Biztosít számodra a munkáltatód védőfelszerelést a koronavírus alatt?

0
A munkáltatók kötelesek védőfelszerelést biztosítani a munkavállalóknak / Fotó: illusztráció
Sokan sokféleképpen tekintenek a vírus problémára és a skála nagyon szélsőséges. Vannak, akik félvállról veszik, valakik pánikszerűen kétségbeesnek és megint, akik igyekeznek tudatosan figyelni magukra és így közvetlen környezetükre.
A munkáltató azonban csak egymódon járhat el. A törvény alapján a munkáltató kötelessége az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés megteremtése – a járványtól függetlenül is. Járványveszély esetén a munkáltatónak erre különös tekintettel kell lennie. A munka jellegétől és a munkavégzés körülményeitől függően a munkáltató jogosult dönteni arról, hogyan tesz eleget a biztonságos munkavégzés követelményeinek és milyen intézkedéseket hoz. Ezen belül azonban köteles megtenni a megfelelő védő intézkedéseket, tájékoztatni a munkavállalókat, valamint biztosítani a szükséges védőfelszereléseket – mégpedig díjmentesen, ezek terhét nem háríthatja át a munkavállalókra – olvasható a TASZ és ennél bővebben az Iparkamara oldalain.

A biztonságos munkavégzés körülményeinek megteremtése törvényi előírás

Vannak munkaadók, akik betartják a törvényeket és vannak olyanok, akik nem tesznek maradéktalanul eleget a törvénynek. A koronavírus megjelenése óta több olyan esetről is tudunk, amikor a munkáltatók semmilyen védőfelszerelést nem biztosítottak a munkavállalóik számára, semmilyen intézkedést nem tettek az egészségük megóvása érdekében.
A közfoglalkoztatott emberek esetében különösen problémát jelent, hogy miközben a megbetegedések száma rohamosan növekszik, ők továbbra is ugyanolyan feltételek között járnak dolgozni, mint a vírus előtt. Sokszor 15-20 fő is együtt dolgozik, közel egymáshoz, anélkül, hogy maszkot, kesztyűt, kézfertőtlenítőt biztosítanának számukra.
Mindazok számára, akik azzal a problémával kerülnek szembe, hogy munkáltatójuk nem biztosítja a járványveszélyre tekintettel a munkavégzéshez elengedhetetlen védőfelszereléseket, mintaleveleket készített a TASZ. Külön a közmunkások, külön a közalkalmazottak, külön a köztisztviselők és külön a magáncégeknél, -szervezeteknél dolgozók részére, amiket ide kattintva letölthet.
A mintalevél felhívja a munkáltatót a kötelességének a betartására és a biztonságos munkavégzés körülményeinek megteremtésére.
Ha tapasztalt ilyet Ön is, írja meg történetét a szerkesztoseg@kecsup.hu címre.