fbpx
24.9 C
Kecskemét
2024. április 28., vasárnap

FRISS HÍREK

Emberi segítséggel raktak fészket a partifecskék

- Advertisement -

A bácsalmási önkormányzat a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatósággal együttműködve dolgozik azért, hogy a homokfalakban fészkelő madarak (partifecskék és gyurgyalagok) számára mesterséges falakat alakítsanak ki. Idén tavasszal egy homokbánya falát frissítették fel a Bácsalmási Agráripari Zrt. felajánlásának köszönhetően.

A partifecskék minden évben új költőüreget készítenek maguknak a megtelepedő paraziták ellen védekezve. Egy idő után a partfalak, bányafalak megtelnek lyukakkal, a szabad falfelület hiányában pedig a kolónia elnéptelenedik. Ekkor jön jól az emberi segítség, a munkagéppel kialakított friss, fészkelésre alkalmas fal.

A hím partifecskék kezdik el kiásni a fészkelőüreget május végén, ezért a falfrissítést még előtte végezték el. Jól látható az eredmény, hiszen a bányában mintegy 400 új, idei költőüreget számláltak össze.

„Ez a tavalyi mennyiség duplája, ami azt mutatja, hogy a partifecskéket nem nehéz megtelepíteni, ha a természetvédelmi célú beavatkozás megfelelő helyen és időben, közvetlenül a fecskék érkezése előtt történik” – mondta Tamás Ádám természetvédelmi őrkerület-vezető.

Hasonló cikkünk:  Lakástüzekben három hónap alatt nyolcan sérültek meg Bács-Kiskunban

via Berek.hu

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

„Elengedte” a városvezetés a Csiperót, az egyesület kijelentette: nem kíván eltérni az alapkoncepciótól

Hat éve nem rendezték meg Kecskeméten az Európa Jövője Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Találkozót, közkedvelt nevén a Csiperó Fesztivált....

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...