fbpx

FRISS HÍREK

Január közepétől lehet lakossági pályázatokat benyújtani a napelem programra

- Advertisement -

Napenergia Plusz Program néven megjelent a 75 milliárd forintos keretösszegű pályázati felhívás, amely napelem és tároló együttes létesítésében támogatja januártól a bruttó elszámolásba kerülő háztartásokat – jelentett be Lantos Csaba energiaügyi miniszter a Facebookon.

A kivitelezőknek már megindult a folyamat az előregisztrációval, a lakossági pályázók jövő január közepétől jelentkezhetnek majd. Regisztrációs kérelem elektronikus úton nyújtható be. A program a családok költségeinek kétharmadát fedezi, legfeljebb 5 millió forint értékben – áll a közzétett pályázati felhívásban.

A támogatás a pályázó magánszemély állandó lakóhelyéül szolgáló családi házon vagy a sorház, ikerház, legfeljebb 6 lakásos társasház épületrészén végrehajtott beruházáshoz adható. Elszámolható lesz a

  • a pályázati adminisztráció,
  • tervezés,
  • engedélyezés költsége,
  • az eszköz- és anyagköltség,
  • a telepítés munkadíja.

Egy ingatlanra egy támogatás adható, viszont csak új beruházásra, így meglévő rendszer bővítésére, cseréjére, felújítására nem. A programban több mint 15 ezer család valósíthat meg zöldenergia fejlesztést.

Rugalmasan kezelték a beszerezhető berendezések kapacitását az eredeti bejelentéshez képest, a napelemes rendszer legalább 4 és legfeljebb 5 kW teljesítményű inverterből, valamint minimum 7,5 és maximum 10 kWh kapacitású tárolóból állítható össze.

Hasonló cikkünk:  Nyomoznak a milliárdos Covid-gyorstesztek beszerzésére szerződött, majd felszívódott cégek ügyében

2024. január 15-én kezdődik a lakossági előregisztráció és egyszerűsített eljárásrendben hoznak majd döntést a vissza nem térítendő forrás odaítéléséről. A beküldésük időrendjében kerülnek elbírálásra a pályázatok és a munkálatokkal a támogatói okirat hatálybalépését követő két éven belül kell elkészülni.

A kormány a tiszta energia saját célú termelésére, tárolására és helyi elfogyasztására ösztönzi a családokat és a vállalkozásokat – Lantos szerint a magyar gazdaság jövője a zöldenergia. Háztartási méretű kiserőműből a korábbi várakozás alapján 2030-ra lehetett volna meg a 200 ezer darab Magyarországon, viszont már most több mint 245 ezer működik belőlük, mintegy 2200 megawatt összes beépített teljesítménnyel. A miniszter szerint ez és az ehhez hasonló támogatások erősítik az ország energiaszuverenitását.

via Telex

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...