fbpx
7.9 C
Kecskemét
2024. április 28., vasárnap

FRISS HÍREK

Az energiaügyi miniszter bejelentése miatt lehet, hogy soha nem térülnek meg a régebben telepített napelemrendszerek

- Advertisement -

A közösségi média adott teret a napelemes rendszerek fejleményeinek – először Lantos Csaba energiaügyi miniszter jelentette be egy TikTok videóban, hogy 2024 januártól a régebbi rendszereket is átteszik havi elszámolásba. Majd Szilágyi László, a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség alelnöke egy Facebook-videóban reagált, amelyben rámutatott, hogy rengetegen voltak, akik a tavaly október 31-i határidő előtt telepítettek napelemet, hogy az akkor még éves elszámolás keretében tudjanak elszámolni a szolgáltatóval.

Ha megtörténik a havi elszámolási rendszerre való átváltás, akkor azok a beruházások, amik 8-10 éves megtérülésre számítottak, nekik a kormány visszamenőlegesen lehetetleníti el a megtérülést. A Napelemes Szövetség hangsúlyozza: az EU nem azt várta el, hogy a már meglévő rendszerek esetében a kormány visszamenőlegesen nyúljon bele a rendszerbe és szüntesse meg az előnyös éves elszámolást.

Hasonló cikkünk:  Az Európai Bizottságnak megvan az a luxusa, hogy a tényeket nézze

Szilágyi emlékeztetett arra, hogy korábban korrekt volt a kormány részéről az az eredeti ígéret, hogy a korábban feltelepítők bent maradhatnak az éves szaldó elszámolásban, viszont ez a kormányzati lépés inkorrekt és etikátlan.

A bejelentés egyelőre csak a TikTok-on hangzott el és hivatalos formában nem, így Szilágyi szerint lehetőség lenne még arra, hogy a szakmai szervezetek részt vegyenek a szaldó elszámolás részleteinek kidolgozásában. Azt kéri a szakember, hogy ne iktassák ezt a módosítást törvénybe, januárig még van idő, ezért a kormánynak van még ideje átgondolni a kérdéseket.

via Portfolio

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

„Elengedte” a városvezetés a Csiperót, az egyesület kijelentette: nem kíván eltérni az alapkoncepciótól

Hat éve nem rendezték meg Kecskeméten az Európa Jövője Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Találkozót, közkedvelt nevén a Csiperó Fesztivált....

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...