fbpx

FRISS HÍREK

A házifeladatot csak kevés ellenzéki politikus végezte el – a kecskeméti választási adatokat elemeztük

- Advertisement -

A 2024-es kecskeméti önkormányzati választás a kormánypártok számára a 2019-esnél minimálisan jobb eredményt hozott, ellenben az ellenzéki oldal részére visszaesést, polarizálódást, és néhány képviselő számára – ha nem aktivizálja magát – várhatóan a perifériára szorult szerepet.

A KecsUP a kampányban négy olyan egyéni választókerületet mutatott be, amiről előre lehetett tudni, hogy a Fidesz-KDNP-nek és az ellenzéki szervezeteknek is kiemelten fontos. Ez volt a hetényegyházi, a három széchenyivárosi közül a 6. számú választókerület, az árpádvárosi és a belvárosi, illetve a bethlenvárosi-vacsiközi. Írásunkban ezek közül hármat és négy másik körzet eredményeit vesszük alaposabban szemügyre szavazóköri bontásban.

Kampány valódi témák nélkül

A Fidesz-KDNP polgármester-jelöltjének öt kihívója is akadt, a részvételük a kampányban azonban inkább tűnt másodlagosnak, mint akikra valóban irányítóként építettek. A kihívók ugyanis sem saját hangot nem szólaltattak meg, sem egyedi és önálló témát nem vetettek fel. A kormánypárti jelölt ezért kényelmes környezetben nézhette végig az elmúlt heteket, és Szemereyné Pataki Klaudiának, mint regnáló polgármesternek elég volt eseményről eseményre járni, akinek csak arra kellett figyelnie, hogy semmi olyan ügyet ne vessen fel, ami komoly vitát indíthat el. Talán egyetlen kijelentése volt, amibe belekapaszkodhatott volna az ellenzék, mégpedig Orbán Viktor kecskeméti látogatásakor, amikor arról beszélt, hogy tehermentesíteni kell a belvárost. A fideszes városvezetésnek ez olyan, több mint 10 éve vállalt ígérete, amivel vagy politikai okok miatt nem akart foglalkozni, vagy nem volt meg hozzá a kompetenciája.

Hogyan csökkenthető a Kiskörút forgalma? / Fotó: kecsup.hu

Mindenesetre a kampány úgy telt el, hogy a várost érintő két legfontosabb ügyről, a közlekedésről és a fokozódó légszennyezésről nem esett kellő szó, nem említve a lakhatással összefüggő egyre nehezebb gondokat. Ígéretek persze voltak, ilyen volt az is, hogy a kecskeméti fiatalok számára lakások épülnek, de valójában minden társadalmilag húsbavágó téma elsikkadt a kecskeméti jelöltek által annyira kedvelt kertészkedés és kerítésfestés kampányelemek mellett. Dobos József vetette fel szőrmentén a nagyszámú vendégmunkások Kecskemétre érkezését, amit egyszer még a választás előtt Nagy Szilveszter egy sajtótájékoztató keretében lényegében megismételt a homokbányai munkásszállások előtt. Szemereyné Pataki Klaudia legerősebb kihívója Király József ugyan propagálta a 12 pontos programját, de ez a szavazóköri eredmények tükrében nem köszönt vissza azokban a választókerületekben sem tudott győzni, ahol ellenzéki jelölt szerzett mandátumot.

A Fidesz-KDNP-nek a kampányában városi program helyett elég volt tehát az elmúlt években – főleg az EU-s és a nemzetközi forrásokból – épült eredményeket megmutatnia, hiszen a számos ellenzéki szervezettől értelmezhető városvízió nem érkezett. Így az ellenzéki képviselők részéről csak a városrészi lokalitásokkal összefüggő témák – járda, park, út, fák – maradtak, de ezekből is csak ott, ahol az elmúlt években elvégezték a házifeladatot. Ez pedig vonatkozzon a jó gazda hozzáállására, amikor a képviselő az apró-cseprő ügyeket is elintézte, vagy terjedjen ki a politikai munkára, ami azt biztosította volna az ellenzéki szavazók számára, hogy a végén ne aprózódjanak el a voksok.

Mint ismert, a politikai küzdelemből június 9-én a Fidesz-KDNP került ki győztesen. A jelöltjeik a 20 közgyűlési helyből összesen 12-őt foglalhatnak el majd ősztől, miután a 14 egyéni választókerületből 11-et megnyertek, amit még egy kompenzációs listás mandátummal is növeltek. Ezzel szemben az ellenzék a 2019-es eredményét messze alulmúlta, a hat egyéni körzetből, amit öt évvel ezelőtt megnyert, most hármat elvesztett, közülük is mind a három széchenyivárosi kerületet.

A Széchenyivárosban a többség nem kért a szétesett ellenzékből

A választás legnagyobb vesztese a Jobbik és a Momentum, egyik pártnak sem lesz 2024-től képviselete a képviselőtestületben. Lejer Zoltán (Jobbik) már is nem jelöltette magát újra. Józsa Bálint, aki októberig még képviselő, és aki mindkét pártot jól ismeri, hiszen a ciklus felénél a Jobbikból a Momentumba átlépett, érte el a regnáló képviselők közül a leggyengébb eredményt. A Válasszon Jövőt! egyesület színeiben indult, miután a két párt  bejelentette 2024 januárjában, hogy nem köt együttműködést a Szövetségben maradt három párttal, a DK-val, az MSZP-vel és az LMP-vel, mert nem fogadták el közös polgármester-jelöltnek Király Józsefet.

A két párt politikusai ezután csatlakoztak a Márki-Zay Péter közeli Válasszon Jövőt! egyesülethez. Józsa 2019-ben a széchenyivárosi 5. számú körzetben még legyőzte a kormánypártok jelöltjét, és lett képviselő. 2024-ben ugyanitt öten jelöltették magukat, ahol hat szavazókörben lehetett szavazni, és a momentumos politikus – egyetlen szavazókörtől eltekintve – mindegyikben az utolsó helyen végzett. De nem járt eredménnyel a Szövetség jelöltje sem: a DK-ás Várkonyi Zoltán csak a második helyen végzett Szamler Lászlóval (Fidesz-KDNP) szemben – a baloldali politikus a 30. számú szavazókörben nyert csak.

Nem sok babér termett az ellenzék számára a széchenyivárosi 4. számú körzetben sem, ahol hat jelölt állt a rajthoz. Kopping Rita jelenlegi képviselő is elvesztette a körzet képviselőségéért folyó politikai küzdelmet, miután a DK politikusát Gál Zsombor (Fidesz-KDNP) mind a hét szavazókörben legyőzte. A jelenleg fenntarthatósági és környezetvédelmi ügyekért is felelős tanácsnok végül vígaszágon a Szövetség kompenzációs listájáról szerzett mandátumot, így ősztől továbbra is helyet foglal majd a közgyűlésben. Kopping kampánya a Szövetség polgármester-jelöltjét, Király Józsefet sem segítette kellőképpen, ő ugyanis alulmaradt mind a hét itteni szavazókörben Szemereyné Pataki Klaudiával szemben.

Hasonló cikkünk:  "Elengedte" a városvezetés a Csiperót, az egyesület kijelentette: nem kíván eltérni az alapkoncepciótól

Hasonlóan rosszul szerepeltek az ellenzéki jelöltek a széchenyivárosi 6. számú választókerületben is, ahol a Szövetség a Hírös Városért Egyesületből a ciklus végén kilépett egykori szocialista politikus, Dobos József – ő új egyesületet hozott létre Civil Összefogás Városunkért Egyesület néven -, végül elveszítette a körzetet, amit 2019-ben megnyert. A választókerületről szóló cikkünkben azt írtuk május végén, hogy az itt folyó politikai küzdelem nemcsak a Fidesz-KDNP és az ellenzék összecsapásáról szól, hanem a helyi kormányellenes szervezetek közti helyosztó mérkőzéséről is. Az esélyesnek számító Dobos Józseffel szemben Laczkó-Zsámboki Angéla (Fidesz-KDNP) a választókerületben lévő hét szavazókörből ötben győzött és csak kettőben Dobos.

Az ellenzéki Szövetség a Hírös Városért Egyesület jelöltje azonban még megközelíteni sem tudta a második helyet sem, négyben ugyanis harmadik lett, de például a 32. számú szavazóköri eredmények alapján 35 vokssal az öt jelölt közül utolsóként végzett.

A torzóvá tett választókerület végül nem a Fidesz-KDNP-nek kedvezett

Tavaly év végén az új körzethatárok kialakításakor szétszabdalták és torzóvá tették a belvárost, aminek az egyik részét a 7. számú (Vacsiköz, Bethlenváros) egyéni választókerülethez csatolták és a másikat a 8. számúhoz (Árpádváros, Rákócziváros), így tehát jelenleg nincs olyan körzet, amely tisztán magába foglalná a történelmi városmagot. Mindkét körzetben 2019-ben ellenzéki jelölt nyert, ezért is számítottak ezek 2024-ben csatatérnek, ahol a tét az volt, hogy a Fidesz-KDNP revansot tud-e venni a kertvárosias és a középosztálybeliek körében népszerű Vacsi közben, illetve a belváros másik felében.

A Vacsiköz, a Bethlenváros és a belváros egy részében, ami a 7. számú választókörzetet teszi ki, a választók 2019 után 2024-ben is bizalmat szavaztak az ellenzéki, LMP-és Tóth Szilárdnak, aki a hét szavazókörből ötben is legyőzte a kormánypárti Tóth Attilát. A Szövetség képviselője a vacsiközi térségben érte el a legjobb részeredményeket, és abban a szavazókörben szerepelt rosszabbul, ami 2024 januárjáig még nem tartozott a körzetéhez. Ez a 48. számú szavazókör, ami a belváros egy részét és a Nagykőrösi utca és környékét foglalja magába – ez a rész korábban frakciótársához, Király József körzetéhez tartozott. Az inkább ellenzéki érzelmű választókörzetben sem tudott azonban Király polgármesterjelöltként kiugrót mutatni, mindösszesen egyetlen szavazókörben – a Rét utca körül – kerekedett felül Szemereyné Pataki Klaudiával szemben.

Újrázni tudott Király József viszont egyéni jelöltként a 8. választókerületben, ahol a nyolc szavazókörből hatban végzett Szappanos Benedek (Fidesz-KDNP) előtt. Az ellenzéki politikusra többen voksoltak például a Gyenes Mihály téren és a Dobó körúton élők közül, de a Rávágy tériek már inkább Szappanosban látták a változás lehetőségét. A szocialista képviselő párhuzamosan polgármesterjelölti kampányt is folytatott, amit végül X-re hozott – négy szavazókörben nyert Király és négyben Szemereyné.

A Vacsiközhöz hasonlóan kertvárosias és középosztályos Petőfivárosban is megőrizte pozícióját az ellenzéki Szövetség a Hírös Városért Egyesület, itt Siposné Bodrozsán Alexandra folytathatja tovább a megkezdett munkáját. Az egykor momentumos, majd DK-ás politikus kiélezett küzdelemben szerzett végül mandátumot – a hétből négy szavazókörben nyert Siklódi Levente ellen. Király József, mint polgármesterjelölt itt érte el a második legjobb eredményét, két szavazókörben kapott több szavazatot a Fidesz-KNDP jelöltjével szemben.

A végeredmény szempontjából nem a kormánypártok és az ellenzék között, hanem az ellenzéki jelöltek egymás elleni küzdelme miatt tűnik érdekesnek Kadafalva. A 13. számú egyéni választókerületet továbbra is Leviczky Cirill (Fidesz-KDNP) képviseli majd a közgyűlésben. A Szövetség itt nem indított önálló jelöltet, hanem a független Jászfalvi Józsefet támogatta, aki hiába nyert három szavazókörben, addig a többiben a hat jelölt közül a negyedik vagy még annál is rosszabb helyezést ért el a Mi Hazánk (MH) és a Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) indulói mögött. A polgármesterjelölt Király Józsefnek Kadafalva nehéz terepnek bizonyult, ugyanis két körzetben is megelőzte a Mi Hazánk polgármester-jelöltje, Hódi Zsuzsanna.

Biztos többsége van a Fidesz-KDNP-nek, az ellenzék visszaesett 

2019-ben 12:9-es többsége volt a kormányoldalnak a kecskeméti közgyűlésben a polgármesterrel együtt, ami 2024 őszétől 13 főre nőtt. Az ellenzék elvesztette kezdeményező szerepét, nem csak azért, mert lefeleződött az egyéni körzetes képviselőinek a száma, hanem jóval tagoltabb is lett. A Szövetség a Hírös Városért Egyesület – DK – LMP – Zöldek – MSZP – Párbeszéd- Zöldek formáció 5 mandátumot nyert, hármat egyéniben és kettőt listáról. A kompenzációs listáról további három szervezet kapott még mandátumot, a Civil Összefogás Városunkért Egyesület (Dobos József), a Mi Hazánk (Hódi Zsuzsanna) és Magyar Kétfarkú Kutya Párt (Kordik Szabolcs).

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Alá kellett dúcolni a mentőfeljárót és a rendelőintézet gyalogos feljáróját a kecskeméti kórházban

A mentőfeljárót fémoszlopokkal, míg a rendelőintézethez felvezető gyalogos feljárót egyelőre fagerendákkal támasztották alá. Elég nagy foltokban kilátszik a vasbetonszerkezet. Olvasónk...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...