fbpx
17.3 C
Kecskemét
2024. július 27., szombat

FRISS HÍREK

Január közepétől lehet lakossági pályázatokat benyújtani a napelem programra

- Advertisement -

Napenergia Plusz Program néven megjelent a 75 milliárd forintos keretösszegű pályázati felhívás, amely napelem és tároló együttes létesítésében támogatja januártól a bruttó elszámolásba kerülő háztartásokat – jelentett be Lantos Csaba energiaügyi miniszter a Facebookon.

A kivitelezőknek már megindult a folyamat az előregisztrációval, a lakossági pályázók jövő január közepétől jelentkezhetnek majd. Regisztrációs kérelem elektronikus úton nyújtható be. A program a családok költségeinek kétharmadát fedezi, legfeljebb 5 millió forint értékben – áll a közzétett pályázati felhívásban.

A támogatás a pályázó magánszemély állandó lakóhelyéül szolgáló családi házon vagy a sorház, ikerház, legfeljebb 6 lakásos társasház épületrészén végrehajtott beruházáshoz adható. Elszámolható lesz a

  • a pályázati adminisztráció,
  • tervezés,
  • engedélyezés költsége,
  • az eszköz- és anyagköltség,
  • a telepítés munkadíja.

Egy ingatlanra egy támogatás adható, viszont csak új beruházásra, így meglévő rendszer bővítésére, cseréjére, felújítására nem. A programban több mint 15 ezer család valósíthat meg zöldenergia fejlesztést.

Rugalmasan kezelték a beszerezhető berendezések kapacitását az eredeti bejelentéshez képest, a napelemes rendszer legalább 4 és legfeljebb 5 kW teljesítményű inverterből, valamint minimum 7,5 és maximum 10 kWh kapacitású tárolóból állítható össze.

Hasonló cikkünk:  Így találd meg a legjobb marketing ügynökséget a vállalkozásod növeléséhez

2024. január 15-én kezdődik a lakossági előregisztráció és egyszerűsített eljárásrendben hoznak majd döntést a vissza nem térítendő forrás odaítéléséről. A beküldésük időrendjében kerülnek elbírálásra a pályázatok és a munkálatokkal a támogatói okirat hatálybalépését követő két éven belül kell elkészülni.

A kormány a tiszta energia saját célú termelésére, tárolására és helyi elfogyasztására ösztönzi a családokat és a vállalkozásokat – Lantos szerint a magyar gazdaság jövője a zöldenergia. Háztartási méretű kiserőműből a korábbi várakozás alapján 2030-ra lehetett volna meg a 200 ezer darab Magyarországon, viszont már most több mint 245 ezer működik belőlük, mintegy 2200 megawatt összes beépített teljesítménnyel. A miniszter szerint ez és az ehhez hasonló támogatások erősítik az ország energiaszuverenitását.

via Telex

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Csoportosan küldtek el dolgozókat a kecskeméti Mercedes-gyárból

Olvasónktól értesültünk arról, hogy a kecskeméti Mercedes-Benz gyárban hirtelen, az előzetes kommunikációval ellentétesen közölték több kölcsönzött munkavállalói csoporttal, hogy...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...