Budapesten és Kecskeméten is megnőtt a kerékpárral közlekedők száma.

A koronavírushoz kapcsolódó munkahely- és iskolabezárások után töredékére esett a budapesti forgalom. Korábbi csúcsidőkből is eltűntek a dugók, a BKK járatok utasszáma tizedére csökkent. Nem így a kerékpározásé. Már a vészhelyzet bevezetése előtt látható volt a biciklis forgalom növekedése Budapesten. Március 18-án, a szerda délutáni “csúcsforgalom” idején 3300-an haladtak el a budai rakparti kerékpárút Bem téri szakaszán elhelyezett érzékelő fölött. 2019-ben április 1-én mértek itt először 3000-nél magasabb számot hétköznap.

Hogy Kecskeméten mennyivel nőtt a kerékpárosok száma a koronavírus-járvány hatására, számszerűsíteni nem lehet, mert nincs ilyen mérőóra a városban, de az érzékelhető az utcákon, illetve a közösségi oldalakon megosztott posztokból is, hogy bizonyosan többen ültek kerékpárra. Természetesen ez összefügg a jó idő megérkezésével is.

Hasonló cikkünk:  Elsőként érkeztek a szaúdi, az amerikai és a cseh repülőgépek Kecskemétre

Milyen előírásokat kell betartani, ha kerékpárra ülünk a koronavírus-járvány időszakában?

Április 11-ig kijárási korlátozás van érvényben, ami azt is jelenti, hogy engedélyezett az egyéni sportolás, például a kerékpározás.
Barna Imre elmondta, hogy:

Hasonló cikkünk:  Negyedik hullám: Magyarországon és az egész régióban romlik a járványhelyzet

„nagyon figyelni kell, hogy minimálisra szorítsuk a többi emberrel történő közvetlen érintkezést. Egyéni sportolás, tehát még baráti társaságok se álljanak össze, emellett se üdítőzni, se táplálkozni, útközben ne térjünk be valahova, hanem vigyünk magunkkal otthonról folyadékot, szendvicset! Még a “kékkutakat” is kerüljük!”

Mi lesz a szokásos kecskeméti bringás túrákkal?

Barna Imre arról számolt be, hogy a túraterveiket egyelőre csak homályosan lehet előre látni. Van egy deklarált túranaptár (http://kerekparosklub.kecskemeten.hu/node/279), de ezt a vírus miatt fel kell függeszteni. Egyrészt bizonytalan, hogy mikor lehet újraindítani a túrákat, másrészt amit eredetileg terveztek, nem feltétlenül lehet majd megvalósítani, ami attól függ, hogy különféle programok, események, látogatóhelyek kinyitnak-e újra, illetve megrendezésre kerülnek-e utólag.

„Valószínűleg egy olyan túrával startolunk el, amikor már megtehetjük, ahol nem lesz külön szervezett program, csak egy kellemes, és végre közös élménytekerés.”– mondta Barna Imre.

Mit csinál egy bringás karantén alatt?

Olvas, zenét hallgat, filmet néz és társasjátékozik szigorúan családdal vagy online. Bringás témában olvasgatni a számtalan helyen fellelhető fényképes túrabeszámolókat ajánlja Barna Imre. Külön kiemelte Cseuz László-t, akinek útikönyvei is jelentek meg az utóbbi években azokról a kalandokról és megpróbáltatásokról, ahogyan négy évente elkerekezett az aktuális olimpiák helyszíneire.

Biciklis témájú filmeket illetően vannak nagy klasszikusok, mint például a BMX banditák, A hegyek pokla, illetve már-már kultusza van a bringás szubkultúrában a Pedálkirály című vígjátéknak.

De ha már adódik az alkalom, érdemes felhívni a figyelmet egy bringás “influenszerre” is, aki már akkor videós tartalmakat készített az európai kerékpártúráiról, amikor még nem voltak akciókamerák meg okostelefonok. “Cobranco” már több mint két évtizede filmezi a bringatúráit, és teszi közkinccsé ezeket a felvételeket.

Hirdetés

Felkapottak

Repülőnap 2021 – élő közvetítés a szombati napról

Közlekedési dugóval indult újra 8 év után a Kecskeméti Repülőnap. Teltházas volt a rendezvény, az időjárás is kegyes volt...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Repülőnap 2021 – élő közvetítés a szombati napról

Közlekedési dugóval indult újra 8 év után a Kecskeméti Repülőnap. Teltházas volt a rendezvény, az időjárás is kegyes volt...