fbpx
22 C
Kecskemét
2024. június 29., szombat

FRISS HÍREK

Kecskemétnek idén is lenne esélye bekapcsolódni a világ fősodrába

- Advertisement -

Az UNESCO idén is meghirdette a Kreatív Városok Hálózata elnevezésű pályázatát. A 2004-ben útjára indított program célja a világ azon városai közötti együttműködés erősítése, amelyek a kultúrát és a kreativitást a fenntartható fejlődés stratégiai tényezőiként ismerik el gazdasági, társadalmi, kulturális és környezeti szempontból. A program összesen hét kreativitási területet foglal magába: az irodalom, a filmművészet, a zene, a design, a népművészetek, a médiaművészetek és a gasztronómia. A hálózatnak jelenleg közel 300 tagja van, köztük 2015 óta design kategóriában Budapest és 2019 óta zene kategóriában Veszprém. A városok közvetlenül az UNESCO párizsi központja felé nyújthatják be pályázatukat, amelyhez csatolniuk kell az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság (UMNB) ajánlólevelét is. Utóbbi május 31-ig várja a jelentkezni kívánó városok pályázati dokumentációját.

Kecskeméti Városháza / Fotó: kecsup.hu

Az UNESCO pályázata azért is fontos, mert napjainkban az emberek több mint fele, mintegy 3,9 milliárd ember él városokban, míg 2050-re ez a szám további 2,5 milliárddal emelkedik majd. Azaz a világ lakosságának közel 70 százaléka városi lesz. Az UNESCO ezért elkötelezett amellett, hogy – építve az oktatás, tudományok, kultúra, kommunikáció és fejlesztés területén szerzett hosszútávú normatív és operatív tapasztalataira – politikai tanácsadás, technikai segítségnyújtás és kapacitásépítés révén erősítse a városok fenntarthatóságát.

Hasonló cikkünk:  Már nem születnek népdalok, ezért visszük tovább, amink van - beszélgetés Vadas László népzenésszel

Márpedig ez Kecskemét esetében ez létfontosságú lenne. Ha ugyanis az elmúlt tizenhat év tendenciáit tekintjük mérvadónak, akkor kijelenthető, hogy városunk jelentős gödörben van. Vegyük csak alapul azt, hogy a magyarok mennyire tekintik Kecskemétet vonzó lakóhelynek, melyre a lakosságszám elmúlt évekbeli alakulása a legfőbb mérce. Eszerint a településen élők száma jelenleg 107.899 főt tesz ki, ami egy rövidebb gyarapodást követően lassan 10 éve folyamatosan csökken. Azaz amíg a 2007-2014 közötti időszakban 110.091-ről 112.322-re nőtt a lakosságszám, addig 2014-2023 között több mint 4 ezer fővel, 107.899 főre apadt. Márpedig ez a kecskeméti önkormányzat által propagált családbarátság jegyében elég karcsú eredménynek mondható, amit a megfelelő eszközökkel sürgősen orvosolni kellene.

Poll not found
- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Mindent megtesznek, hogy megtisztítsák Kecskemétet a kábítószer-terjesztőktől – ígéri a rendőrkapitány

Húsz rendőr kezdi meg szolgálatát augusztus 1-jén Kecskeméten - mondta el a június 27-ei képviselő-testületi ülésen Timafalvi László rendőr...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...