Idén újra nekünk ajánlhatod fel az adód 1 százalékát!

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne.

2023. óta nekünk is felajánlhatod adód 1%-át. Ne hagyd az államkasszában ezt a pénzt, rendelkezz róla, hogy a vidéki média kapja meg!

Áramlat Alapítvány adószáma: 19235743-1-03

Kisházi Antónia: ha rajtam múlik, szövetségben indul a kecskeméti ellenzék az önkormányzati választáson

- Advertisement -

Egyik pártnak sem tagja. Háttéremberként dolgozott eddig, több kampányban is szervezőként segítette a kecskeméti ellenzéki együttműködést. Szövegeket ír, programot alkot, ha kell, cipekedik. A városi közgyűlés mellett működő Értékmegőrzési Bizottság külsős tagja 2021 óta. Kisházi Antóniát néhány hete választották meg a Szövetség a Hírös Városért Egyesület elnökének, miután Brúszel László mandátuma lejárt. Vállakozó és míg fel nem számolta az Orbán-kormány a szabad tankönyvpiacot, nyelvkönyvek kiadásával és terjesztésével foglalkozott. Diplomáját az ELTE-n szerezte, korábban idegenvezetőként is dolgozott.

2019-ben az ellenzék bár nem nyerte meg a választást Kecskeméten, de szinte döntetlenre hozta a meccset. Ez akkor nagy meglepetést hozott helyben. 2022-ben az országgyűlési választáson ennek ellenére a két ellenzéki kecskeméti jelölt, Kopping Rita és Bodrozsán Alexandra eredménye messze elmaradt a fideszes jelöltekétől. Az újabb 2/3-ot szerzett Fidesz ezután találta ki azt, hogy a jövő évi őszi önkormányzati választásokat májusban, az európai parlamenti választásokkal egyszerre bonyolítja le.

A Fidesz 2019-ben Budapesten kívül több mint tíz megyei jogú várost is elveszített. A 2024-es választások tétje ezért óriási. A magyar gazdaság a válság erős jeleit mutatja, a bérek reálértéke csökkent, a beruházások elmaradnak, sokat le is kellett állítani. Orbán miniszterelnök propagandájában mindezért a háborún túl Brüsszel és a nyugati világ a felelős. Az ellenzék szerint viszont minden baj oka, maga Orbán Viktor. Summázva így fut neki az ország és Kecskemét az újabb választásoknak.

A Szövetség a Hírös Városért Egyesület elnökét, Kisházi Antóniát kérdeztük az ellenzékről, politikai teljesítményről, a jövő évi önkormányzati választásról és Kecskemét előtt álló kihívásokról.

Nem vagyok párttag – kezdi Kisházi az interjút. A Szövetségnek eddig is voltak civil tagjai a jól ismert politikusok mellet. A civilek közül én vagyok az egyik. A Szövetség év eleji közgyűlésén a többség engem talált alkalmasnak – felelte Kisházi arra a kérdésünkre, hogy a pártpolitikusok mellett civilekkel erősítik-e a Szövetséget. Kisházi elnökké választása egyébként nem papírforma volt, ugyanis nem szűk körben döntöttek személyéről, hanem a Szövetség minden tagját (párttagokat és nem párttagokat) magába foglaló közgyűlésen. Az sem volt tehát kizárva, hogy ne valamelyik párt adja az ellenzéki ernyőszervezet vezetőjét.

A kecskeméti ellenzék egyik szlogenje a „Jobban tudjuk csinálni”, látható ma is a 2019-es választási kampány óta a molinóin. Mit tud az ellenzék kisebbségből jobban csinálni?

Akinek a hatalom a kezében van, az tud valójában dolgokat megcsinálni. A város egészét illetően az ellenzéknek mégis van lehetősége feladatokat végrehajtani. A Szövetség 2019-ben hat körzetet elnyert és három listás helyet. Képviselőink ellenzékiségük ellenére a saját területükön, a belvárosban, a Petőfivárosban, a Vacsi közben és a Széchenyivárosban tudnak bizonyítani, és együttműködővé tenni a szereplőket. Még akkor is, ha ez egy olyan egyesület, ahol az, aki nem lép egyszerre, nem kap rétest estére elv nem működik. A döntéseket előzetesen megelőzi egy egyeztetés, majd ezt követi a cselekvés. A külső szemlélőnek mindez kevésbé hatékonynak tűnhet a központilag kiadott utasítással szemben, de magam inkább azt vallom, hogy a dolgok legyenek alaposan előkészítve és a döntések megegyezésen alapuljanak  – fejti ki Kisházi álláspontját a politikai működésről.

És ez működik is a valóságban? Hiszen azt látni, hogy több városban is felbomlottak vagy meggyengültek a kecskemétihez hasonló sokpárti ellenzéki együttműködések.

A Szövetség és a pártelnökök között jó a kapcsolat. A pártelnökök mind Szövetség tagok és a pártelnökök a Szövetségen kívül is tartják a kapcsolatot.

Mi a Szövetség elnökének a feladata?

Itt nem a személyem a fontos, hanem az, hogy tudjam segíteni a Szövetségért tenni akarók munkáját. A kis, de a nagyobb építőkockák is a helyükre kell, hogy kerüljenek.

Jövőre választások lesznek. Erre készülünk.

Együtt fognak indulni a kecskeméti ellenzéki pártok?

A mostani állapot szerint mindenképpen. A feladatom az, hogy segítsem a közös indulást. Ha nem is gondolkodnak mindenről egyformán a tagpártok, a Szövetség közgyűlésének többsége az általam felvázoltakat támogatta, és ez pedig azt jelenti, hogy szövetségben indul az ellenzék.

Kényszerből vagy jól felfogott érdekből? 

Egyrészt jól felfogott érdek a kényszer. Másfelől ezek a szereplők régóta ismerik egymást, egyfajta bizalmi hálózat is kiépült közöttük. A Szövetség kezdő és nem kezdő politikusokból áll, akik eltérő pártokból érkeznek. Nem csak meg kell védeniük a saját álláspontjukat, hanem el is kell fogadniuk a mások döntését. Ezt hatalmas dolognak tartam. Ez egy normális közélet velejáró kellene, hogy legyen.

2019 óta a választók nagyobb politikai aktivitást vártak a Szövetségtől.

Néhány hónapja vezetem a Szövetséget, tisztelem az előző vezetés munkáját, de a választási év előtt már a jövőre kell minden energiánkat fordítani. Elindult a jelöltek kiválasztása, gőzerővel dolgozunk, hogy a legjobb jelölteket állítsuk ki. És várják a választók azt is, hogy világosan elmondjuk számukra milyen városban gondolkodunk, mitől lenne élhetőbb Kecskemét.

A Szövetség politikusai a közgyűlésben aktívak, ahogy a körzetükben is. Például Tóth Szilárd Vacsi közi képviselő annyira aktívan lépett fel a közgyűlésben, hogy a Fidesz-KDNP korlátozta a napirendre vehető kérdések/interpellációk lehetőségét. Aktív a terepen Dobos József, Kopping Rita, ahogy a közgyűlésben Lejer Zoltán és Vancsura István, Török Józsefné is. Az ellenzékiek igenis tudták tematizálni az elmúlt években a város politikáját, Bodrozsán Alexandra vagy Józsa Bálint és Király József olyan ügyeket vetettek fel, amik érdeklik a kecskemétieket.

Kisházi szerint a feladata az, hogy segítse a közös indulást / Fotó: kecsup.hu

Milyen a Kecskemét képe?

Szociálisan érzékeny. A „tanítsuk meg halat fogni” elvet képviselem. Sokkal célirányosabban kellene megközelíteni a szociális ügyeket. A roma misszióra is nagyobb gondot kellene fordítani, és ebben a mainál nagyobb részvétel hárulhatna az egyházakra – mondom ezt katolikusként.

Legyen tömegközlekedés és az utak legyenek rendben. Azzal, hogy megemelték a parkolás árát, láthatóan a parkolási gondokat nem oldották meg. Az ingyenes közösségi közlekedésre tehetnénk kísérletet, de már az is előrelépés, ha a pályakezdők munkába járását ingyenes bérlettel segítenénk.

A belvárost nem tömeges autózásra tervezték, az autókat nem befelé, hanem kifelé kellene terelni onnan. Erről bátran meg kell kérdezni az embereket, ki kell nyitni a kérdést előttük, hogy miről tudnak lemondani, amitől élhetőbbé tehető a város. Amíg ez nincs rendesen kibeszélve, addig építési stop sem lenne kizárható. Vannak ugyanis szolgáltatások, amik a belvárosból kiköltöztethetők volnának, amit a központtól távolabb élők könnyebben érhetnének el.

A foghíjtelkek és az üresen álló ingatlanok, üzletek, boltok a központban szintén azok a megoldandó ügyek, amikre évek óta nincs megoldás.

És a helyi demokrácia ügye. A közmeghallgatások számát nem csökkenteni kellene, hanem újragondolni, kinyitni, interaktívabbá tenni, hogy minél több ötlet, javaslat érkezzen az önkormányzathoz. A Szövetség tagjai várospolitikai kérdésekkel fognak ezért hamarosan standolni az utcákon.

Városunk az élhetőség szélére sodródott, ezért eljött az idő, hogy többeket meg kell kérdezni a helyi valós ügyekkel kapcsolatban. A szakemberek javaslatait és a városlakók tapasztalatait, illetve a döntéshozók szándékait össze kell vetni.

Miért nem kérdezett eddig a Szövetség?

Most lettem elnök. Szorgalmazni fogom.

Politikai verseny van és lesz, régi és új szereplők egyaránt szeretnének helyet szerezni a közgyűlésben. A Szövetség bővülhet további helyi pártokkal?

A Szövetség önkéntes együttműködésen alapul. Nem zárja ki szabály azt, hogy további pártokat és civileket bevonjanak az együttműködésbe.

A Mi Hazánk és a Kétfarkú Kutya Párt, ha akarna csatlakozni?

A Szövetség közgyűlése dönt arról, ha szeretne valaki csatlakozni.

Jelölt lesz a jövő évi választáson?

Nem tudok róla még.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...
Exit mobile version