Idén újra nekünk ajánlhatod fel az adód 1 százalékát!

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne.

2023. óta nekünk is felajánlhatod adód 1%-át. Ne hagyd az államkasszában ezt a pénzt, rendelkezz róla, hogy a vidéki média kapja meg!

Áramlat Alapítvány adószáma: 19235743-1-03

GKI felmérés: csökkent a lakosság inflációs várakozása

- Advertisement -

A GKI Gazdaságkutató az EU támogatásával készített felmérést, amiből kiderül, hogy a vállalatok már ötödik hónapja több embert vennének fel, és bár egy-egy hónap javulása minimális, a bővítést tervező cégek aránya már újra magasabb a csökkentést tervezőknél. A lakosság munkanélküliségtől való félelme is csökkent ezzel párhuzamosan.

Tavaly augusztusban a cégek kétharmada gondolkodott áremelésen, mára már csak a negyede készül erre. Kis mértékben, de tovább csökkent a lakosság inflációs várakozása, a magyar gazdaság jövőbeli helyzetét mind a cégek, mind a lakosság egyre jobbnak látja.

Nagy mértékben emelkedett GKI fogyasztói bizalmi indexe is, azonban még mindig -43,8 ponton áll. Vagyis még mindig jóval többen várják a dolgok negatív irányba való mozgását, minthogy jobb lesz a jövő. A javulás annak köszönhető, hogy a lakosság saját pénzügyi helyzetét márciusban az előző hónaphoz képest jelentősen, megtakarítási képességét pedig némileg javulónak értékelte.

A cégek egyre jobban hisznek abban, hogy több megrendelést fognak kapni, így megnőtt márciusban az ipari bizalmi index. Viszont sokkal rosszabb lett az építőiparban tapasztalható hangulat. A felmérés szerint a rendelésállomány értékelése számottevően romlott, vagyis attól félnek leginkább a cégek, hogy a jövőben nemigen lesz új munkájuk. Emiatt ebben a szektorban nyilatkoztak úgy a legtöbben, hogy árat szeretnének emelni.

A kereskedelmi bizalmi index márciusban kéthavi emelkedés után csökkent, míg a szolgáltatói szektorban a februári hatalmas ugrás után márciusban is emelkedést mért a GKI, így az iparág bizalmi indexe egyetlen ágazatként ismét a pozitív tartományba került. A válaszadók a februárinál kedvezőbben ítélték meg az általános üzletmenetet, az elmúlt és következő időszak forgalmát.

via HVG

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Kicsi volt a nomád magyaroknak a Kárpát-medence – Rácz Lajos klímatörténész a kecskeméti könyvtárban

A honfoglaló magyarok életformájához kicsinek bizonyult a Kárpát-medence. A török háborúk kora alatt az elődeink radikálisan átalakították a természeti...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...
Exit mobile version