fbpx

FRISS HÍREK

A természetről mesél grafikáiban Szabó Eszter

- Advertisement -

Szabó Eszter színesceruzát, ecsetet ragad, és szabadidejében meseszerű grafikákon örökít meg madarakat, és apróbb-nagyobb állatokat. Miután megismerkedett a rajzolás alapjaival, művészettörténetet és esztétikát is tanult. Hazánkban élő, színpompás madarakat ábrázoló grafikáit saját motivációból készíti, csak ritkán dolgozik megrendelésre.

A Sokszínű vidéknek adott interjúban így mesél Eszter:

„Olyan családban nevelkedtem, ahol mindenki kreatív pályán mozog, anyukám kulturális programszervező, apukám karikatúrákat készít, a testvérem pedig fényképez, így szerencsére folyamatos támogatást és értő figyelmet kaptam tőlük. Természetessé vált számomra, hogy nagy tere van a művészetnek az életemben.”

Mindig érdekelték a madarak, de arra nem gondolt, hogy komolyan foglalkozzon az ábrázolásukkal. Egy barátja javaslatára próbálta ki a digitális rajzolást, és az újonnan megismert technika lehetőségeinek tesztelésére kezdett Eszter madarakat rajzolni.

„Kezdetben karikatúrába hajló, viccesebb grafikák voltak, később, amikor elkezdtem rendesen madarászni, a rajzok tanulmány jelleget öltöttek. A grafikák sokat segítettek egy-egy faj jellegzetes bélyegjeinek megtanulásában” – mesélte Eszter.

A természet az elsődleges forrása, elbűvölik a természeti jelenségek, az élőlények változatossága. Szívesen rajzol rovarokat, növényeket, de a képzeletbeli, vagy akár mélytengeri lények világa sem áll távol tőle. Az ő esetében az alkotás elsősorban gondolkodás, szintetizálás, egyfajta vizuális jegyzetelés. Bár jobban kedveli az absztrakt, szürreálisabb megközelítést, az elmúlt időszakban realisztikusabb módon ábrázol a formák értelmezése miatt.

Hasonló cikkünk:  Fiatal tehetségek koncertje a Kecskeméti Kodály Iskola dísztermében

„Leginkább toll- és ceruzarajzokat, akvarelleket, valamint digitális grafikákat készítek. Ez utóbbihoz hozzátartoznak a szkenneléssel készült képek, ezeket borzasztóan élvezem. Volt egy időszakom, amikor mindent beszkenneltem, a növényektől kezdve a szőrszálakon át, tényleg mindent” – mondta Eszter, aki kísérletező művésznek és impulzív alkotónak tartja magát.

Alkotott már a Greenpeace-nek, és a Kiskunsági Nemzeti Parknak, valamint számos szervezet felkérésére is készített már munkákat. Az idei projektek közül kedvence a „Madaras grafikák a Kiskunsági Nemzeti Parknak” elnevezésű, még folyamatban lévő együttműködés.

Szabó Eszter szerint a rácsodálkozás, a nyitottság és az értelmezés hármassága a legfontosabb. Ha az ember ezt a három dolgot észben tartja és gyakorolja, rájön, hogy mennyiféle módon közelíthet egy adott jelenséghez, hányféle logika révén épülnek a rendszerek, és mennyire változatos módon épülhet be az adott információ.

„Ezek átlátásához jó, ha van olyan eszköztárunk, ami segít letisztítani, rendezni és formába önteni gondolatainkat. Számomra ez a legfontosabb, legyen az írás, rajz vagy bármely alkotótevékenység” – zárta gondolatait Eszter.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Megszűnhet a járóbeteg-ellátás a Honvédkórházban

2025. január 1-jétől már nem lesznek járóbeteg-szakrendelések a Honvédkórházban (Repülőkórházban) - értesült a KecsUP az intézmény jelenlegi és korábbi...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...