fbpx
12.3 C
Kecskemét
2024. április 20., szombat

FRISS HÍREK

Újabb szakszervezet a kata és a rezsiváltoztatások ellen

- Advertisement -

A Fővárosi Közszolgáltatói és Közszolgálati Szakszervezetek Szövetsége (FÖX) közleménye szerint akár államcsődhöz is vezethet a kata adózási forma egyeztetés nélküli megváltoztatása, valamint a rezsidíj módosítása – írja a HVG.

Az érdekképviselet felszólította a kormányt, hogy mindkét intézkedést függessze fel és haladéktalanul kezdjen egyeztetést a társadalom széles csoportjaival, köztük a szakszervezetekkel.

Leszögezték: nem értenek egyet a kata jelen formában végrehajtott átalakításával és az augusztustól életbe lépő rezsidíj csökkentés módosításával, vagyis a költségek drasztikus mértékű megemelésével. A két intézkedés katasztrofális helyzetet teremt a magyar munkavállalók, családok többségénél, mert munkahelyek tömeges megszűnésével, emberek millióinak kilátástalan helyzetbe kerülésével és nyomorba dőlésével jár.

Egy ilyen helyzet végső soron államcsődhöz vezethet.

A rezsi esetében a korábbi fogyasztás alapján történő díjszabás ellentmond minden jogszerűségnek – írják. A lakosság, köztük a szövetség által is képviselt munkavállalók nem rendelkeznek a döntés hatására sokszorosára emelkedő árak megfizetéséhez szükséges jövedelemmel, a háztartások pedig ellehetetlenülnek.

Hasonló cikkünk:  A Greenpeace keresett, de csak elvétve talált új visszaváltási díjas italcsomagolásokat a hazai boltok polcain

Elfogadhatatlannak tartják, hogy a kormány ilyen súlyú intézkedéseket napok alatt, széles körű társadalmi egyeztetések, hatástanulmányok nélkül készül bevezetni esélyt sem adva a magyar embereknek arra, hogy fel tudjanak készülni a brutális megszorításokra. Egyetértenek azzal, hogy ki kell kényszeríteni a hatalomtól az érdemi tájékoztatást és a kormánynak haladéktalanul valódi, érdemi egyeztetést kell kezdeni a társadalom széles csoportjaival, köztük a szakszervezetekkel. Amíg ez nem történik meg, addig a bejelentett intézkedéseket fel kell függeszteni.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Izsáki út: június 18-án műszaki, július 18-án forgalmi átadás

Ha minden a tervek szerint alakul, a nyári hónapokban végre teljesen birtokba veheti városunk a Könyves Kálmán körút és...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...