fbpx

FRISS HÍREK

Úgy kapott két kitüntetést is a bicskei pedofil igazgató, hogy előtte már nyomoztak ellene szexuális zaklatás gyanújával

- Advertisement -

V. János, a bicskei gyermekotthon igazgatója azután kapott kitüntetést a fővárostól, hogy korábban már nyomoztak ellene szexuális zaklatás gyanújával – írja a Telex a birtokukba került dokumentumok alapján.

Balog Zoltán református püspök a lelkipásztor és presbiter testvéreinek írt, a Telex által ismertetett hétfői körlevelében jegyezte meg, hogy nemcsak a kormány tüntette ki 2016-ban a később pedofília miatt elítélt bicskei gyermekotthon-igazgatót, hanem a fővárosi önkormányzat is, méghozzá Bárczy István-díjjal. Tarlós István volt főpolgármester nem érti, miért kellett ezt Balognak megírni.

A lap birtokában lévő dokumentumok szerint 2011-ben már bepanaszolták zaklatás miatt V. Jánost a fővárosi önkormányzatnál, és az ügyben rendőrségi nyomozás is indult. Így nem kicsit furcsa a kitüntetések átadása, mert az adományozóknak tudniuk kellett erről.

A felterjesztésében Bagdy Gábor volt KDNP-s főpolgármester-helyettes írta, V. János igazgató többek között azzal érdemelte ki a díjat, hogy „úttörő szerepet vállalt az állami gondoskodásban élők egyéni, személyre szabott megsegítésében”. Bagdy a kézzel írt javaslatban később úgy fogalmaz, hogy V. János „megértő, legendásan türelmes és elfogadó, gyermekközpontú attitűddel rendelkezik, vezetői stílusát higgadtság, optimizmus, derű, ugyanakkor kellő határozottság jellemzi”.

A Telex Tarlós István akkori főpolgármestert is megkereste, aki úgy reagált, hogy nem érti Balog Zoltánt, miért szőtte bele körlevelébe a fővárosi díjat, amikor az elmúlt napok történései nem a pedofília miatt börtönbe került igazgatóról, hanem az őt fedező igazgatóhelyettes kegyelméről szóltak. Azt is elmondta, hogy 2011-ben olyan fontos ügyekkel volt elfoglalva, mint a 3-as metró vagy a BKV finanszírozása, így az első (2011-2012-es) nyomozás híre el se jutott hozzá.

Hasonló cikkünk:  Az utóbbi években jelentősen visszaesett az új befektetők száma Magyarországon

V. János 2016. augusztus 20. alkalmából megkapta a Magyar Bronz Érdemkereszt kitüntetést „a hátrányos helyzetű gyermekek nevelése és önálló életre való felkészítése iránti példaadó elhivatottsággal végzett munkája elismeréseként”.

2016 szeptember végén a pedofil igazgató egyik áldozata öngyilkos lett, majd az intézet egy korábbi lakója, akit V. János szintén éveken át molesztált, már másnap bement a rendőrségre feljelenteni az igazgatót. A Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság felfüggesztette állásából V. Jánost, belső vizsgálatot rendelt el, majd feljelentést tett.

2019-ben zárult le a per, a bíróság azt állapította meg, hogy V. János 2004–2016 között legalább tíz kiskorú fiút zaklatott a bicskei gyermekotthonban, és ezért 8 év fegyházat kapott. A jogerős ítélet után a fővárosi önkormányzat visszavonta a Bárczy István-díjat.

A bronz érdemkeresztet nem vette vissza az állam. Ezt a kitüntetést hivatalosan a miniszterelnök előterjesztésére a köztársasági elnök adományozza, és a hatályos jogszabályok alapján a visszavonására nincs mód – válaszolta még 2019-ben a Köztársasági Elnöki Hivatal a 168 Órának.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

„Elengedte” a városvezetés a Csiperót, az egyesület kijelentette: nem kíván eltérni az alapkoncepciótól

Hat éve nem rendezték meg Kecskeméten az Európa Jövője Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Találkozót, közkedvelt nevén a Csiperó Fesztivált....

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...