fbpx
11.5 C
Kecskemét
2024. április 28., vasárnap

FRISS HÍREK

Gyanús volt a két férfi, a kamerafelvételek gyorsan meg is mutatták, hogy miben sántikáltak

- Advertisement -

Parkolásgátló oszloppal a vállán sétálgatott egy férfi és társa Kecskemét főterén, ezt valaki bejelentette a Városrendészetnek, innentől kezdve pedig a térfigyelő kamerákon keresztül követték a gyanús páros mozgását. Később kiderült, hogy kitartóan próbálkoztak egy kerékpár ellopásával, ehhez volt köze az oszlopnak is, de nem jártak sikerrel.

A Városrendészet közleménye szerint járőröző közterület-felügyelőikhez lakossági jelzés érkezett, hogy két férfi séták a főtéren, egyikük vállán egy fém parkolásgátló (más néven poller) oszlop, ami „magatartásuk, egyéb jellemzőik alapján feltehetően nem jogszerű módon került hozzájuk”. Egyszerűbben szólva: erős a gyanú, hogy ellopták.

Kamerafelvétel / Kecskeméti Városrendészet

A közteresek szóltak a Kecskeméti Rendőrkapitányság épületében dolgozó kollégáiknak, akik a városban működő több száz kamera felvételeit figyelik „élőben”.

A személyleírás alapján ők gyorsan „körbenéztek” a környékbeli, főtéri kamerákkal, és pár perc alatt meg is találták a párost, majd figyelemmel kísérték mozgásukat, és értesítették járőr munkatársaikat, hol várják őket. Az összehangolt munkának köszönhetően a két férfit a városrendészek igazoltatták is a kiskörút és a Kölcsey utca találkozásánál.

Az oszlop ekkor már nem volt náluk, azt mondták, hogy egy építkezésen találták, de vissza is vitték oda. A Városrendészet közlése szerint ekkor még nem látszott indokoltnak más intézkedés velük szemben, így adataik felírása után útjukra bocsátották őket.

Kamerafelvétel / Kecskeméti Városrendészet

A városrendészek azonban gyorsan utánanyomoztak, igazat mondtak-e, és hogy egész véletlen nem követtek-e el szabálysértést vagy bűncselekményt az igazoltatás előtt.

A kamerák által rögzített felvételek alapján pedig kétséget kizáróan megállapították, hogy de igen: a páros azzal a szándékkal járta a várost, hogy kerékpárt lopjon.

A kamerafelvételek alapján a Szabadság téren, konkrétabban a Libri könyvesbolttal szemközt lévő, P alakú kerékpártámaszoknál kinéztek maguknak egy lezárt, piros színű biciklit. Ezt először kézi erővel próbálták elkötni, mikor nem sikerült, elballagtak a Nagytemplomhoz, az építkezési területéről egy fadarabot vettek magukhoz, és azzal mentek vissza. Ütni kezdték a fával a bicikli zárját, minden eredmény nélkül.

Kamerafelvétel / Kecskeméti Városrendészet

Újra a templomnál néztek körbe alkalmasabb célszerszámért, ekkor vitték el a szürke fém poller oszlopot, és próbálták azzal kinyitni a zárat, amely viszont nem engedett. Így végül üres kézzel – egyikük vállán az oszloppal – távoztak, és az oszlopot valóban visszavitték oda, ahol találták.

Hasonló cikkünk:  Az aktív látogatói szemléletre alapoznak a Kecskeméti Vadaskert fejlesztésénél (videóval)

„A térfigyelő kamerák felvételei és a közterületi állomány összehangolt intézkedésének köszönhetően rövid időn belül a sértett kiléte is megállapítást nyert” – közölte a Városrendészet, hozzátéve, a kerékpár tulajdonosát értesítették is.

A lopási kísérlet miatt a Városrendészet feljelentést tett a Kecskeméti Rendőrkapitányságon, így innentől kezdve a rendőröknél pattog a labda, hogy felderítsék az elkövetőket.

Kamerák városa: Kecskemét

Tavaly májusban írtuk meg, hogy Kecskeméten 462 térfelügyeleti kamera van, ebből 79 alkalmas a rendszám felismerésére. Ezzel szemben más közeli megyei jogú városokban vagy megyeszékhelyeken sokkal kevesebb a kamerák száma: akkori gyűjtésünk szerint Szegeden 128, Debrecenben 249, Szolnokon 102, Dunaújvárosban 65 volt (persze azóta változhattak a számok, de az arányokat jól mutatják az adatok).

A kamerák jelentősen hozzájárultak ahhoz, hogy 2020–ban, 2021-ben és 2022-ben a Kecskeméten történt rablások százszázalékát felderítették a rendőrök. A kamerák beszerzését és kihelyezésüket egyébként a Kecskemét Közbiztonságáért Közalapítvány finanszírozza, a helyszínekre a rendőrség tesz javaslatot, ezekről pedig a város képviselő-testülete szavaz, általában egyhangúlag meghozott döntéssel.

A Kecskeméti Városrendészet munkatársai is figyelik a kamerarendszer képeit a rendőrség épületében / Fotó: Hraskó István

A kamerák által szolgáltatott képek egyre jobb felbontásúak, már rég nem arról van szó, hogy „hangyaháborúból” kell valamilyen eredményt produkálniuk a rendőröknek. A felvételek arra is alkalmasak, hogy az arcképelemzők ennek alapján rákeressenek valakire a bűnügyi nyilvántartásban, és ha megtalálják, az már nagyot lendíthet a nyomozáson.

A rendszámfelismerő kamerák révén a városi kimenő és bemenő forgalmat is jól fel tudja térképezni a rendőrség, és ez az „utazó bűnözők” megtalálásában ugyancsak hatékony fegyver. Hiszen gyorsan le lehet szűrni akár egy adott hétre visszamenőleg, mely autók azok, amelyek rendszeresen járnak egy adott útvonalon, és melyek tűnnek fel váratlanul csak egy napra.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

„Elengedte” a városvezetés a Csiperót, az egyesület kijelentette: nem kíván eltérni az alapkoncepciótól

Hat éve nem rendezték meg Kecskeméten az Európa Jövője Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Találkozót, közkedvelt nevén a Csiperó Fesztivált....

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...