fbpx
30.2 C
Kecskemét
2024. június 20., csütörtök

FRISS HÍREK

Függők és függetlenek között választ Ágasegyháza

- Advertisement -

„Június 9. Te döntesz! Függőket, vagy Függetleneket?”, „Függetlenség, vagy Lekötelezettség?”, „Demokrácia, vagy Diktatúra?” Ilyen és ehhez hasonló feliratú táblákkal tüntetett két független polgármester-jelölt – Solymos Tibor és Nagy Tibor – és a fiatal testvérpár képviselőjelölt – Schultz Valentina és Bátyai Attila – maroknyi szimpatizáns körében múlt pénteken, Ágasegyházán a 2010 óta polgármester Füredi János ellen, akinek az előterjesztésére a képviselő-testület megtiltotta, hogy a kampány ideje alatt a jelöltek választási fórum céljából kibéreljék a település közintézményeit és melléképületeit.

A Bács-Kiskun vármegyei község lakói évek óta tartó rémtörténetekről meséltek ott jártunkkor: rejtélyes feljelentésekről, s érthetetlen szabálysértési bírságokról, tönkretett pizzázóról, és a polgármester állítólagos besúgójáról, akinek az információkért cserébe a nemrégen felújított halottasház régi cserepeiből is jutott. De néhány napja két aktivista autójának a kerekét ismeretlenek kiszúrták, ami az idősebb választókban a 2000-es évek első felében történt szögszórások rossz emlékét idézte fel.

A homokhátsági település életét 2002 és 2006 között ugyanis nem csak az éjszakai telefonok és a mások nevében tett bosszúfeljelentések keserítették meg, hanem az autók kereke elé rakott kárpitszögek is. Az ügyben akkor a Kecskeméti Városi Ügyészség vádat emelt négy ágasegyházai férfi ellen – az egyikük Füredi János volt, aki 2002-ben az MSZP színeiben indult a település polgármesteri címéért, de végül alulmaradt a független Ádám Józsefnével szemben. Négy évvel később újból megmérettette magát – már függetlenként –, de ismét vereséget szenvedett. Nem adta fel, 2010-ben végül megszerezte a polgármesteri széket, ahogy 2014-ben is, annak ellenére, hogy a FIDESZ-KDNP-Nemzeti Fórum a korábbi polgármestert, Ádám Józsefnét indította ellene. Füredi János a posztját azóta is féltve őrzi, és megtartaná a következő öt évben is.

– Túlságosan is ragaszkodik hozzá – mondták egybehangzóan az ellenjelöltek, akik a hivatal szomszédságában fekvő, fenyőktől árnyas parkba várták a tüntetőket május 22. péntek este 18 órától. Az ajánlásgyűjtés időszakában kétszer is kitelepültünk a piacra, és az alatt a néhány óra alatt a polgármester a kocsijával hatszor-nyolcszor is megjelent, hogy figyeljen bennünket, hogy kik adnak támogató aláírásokat nekünk. Sokan ezért nem is mertek – mesélte Nagy Tibor független polgármester-jelölt.

Marad az utca / Fotó: kecsup.hu

A pénteki demonstráció alatt is feltűnt Füredi János az autójával, aki az egy órán át tartó demonstráció alatt többször is megfordult a helyszínen. Nem szállt ki, így nem kerülhetett sor közvetlen találkozásra a jelöltek között. Így mi sem tudtunk személyesen kérdezni a polgármestertől, akit sem hivatali telefonján, sem mobiltelefonon nem értünk utol – sms-ben is hagytunk üzenetet –, és e-mailben sem felelt a kérdéseinkre. Arra kérdeztünk rá, miért döntött úgy a képviselő-testület, hogy a választási eljárásról szóló törvény nyújtotta lehetőségével szemben a helyi közintézményeket választási fórum céljából nem lehet igénybe venni a kampány időszakában. A jogszabály értelmében ugyanis választási kampány céljára az állami és önkormányzati költségvetési szervek a jelöltek, jelölő szervezetek számára azonos feltételekkel bocsáthatnak rendelkezésre helyiséget és egyéb szükséges berendezést.

A korlátozó határozatról a hét fős testület május 7-én délután döntött, amikor már köztudott volt, hogy aznap este 19 órától a gondozási központba várta a választókat Nagy Tibor és Solymos Tibor. Az eseményt még megtarthatták, de a polgármester kiposztolta a zárt Párbeszéd Ágasegyházáért mintegy 600 fős Facebook csoportjába, hogy ott abban az időpontban más esemény lesz. De nem volt semmilyen más esemény, így a bejegyzését később törölte, és szinte minden más hozzászólását is – foglalta össze Nagy Tibor, aki az online csoport adminja is. Az intézmények kiadásának korlátozásáról szóló határozatot másnap kapta kézbe, hozzátette: tudomása szerint a többi jelöltet külön erről nem értesítették.

Indulóból azonban nincs hiány, a jelenlegi polgármester mellett öten pályáznak a címre, és a hat képviselői helyre összesen 19-en. Nagy Tibor és Solymos Tibor kiemelték, szerintük az is problémás, hogy olyanok is indulnak képviselőnek, akik szerepelnek az önkormányzat fizetési listáján, bár igaz, hogy ezt törvény nem tiltja,. Példákat is mondtak: az óvodavezető és a faluház vezetője jelenleg is képviselők és jelöltek is, utóbbi a polgármester fia, aki szintén Füredi János névre hallgat. A szavazólapon is így fog szerepelni, tehát nem lehet majd eldönteni, hogy a fiú vagy az apa milyen posztért indul – fogalmazták meg kritikájukat az ellenzéki jelöltek.

A helyi ügyekről valóban nem könnyű tájékozódni: a község hivatalos oldalán frissen közzétett dokumentumokat nem találni. A képviselő-testület utolsó jegyzőkönyve 2019-ből való, az éves költségvetésről szóló rendelet még ennél is régebbi, 2014-ben töltötték fel az utolsót az agasegyhaza.hu oldalra. Elektronikusan sem könnyű elérni a polgármestert, az e-mail címe spamrobotok elleni védelem alatt áll, aminek a megtekintéséhez előbb engedélyeznie kell a JavaScript használatát. Ez 2024-ben kicsit sem felhasználóbarát, és nem segíti a közvetlen kommunikációt választó és választott között.

A kampány ideje alatt a jelöltek választási fórum céljából nem bérelhetik ki a település közintézményeit és melléképületeit, holott erre a választásról szóló törvény lehetőséget ad / Fotó: kecsup.hu

A Tiborok szervezkednek

Választási plakátokkal nem találkoztunk, amikor a csendes és rendezett külsejű településre megérkeztünk május 22-én délután a Kecskeméttől 20 kilométerre lévő, mintegy 2000 fős Ágasegyházára, hogy részt vegyünk azon a politikai tüntetésen, amit Füredi János polgármester öt kihívója közül Solymos Tibor és Nagy Tibor szervezett. Nem konkurensként tekintenek egymásra, hanem csapatként. Ez a Tiborok kampánya – mondják, amihez közös, festett táblát is készítettek: „Tiborok a virágzó Ágasegyházáért. Szavazz a változásra!” felirattal. Nagy Tibor, aki több mint negyven éve él itt, úgy gondolja, jól jöhet a segítség a néhány éve ide költözött Solymos Tibornak, aki ezt el is fogadta. Úgy gondolják, ha valamelyikük nyerne, az jó lehet a falunak is.

Hasonló cikkünk:  "Az emberek akkor fogják letenni az autót, ha valós alternatívát látnak" - egy 18 éves srác újragondolta Kecskemét közösségi közlekedését

Kampányban Ágasegyháza / Fotó: kecsup.hu

A politikai megmozdulást is azért szervezték, hogy felhívják a figyelmet a közösség tagjainak az együttműködésére. Hogy ennek a legjobb eszköze a politika-e, azt nem gondolják, de most talán van arra lehetőség, hogy minél többen kifejtsék a véleményüket – ha már adottak a fizikai és egyéb feltételek. Mivel azonban megtiltották a faluban, hogy megfelelő helyszínen politikai fórumot tartsanak a jelöltek sörözőn vagy éttermen kívül bármilyen más intézményben, ezért nem maradt más választásuk, mint az utca.

Szórólapokon és plakátokon is igyekeztek toborozni a helybéliek körében, végül nyolc fő vett részt az errefelé ritkaságszámba menő politikai demonstráción. Még ennél is kevesebb „bátor demokratával” számoltak a szervezők, amikor előzetesen arról érdeklődtünk tőlük, mekkora tömegre számítanak.

Négy hirdetőtábla van a központban. Ezek mindegyikére kitettük a felhívásunkat, amin leírtuk, hogy az önkormányzat május 7-én kelt határozatával az utcára vert ki minket. És így alkalmazkodva a példátlan új helyzethez, május 22-én 18 órától 19 óráig egy protest, békés eseményre hívjuk a polgárokat a hivatal elé. Másnapra mindet leszaggatták. Hat darab választási plakátot helyeztem ki a villanyoszlopokra, ma reggelre ebből három eltűnt. Felhívtam a polgármester urat, tud-e erről valamit, és ő elmondta, hogy kinél találhatjuk meg a táblákat, aki nem mellesleg jelölt is. Ez itt a helyzet röviden összefoglalva – idézte fel az előző napok eseményeit Solymos Tibor.

A western kalapjáról is ismert polgármester-jelöltet ezért nem lepte meg a szerény érdeklődés. A mindennapokban Solymos Tibor a vállalkozását vezeti, Quad túrákat szervez – nem minden helyi örömére – a közeli erdős-dűnés területen. Sokan ismerik tehát, és kora tavasszal többen is azzal keresték meg, hogy mivel dolgozott korábban a balatonalmádi önkormányzatnál, cégeket is vezetett, és foglalkozott településmarketinggel, induljon el a választáson. Solymosi Tibor erre mondott igent.

Solymos Tibor a mindennapokban vállalkozó / Fotó: kecsup.hu

Nagy Tibor is hasonlóan látja a kialakult közhangulatot, amelyet így foglalt össze:

Ágasegyházán óriási a félelem, az emberek nem mernek nyilvánosan megnyilvánulni. Még a karosszékben ülve is nehezen adnak hangot a véleményüknek.

Szerinte ma már sokan nem értik, miért fontos a demokrácia: ez nem úgy született, hogy átfestették a cégért népköztársaságról köztársaságra 1990-ben. De ha a demokraták tűrik azt, ami itt történik a faluban, hogy tiltással, bírságolással, egyéb ellehetetlenítő eszközzel igyekeznek gátolni a részvételt a helyi közéletben, akkor már a demokrácia sem fontos – mondta a szónok a maroknyi megjelentnek. Keserűen hozzáfűzte: „A lakossággal szemben elnézőbb vagyok, de nem értem azt, hogy hol van a többi jelölt, mert a 25-ből csak négyen vagyunk ma jelen”. Nagy Tibor évtizedek óta vezeti a Boróka Népdalkör és Citerazenekar Egyesületet, és az egyik szervezője a különféle nemzeti emléknapoknak is. Szóvá is tette, hogy az önkormányzat semmilyen kulturális eseményben nem vesz részt tevőlegesen, ezért a civilek szervezik évek óta a március 15-i, az október 23-i és a trianoni megemlékezéseket.

Ha nem most, akkor mikor?

Schultz Valentina és Bátyai Attila független jelöltek viszont megjelentek a tüntetésen, akik megválasztásuk esetén fiatalosabb lendülettel szerveznék a lakóhelyüket. Kettejük között is megvan az összhang, a testvérek a kampányban is segítik egymást.

Schultz Valentina és Bátyai Attila tesvérekként segítik egymást a kampányban / Fotó: kecsup.hu

Bátyai Attila nyelveket beszélő pedagógus, akinek az indulásában nagyban közre játszott az, hogy Ágasegyháza nemzetközi testvérvárosi kapcsolata a németországi Lautern településsel az elmúlt évek alatt teljesen elhalt, amit szeretne feléleszteni. Példaként hozta elő azt a tavaly meghiúsult tervet is, amikor egy vállalkozó a helyi fiatalok részére szórakozási helyet, bisztrót nyitott volna – jelenleg egyetlen kocsma működik a település központjában. A fiatal jelölt szerint az sincs rendben, hogy engedélyhez kötött a focipálya használata, és azoknak, akik focizni szeretnek, a közeli Izsákra kell átmenniük. „Ha nem most, akkor mikor?” – kérdezett vissza a jelölt.

Schultz Valentina, a BGE hallgatója, pénzügyi számvitelt tanul, de legtöbb idejét Ágasegyházán tölti. Testvéréhez hasonlóan ő is eltökéltnek tűnik, és azt szeretné, hogy valóban békességben és jószomszédsági viszonyban éljenek itt a helyiek, és ne a feljelentésekről, a besúgásokról sustorogjanak az emberek. A fiatalabb korosztályt nehéz mozgósítani – feleli kérdésünkre, de személyesen és online is megpróbál mindent megtenni annak érdekében, hogy minél több kortársa elmenjen választani.

Erre már nem sokat kell várni, június 9-én Ágasegyháza is választ. Solymos Tibor, Nagy Tibor, Schultz Valentina és Bátyai Attila szerint függők és függetlenek között.

Az Ágasegyházáról szóló riportunk a Magyar Narancsban is megjelent, amit itt tekinthet meg.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Alá kellett dúcolni a mentőfeljárót és a rendelőintézet gyalogos feljáróját a kecskeméti kórházban

A mentőfeljárót fémoszlopokkal, míg a rendelőintézethez felvezető gyalogos feljárót egyelőre fagerendákkal támasztották alá. Elég nagy foltokban kilátszik a vasbetonszerkezet. Olvasónk...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...