fbpx
11.4 C
Kecskemét
2024. február 28., szerda

FRISS HÍREK

Az utóbbi két évtizedben eltűnt a fecskék fele, de még visszafordítható a folyamat

- Advertisement -

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) közleménye szerint a tavasz kiemelt fecskevédelmi időszak, és a lakosság, az önkormányzatok szerepe és felelőssége ilyenkor óriási. Emlékeztetnek: az utóbbi húsz évben a fecskék fele eltűnt Magyarországról.

A fecskéknek és a denevéreknek óriási szerepük van a rovarok elleni biológiai védekezésben, így különösen aggasztó a települési fecskeállomány ezredfordulót követő megfeleződése. Több okra vezethető vissza a jelenség: az élőhelyek átalakítása, a táplálékbázis csökkenése, a klímaváltozás, valamint a fecskefészkek leverése, a madarak elzavarása.

Az MME számításai szerint Magyarországról akár kétmillió fecske is hiányozhat, márpedig egy fecske legalább 1 kilogramm repülő rovart fogyaszt el csak a költési időszak alatt. Vagyis legalább kétezer tonna kártevő és betegségeket terjesztő rovar marad évről évre a környezetben.

Hasonló cikkünk:  Szezonális oltásnak nyilvánították a Covid-elleni vakcinát Magyarországon

Az aggasztó tendencia megfordítható a meglévő természetes fészkek és telepek fokozott védelmével, most még van idő a tavasz közeledtével kihelyezni a műfészkeket, megtervezni és engedélyeztetni a fecskebarát falfelújítást, felszerelni az ürülékpotyogást megszüntető „fecskepelenkákat”. A parti fecskéket pedig költőfalaik felújításával segíthetik az emberek.

via 24.hu

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Demokráciadeficit a kampánylázálmok láttán – a kecskeméti polgármester újabb alkalmassági vizsgája

-vélemény- Megint nem kaptunk meghívót pár kecskeméti rendezvényre, így nem tudtunk első kézből beszámolni a "rendhagyó gazdaságfejlesztési fórumról", ami a...

LEGNÉPSZERŰBB

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...