fbpx

FRISS HÍREK

Rezsicsökkentés update: mire számíthatunk?

- Advertisement -

Nincs olyan sajtóorgánum, amelyik ne foglalkozna a rezsicsökkentést éríntő változásokkal. A Magyar Hang is közreadott egy hipotetikus számítást is tartalmazó cikket, ebből szemlézünk.

A Magyar Közlönyben még nem jelent meg az új szabályozás, a tényleges tehernövekedés több dologtól függ: az áram- és gázárak világpiaci alakulásától, a forint árfolyamától, és attól is, hogy ki mennyire lesz képes mérsékelni a saját fogyasztását.

A fentiek ismeretében csak nagyjából számolható ki, hogy mekkora terhet jelent a szerdai Kormányinfón bejelentett rezsicsökkentés-csökkentés. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Németh Szilárd rezsivédelemért felelős kormánybiztos azt mondták, hogy a rezsicsökkentés augusztus 1-jétől csak az átlagos fogyasztásig szintig jár, az afölötti részért piaci árat fizet a lakosság gázra és villanyra is.

Augusztus elsejétől a következő fogyasztási határokig lesz érvényes a csökkentett rezsiár:

• áram esetében 210 kWh/hó, éves szinten 2523 kWh energiafogyasztásig,

• gáz esetében 144 köbméter/hó, éves szinten 1729 köbméter gázfogyasztásig.

A három vagy több gyereket nevelő családoknál 600 köbméterrel magasabb az éves gázlimit, vagyis 2329 köbméter, és minden további gyerekkel 300 köbméterrel nő a határ az érintett családoknak.

A villanyfogyasztás esetében nincs ilyen emelt keret, ott marad a havi 210 kWh (éves szinten 2523 kWh) kedvezményes limit, akármennyi is a gyerekek száma.

Az eddigiekből úgy tűnik, hogy a távhőt használó családokat nem érintik az intézkedések.

A Kormányinfón elmondták még, hogy rezsicsökkentés nélkül az átlagfogyasztónál 7750 forint helyett 53 ezer forint lenne az áramfogyasztás díja, a gáznál pedig 15 800 forint helyett havonta 131 ezer forint lenne a számla.

Eszerint, ha az egész számlára piaci árat fizetnénk, akkor az áram tekintetében 6,8-szoros, a gáznál 8,3-szoros lenne növekedés mértéke.

Azonban a bejelentés alapján csak az átlagfogyasztás fölötti részre kell a piaci árat megfizetni. A hvg.hu számításai szerint minden egyes további kWh áram után 242, minden egyes további köbméter gáz után 912,8 forintot kellene fizetni, ha annyi maradna a piaci ár, mint amivel szerdán Gulyás Gergely számolt.

Hasonló cikkünk:  A mai átlagfizetésből fele mennyiségű kenyeret tudnánk vásárolni, mint négy éve

A Portfólió hipotetikusan számolt utána. A példában szereplő család havi áramfogyasztása 9171 forint, azaz 246 kWh a havi átalánydíj alapján. Ez havonta 36 kWh-val magasabb a rezsicsökkentett határnál. A 7750 forintos rezsicsökkentett fogyasztás feletti 36 kwh havi fogyasztás további 9085 forintot jelent, azaz az eddigi 9171 forint helyett ez a család 16 836 forintot fog fizetni havonta.

– A gáz esetében a példában szereplő család átalánya 192 köbméteres földgázfogyasztás, ami 21 552 forintos átalánydíjat jelent a szolgáltatónál. A 144 köbméteres rezsicsökkentett fogyasztáshoz képest ez 48 köbméteres „túlfogyasztást” jelent, vagyis  a 15 840 forintos rezsicsökkentett 144 köbméter melletti 48 köbméterért további 43 680 forintot fizetnek havonta, azaz az eddigi 21 552 forint helyett összesen 59 520 forintra nő a havi gázszámla.

Az eddigi havi áramszámla 9171 forintról 16 836 forintra emelkedik, ami egy év alatt közel 92 ezer forintos többletet jelent. A havi földgázszámla pedig 21 552 forintról 59 520 forintra emelkedik, vagyis az éves díj több mint 455 ezer forinttal lesz több, ami már drasztikus emelkedésnek számít.

Tehát közel 550 ezer forinttal fognak többet fizetni évente, havi szinten tehát 2,5-szörös emelkedésről beszélhetünk. Persze nem mindenki fizet átalány alapján, a hvg.hu összefoglalójában arról ír, hogy mivel havi limitet állapítottak meg az éves átlagos fogyasztás alapján, ha valaki egy nyári hónapban alatta marad, de egy téliben túllépi a meghatározott mennyiséget, akkor a limit fölötti részt a piaci áron kell kifizetnie.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Ajánlásgyűjtés közben támadták meg a Kutyapárt kecskeméti jelöltjét a Petőfivárosban (videóval)

A Kutyapárt kecskeméti jelöltje, Kordik Szabolcs és tagtársa április 24-én támogató aláírásokat gyűjtött a Petőfivárosban, az Énekes utcában, amikor...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...