Idén újra nekünk ajánlhatod fel az adód 1 százalékát!

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne.

2023. óta nekünk is felajánlhatod adód 1%-át. Ne hagyd az államkasszában ezt a pénzt, rendelkezz róla, hogy a vidéki média kapja meg!

Áramlat Alapítvány adószáma: 19235743-1-03

Szavaló cowboyok nélkül nincs igazi Petőfi emlékév

- Advertisement -

Kedden napvilágot látott egy klip a Petőfi emlékévre készülő filmből. A helység kalapácsa Petőfi Sándor eposzparódiája, érettségi tétel, játékos tisztelgés a vidéki kocsmák előtt. Eddig legalábbis így tudtuk. Most amerikai cowboynak öltözött színészeink dolgozzák fel, mert… biztosan van rá valami jó okuk.

A helység kalapácsa filmrészlet - Hortobágyi kocsmárosné

Az MTVA finanszírozásában új tévéfilmet készít a Megafilm a mű alapján. Egy napja töltötték fel a videót, és eddig még nem találta meg a közönségét. 5000 megtekintésből 26 like-ot kapott, a kommenteket pedig inkább hagyjuk.

5000 megtekintésből 26 like-ot kapott, a kommenteket pedig inkább hagyjuk.

Egy rövid internetes keresés után kiderül, hogy eddig nem születtek túl színvonalas adaptációk a kocsmai eposzból. A Szívós szemű Mártát éneklő színészek viszont még igyekeztek faluhelyi díszlettel és viselettel megteremteni szórakoztató előadás autentikus környezetét. Nem tudni, hogyan kapcsolódnak Petőfihez a vadnyugat férfiasan táncoló hősei, de talán ennél is szomorúbb, hogy a jelenünkhöz sem köthetőek.

Nem egy elgondolkodtató, aktuális társadalmi kérdéseket feszegető feldolgozást látunk, és erre az eredeti is alkalmatlan volna. A nép költőjének sem ez volt a célja a paródiával. Épp ezért senki sem számított a szavaló cowboyokra – a díszletben megbúvó kék és rózsaszín neonra végképp nem. A táncosok rivalizálása a bollywoodi filmeket idézi, amitől még inkább indokolatlan a jelenet.

Mi volt a stílusparódia eredeti célja? Egy olvasmányos és rövid irodalmi tételben ezt olvashatjuk:

“A mű egy magát értékesnek mutató, de voltaképp kiüresedett művészi nyelvhasználat, magatartás és szemlélet értéktelenségéről rántja le a leplet. Így nem csak az eposz műfaját mutatja anakronisztikusnak, hanem a romantika költészetfelfogását is, azt az ellentmondást, mely a költészet vágyvilága és a valóság között egyre észrevehetőbbé vált… Ezért Petőfi az élettelen, mesterkélt, “kényes” irodalmiassággal a természetesség és az őszinteség esztétikáját állította szembe.”

A következő NER produkció remélhetőleg a Petőfi japánul alapján készült alföldi szamurájfilm lesz.

- Advertisement -
Exit mobile version