Idén újra nekünk ajánlhatod fel az adód 1 százalékát!

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne.

2023. óta nekünk is felajánlhatod adód 1%-át. Ne hagyd az államkasszában ezt a pénzt, rendelkezz róla, hogy a vidéki média kapja meg!

Áramlat Alapítvány adószáma: 19235743-1-03

Rengeteg szemét úszik a Tiszán (videó)

- Advertisement -

A Tiszán az elmúlt napokban a vízgyűjtő-területen esett nagy mennyiségű csapadék miatt árhullám indult meg. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság első fokú készültséget rendelt el a folyó mentén Kisköréig.

Az árhullám idén is rengeteg kommunális hulladékot, PET-palackot hoz Magyarországra keleti szomszédainktól – írja az Alfahír.

Nincs mit tenni, helyettük is nekünk kell megtisztítani folyónkat. Részleges mederelzárással, sorba kötött hajókkal próbálják felfogni és kiszűrni az úszó szemetet. Kedd reggelig 911 köbméter vegyes hulladékot emeltek ki a Tiszából Aranyosapátinál és Vásárosnaménynál a vízügy munkatársai.

Honnan jön ez a sok szemét?

A 2018-as adatok szerint az Ukrajnában keletkező települési hulladék 94 %-a hulladéklerakókba kerül, ezeknek 90 %-a nem felel meg az európai követelményeknek. Kárpátalján 200 nagy hulladéklerakóban mintegy 3 millió tonnányi hulladék halmozódott fel, úton útfélen találni illegális szemétlerakókat, és sajnos ma is gyakorlat, hogy még a szállodák is a Tiszánál öntik le a szemetüket. A települések határában hatalmas szeméthegyek magasodnak, amelyeknek egy részét áradáskor magával ragadja a folyó, és átszállítja hozzánk.

Nem sokkal jobb a helyzet az EU-tag Romániában sem.

- Advertisement -
Exit mobile version