fbpx
20 C
Kecskemét
2024. június 23., vasárnap

FRISS HÍREK

Egy kutatásban azt vizsgálták, tényleg korruptabbak-e a fideszes önkormányzatok

- Advertisement -

A Corruption Research Center Budapest az önkormányzati korrupcióról szóló tanulmányában többek között arra keresett választ, hogy nagyobb-e a korrupció veszélye a fideszes önkormányzatok közbeszerzéseinél, mint az ellenzékieknél?

Azt is körbejárták, hogy történt-e az elmúlt öt évben változás ott, ahol 2019-ben leváltották a polgármestert? És mennyire más a helyzet most, mint a NER előtt volt? A szakemberek 346 399 soros Excel-táblával dolgoztak, ami mutatja, nem aprózták el a vizsgálatot.

A főváros, a kerületek és a megyei jogú városok összesen közel 32 ezer közbeszerzésének adatait elemezték 1999 és 2023 közöttről, vagyis azt is bemutatták, milyen volt a helyzet az első Orbán-kormány alatt, az utána jövő MSZP-SZDSZ-es érában, és persze a teljes NER-időszak alatt.

A 25 megvizsgált év közül az elemzés szerint:

  • 12-ben szignifikánsan nagyobb volt a korrupciós kockázat a Fidesz vezette önkormányzatokban,
  • 13-ban statisztikailag elhanyagolható volt a különbség a fideszes és a más pártok vezette önkormányzatok között (ebből 7-szer a Fidesz, 6-szor a többi párt által vezetett városokban volt egy kicsit nagyobb a kockázat),
  • olyan év pedig egyetlen sem volt az elmúlt huszonötből, amikor a nem fideszes városokban lett volna szignifikánsan nagyobb a korrupció kockázata.
Hasonló cikkünk:  A választási eredmények alapján Magyar Péter és a Tisza Párt már a Fidesz súlycsoportjában folytathatja

1999 és 2008 között nem volt érdemi különbség a két politikai oldal vezette városok között, ami 2009-ben megváltozott, a fideszes városokban már akkor, egy évvel a NER kezdete előtt is szignifikánsan nagyobbra nőtt a kockázat. Az elemzés szerzői elég kevés politikai kiszólást engedtek meg maguknak, egy kivétellel:

A feltételes mód kiemelésével azt írták, hogy a nagy korrupciós kockázatú tranzakcióknak is szerepük lehetett a Fidesz 2010-es győztes kampányainak finanszírozásában.

via HVG

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Visszaáll a régi forgalmi rend az ÉZI-nél lévő kereszteződésnél

Az 52-es főút ideiglenes forgalomtereléseinek megszüntetését követően július 1-jén, hétfőn az önkormányzattal egyeztetett módon visszaáll Kecskeméten az Ipoly utca...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...