Idén újra nekünk ajánlhatod fel az adód 1 százalékát!

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne.

2023. óta nekünk is felajánlhatod adód 1%-át. Ne hagyd az államkasszában ezt a pénzt, rendelkezz róla, hogy a vidéki média kapja meg!

Áramlat Alapítvány adószáma: 19235743-1-03

A Kiskunsági Nemzeti Park szakemberei különleges virágokat számoltak

- Advertisement -

Az Alföldön, így a Kiskunságban is ritka, védett pécsvidéki aszatokat számláltak Bácsszentgyörgyön. A szakembereket is meglepte a faj helyi állományának nagysága, ugyanis korábban nem volt a teljes területre kiterjedő felmérés.

Az alig 30 hektár kiterjedésű legelőn összesen 2150 tövet regisztráltak, amely alapján a faj legnagyobb Duna-Tisza közi populációja itt található. A löszgyepi növény- és állatfajok megőrzése szempontjából kulcsfontosságú a terület megóvása és további legeltetéssel történő hasznosítása.

Kiderült, hogy több más, a térségben szintén igen ritkának mondható védett növény is él ezen a területen. A közösségi jelentőségű, Natura 2000 jelölőfajnak számító kisfészkű aszat és a budai imola is szép számban van jelen a bácsszentgyörgyi legelőn.

A pécsvidéki aszat (Cirsium boujartii), amely alapvetően löszgyepekhez kötődik, jól tűri a legeltetést, hiszen a szárán, levelein és a fészekvirágzatán is szúrós képletek találhatóak, melyeket a legelő állatok nem kedvelnek. A növény a Tiszántúlon egyetlen, a Duna-Tisza között két előfordulása ismert. Bácsszentgyörgyön kívül Hajós mellett van még egy állománya.

via Berek

- Advertisement -
Exit mobile version