fbpx
1.1 C
Kecskemét
2023. január 29., vasárnap

FRISS HÍREK

Veszélyben a nagy magyarországi tavak

Több mint 70 civil szervezet foglalt állást a Balaton, a Fertő tó, a tatai Öreg-tó és a Velencei-tó védelméért – áll a Greenpeace Magyarország közleményében. Nyilatkozatukban arra kérik a magyar kormányt és minden illetékes szervet: garantálják, hogy a természeti örökségünknek számító, kiemelt értéket képviselő nagy tavaink nem esnek áldozatul állami és magánberuházásoknak.

Áder János köztársasági elnök az ENSZ virtuális biodiverzitási csúcstalálkozójára küldött beszédében azt írta, nincs jogunk a sok millió év alatt kialakult, érzékeny összhangot mutató természeti rendszereket szétrombolni, illetve gyermekeink, unokáink életesélyeit csökkenteni. A Greenpeace Magyarország szerint hasonlóan fogalmaz Magyarország Alaptörvénye is:

A természeti erőforrások, különösen a termőföld, az erdők és a vízkészlet, a biológiai sokféleség, különösen a honos növény- és állatfajok, valamint a kulturális értékek a nemzet közös örökségét képezik, amelynek védelme, fenntartása és a jövő nemzedékek számára való megőrzése az állam és mindenki kötelessége.

A Greenpeace Magyarország kiemelte: a Balaton, a Fertő tó, a tatai Öreg-tó és a Velencei-tó Magyarország fontos természeti értékei, gazdag édesvízi élőhelyei, jelenleg mégis fenyegetésnek vannak kitéve. A tavaknál olyan beruházásokat terveznek, amelyek ellentétesek az Alaptörvényben rögzítettekkel és a köztársasági elnök ígéretével.

Hasonló cikkünk:  A jövő héten érkező mediterrán ciklonok kiadós csapadékot hoznak
Hasonló cikkünk:  A jövő héten érkező mediterrán ciklonok kiadós csapadékot hoznak

A Greenpeace szerint a beruházások kizárólag szűk gazdasági érdekcsoportok rövid távú haszonszerzését helyezik előtérbe, és nem felelnek meg a fenntarthatósági alapelveknek, illetve annak a kötelességünknek, hogy természeti örökségünket megőrizzük a jövő generációinak.

A 73 civil szervezet közös állásfoglalásban áll ki hazánk nagy tavainak védelméért, és követeli együtt a kormányzati és állami szereplőktől, önkormányzatoktól és intézményektől, az állami és önkormányzati tulajdonban lévő cégektől, hogy minden lehetséges eszközükkel akadályozzák meg a Balaton, a Fertő tó, a Tatai Öreg-tó és a Velencei-tó mentén a természeti örökségünket károsító beruházásokat.

via 24.hu

Közös akció a piacon: A Momentum “propagandaíveket” gyűjtött, az MSZP aláírásokat a Balatonért

 

Hirdetés

Felkapottak

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...